null Riparielämää verkossa

Riparielämää verkossa

Blogeista löytyvät ulkoläksyt ja hauskat muistot. Moni ripariryhmä jatkaa yhteydenpitoa leirin jälkeen Facebookissa.

Mitä kummaa siellä riparilla oikein tehdään? Onko leiri pelkkää oppitunneilla istumista ja ulkoläksyjen pänttäystä? Entä saavatko nuoret siellä kunnon ruokaa? Kiitos ripariblogien, nämäkin asiat saa nykyään selville kotikoneen ääressä istuen.

Viime kesänä järjestetty Korson seurakunnan Holma III oli yksi niistä rippileireistä, joiden kulkua saattoi seurata blogista. Pastori Sanna Heikurisen mukaan ajatus lähti liikkeelle rippikoulun vanhempainillasta, jossa mietittiin, kuinka rippileirin aikana voisi pitää yhteyttä kotijoukkoihin ja kummeihin.

Holma III -leirin blogi avattiin toukokuussa ja rippileiri alkoi kesäkuussa. Sanna Heikurisen lisäksi myös nuorisotyöntekijä, isoset ja riparilaiset olivat blogin pitäjinä ensikertalaisia, mutta bloggaus sujui hyvin.

— Blogia päivitettiin ryhmä kerrallaan isosen johdolla. Päivityksessään ryhmä sai kertoa päivän tapahtumista. Blogiin lisättiin myös kuvia, hartauksia ja tietoa rippileirillä käytettävistä rukoushelmistä. Rukoushelmet olivat käytössä leirillä joka päivä, Sanna Heikurinen kertoo.

Blogista löytyvät myös ohjaajien esittelyt sekä rippikouluun kuuluvat ulkoläksyt kuten Isä meidän -rukous ja kymmenen käskyä.

Kesän paras viikko

15-vuotias Iida Raaska oli yksi Holma III:n riparilaisista. Hänen mielestään leirillä vietetty viikko oli koko kesän paras. Leirillä oli hyvä yhteishenki ja mukavaa porukkaa. Hyvät kokemukset saivat Iidan ilmoittautumaan isoskoulutukseen, joka alkoi tänä syksynä.

— Odotin, että leirillä on ihan kivaa, mutta en olisi uskonut, että siellä on niin hienoa. Isoveljeltä ja isosiskolta olin kuullut siitä, millaista riparilla on, Iida Raaska kertoo.

Blogin pitäminen riparilta ei tuntunut Iida Raaskasta mitenkään kummalliselta tai vaivalloiselta, vaan se oli oikeastaan näppärä tapa pitää kotijoukot ajan tasalla.

— Vanhemmat sanoivat, että lukivat blogia joka päivä, kun olin leirillä. He kommentoivat, että blogin perusteella leiri vaikutti kivalta.

Muutoin rippileirillä ei vietetty aikaa tietokoneiden ääressä ja verkkoyhteydetkin toimivat vaihtelevasti, joten vasta leirin jälkeen Iida Raaska pääsi itsekin katsomaan, millaisia juttuja ja kuvia blogiin oli päätynyt. Siellä on kuvia esimerkiksi leirihäistä, iltaohjelmasta ja leirin maskotin, Pehmopossu Posanderin seikkailuista.

— Olihan se ihan viihdyttävää lukea blogia jälkikäteenkin. Jotkut jutut ovat kyllä varmaan sellaisia sisäpiirin juttuja, Iida Raaska tuumii.

Aika blogin päivittämiselle muiden riparitouhujen lomassa löytyi helposti. Jokaisella ryhmällä oli joka päivä jokin velvollisuus hoidettavanaan ja sille oli varattu erillinen aika. Yksi hommista oli blogi.

Ainoa, joka joutui valvomaan blogin vuoksi, oli pappi.

— Otin kaikki kuvat riparilla, ja aikaa niiden valikoimiselle ja blogiin laittamiselle oli vasta hiljaisuuden alkaessa. Tulevaisuudessa olisi ehkä järkevämpää, että isosten isonen eli boltsi, joka muutenkin valvoo yörauhaa, toteuttaisi sen homman. Toisaalta kuvien katsominen oli mukava tapa miettiä päivän tapahtumia, Sanna Heikurinen toteaa.

Facebookissa yhteys säilyy

Blogien lisäksi monet rippileirit luovat nykyään omat suljetut Facebook-ryhmät. Niiden avulla nuoret ja seurakunnan työntekijät voivat pitää yhteyttä ennen riparia ja sen jälkeen, jakaa kuvia ja tietoa ja keskustella ripariin liittyvistä aiheista.

Esimerkiksi Hämeenkylän seurakunnassa Facebook-keskustelut ja ryhmien ylläpito on ollut isosten vastuulla. Facebookin käyttöä käsiteltiin muun muassa isoskoulutuksessa, jossa vieraili kirkon verkkokeskustelija Meri-Anna Hintsala.

Myös Holma III -leirillä on oma ryhmänsä Facebookissa. Siellä on muun muassa ollut tietoa riparimuisteloista ja linkkejä rippileiri- ja konfirmaatiokuviin.

— Riparilla olleisiin tulee pidettyä yhteyttä lähinnä koulussa, mutta jonkin verran myös Facebookin välityksellä. Ei me kyllä enää riparista puhuta. Jutut liittyy tällä hetkellä aika tiiviisti kouluun, Iida Raaska kertoo.

Holma III -rippileirin blogiin voi tutustua osoitteessa korsonholmaripari.blogspot.com.


Ripareille ilmoittaudutaan nyt

Vuoden 2012 rippikouluihin ilmoittaudutaan pääsääntöisesti lokakuussa viikoilla 41 ja 42.

Sitä ennen eli viikoilla 39 ja 40 seurakunta lähettää jokaiselle ensi vuonna 15 vuotta täyttävälle vantaalaiselle jäsenelleen riparikirjeen ja Riparit 2012 -lehden. Niistä tai nettiosoitteesta www.vantaanriparit.fi kannattaa tarkistaa oman seurakunnan ilmoittautumisaika ja tarkemmat ilmoittautumisohjeet.

Vantaalla järjestetään rippikouluja myös nuorille, jotka tarvitsevat tukea oppimisessa, sekä kehitysvammaisille nuorille. Niistäkin saa lisätietoja seurakunnan lähettämästä postista ja nettiosoitteesta www.vantaanriparit.fi.

Vuosittain lähes 2 000 vantaalaista nuorta käy rippikoulun.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.