Rippikoulukysely: Osa nuorista tahtoisi uskoa Jumalaan
Kokemuksia ja odotuksia espoonlahtelaisilta nuorilta. 14-vuotiaat abc-kurssilaiset ja kerhonohjaajat Yasmin Najjar (vasemmalta) ja Sani Helin ovat menossa riparille. Joonas Rajalan ja Susanna Vesannon ripari on jo käyty. Kuva: Maija Saari

Kokemuksia ja odotuksia espoonlahtelaisilta nuorilta. 14-vuotiaat abc-kurssilaiset ja kerhonohjaajat Yasmin Najjar (vasemmalta) ja Sani Helin ovat menossa riparille. Joonas Rajalan ja Susanna Vesannon ripari on jo käyty. Kuva: Maija Saari

Rippikoulukysely: Osa nuorista tahtoisi uskoa Jumalaan

Espoossa tehdyn kyselyn mukaan 34 prosenttia nuorista kokee, että rippikoulun käyminen vahvisti heidän uskoaan Jumalaan. Susanna Vesanto ja Joonas Rajala kertovat, mitä muuta riparista on jäänyt käteen.

Espoolainen Susanna Vesanto, 17, antaisi omalle rippikoululleen kouluarvosanaksi 9 ½. Vesanto kävi Espoonlahden seurakunnan rippikoulun Velskolan leirikeskuksessa.

"Kokemus oli silmiä avaava. Tutustuin moniin uusiin ihmisiin. Ohjaajat ja isoset olivat mahtavia", hän sanoo.
 

Olin rippikoulussa skeptinen uskonasioita kohtaan, vaikka pidin Jeesusta tärkeänä ihmisenä."

Joonas Rajala

 

Täyttä kymppiä ei heltiä, koska rippileiri oli jakautunut kahteen porukkaan, jotka pysyttelivät hieman erillään.

Joonas Rajala, 18, on kriittisempi ja antaa rippikoululleen arvosanaksi 8 ½. Rajalan rippileiri järjestettiin Nilsiän Aholansaaressa, joka on herännäisten eli körttien leirikeskus.

"Nautin yleisesti kaikesta. Isoset ja vetäjät olivat mukavia ja paikka mahtava. Miinusta tulee siitä, että porukka ei ollut ihan minun henkistäni. Mukana oli kaksi luokkatoveria, jotka kiusasivat minua koulussa."
 

Kun menin rippikouluun, en tiennyt, mikä tämä koko juttu on, mutta mielenkiintoni heräsi."
Susanna Vesanto
 

Vaikuttiko ripari uskomiseen?

Rippikoulun jälkeen kummankin usko Jumalaan on vahvistunut. Rajala tosin sanoo, että asia oli "vähän siinä ja siinä".

"Olin rippikoulussa varsin skeptinen uskonasioita kohtaan, vaikka uskoin Jeesukseen ihmisenä ja pidin häntä tärkeänä. Riparin jälkeen meni lähes puoli vuotta, ennen kuin uskoni alkoi vahvistua."

Vesannon usko vahvistui erityisesti isoskoulutuksen aikana. "Kun menin rippikouluun, en tiennyt, mikä tämä koko juttu on, mutta mielenkiintoni heräsi", hän kertoo.

Espoon seurakuntien tuoreen rippikoulukyselyn mukaan 34 prosenttia nuorista kokee, että rippikoulun käyminen vahvisti heidän uskoaan Jumalaan. Vastanneista 61 prosenttia ei kokenut, että riparilla oli vaikutusta uskoon. Neljä prosenttia ei osannut sanoa.

Jumalaan uskoi 18 prosenttia rippikoulun käyneistä. 19 prosenttia tahtoisi uskoa, mutta eivät ole varmoja. 35 prosenttia ei oikein tiedä, uskooko vai ei. 29 prosenttia joko ei uskonut tai valitsi vaihtoehdon "enemmän en usko kuin uskon".

Rippikoulun yleisarvosanaksi kysely antoi 8,6.

Sode-kahvilassa homma toimii

Avoimissa vastauksissa rippikoululaisilta kysyttiin muun muassa sitä, mitä seurakunnassa pitäisi olla nuorille.

Vesanto toivoisi nykyistä enemmän pop-messuja.

"Ylipäätään iltamessuja kannattaisi lisätä. Sunnuntaiaamuna ei välttämättä jaksa herätä aikaisin. Lisäisin myös nuorten viikonloppuleirejä tai vaikkapa lauantain kestäviä kokoontumisia, joissa saisi pelailla, hengailla ja hiljentyä yhdessä", Vesanto ehdottaa.

Rajalalla on hyviä kokemuksia Soukan ostarin Sode-kahvilan nuortenilloista.

"Sodessa homma toimii. Kun kävijöiden ikäskaala oli aika iso, kukaan ei jäänyt ihan yksin."

Jaa tämä artikkeli: