Rock-passio palaa juurilleen
Lisää tunnetta! Kamarikuoro Novena on Espoon ruotsalaisen seurakunnan kamarikuoro. Nina Kronlund ohjaa rock-passion harjoituksia.

Lisää tunnetta! Kamarikuoro Novena on Espoon ruotsalaisen seurakunnan kamarikuoro. Nina Kronlund ohjaa rock-passion harjoituksia.

Rock-passio palaa juurilleen

Pari vuotta sitten kuulin kummia. Jesus Christ Superstar on palannut Stadiin. Sitä esitettiin Mikael Agricolan kirkossa Helsingissä, sekä Jokelassa että Järvenpäässä. Miksei Espoossa?

Hankkeen puuhamies, kanttori ja urkuri Markus Malmgren kuunteli kyselyäni huvittunut hymy kasvoillaan ja pyysi malttamaan. Asia on näet vireillä!
Nyt on oikea hetki koittanut. Ensi viikolla Novena-kuoro ja solistit Nina Kronlundin johdolla esittävät legendaarisen rock-passion Espoonlahden kirkossa.

Jesus Christ Superstar julkaistiin rock-albumina vuonna 1970. Alun perin teokseen ei liittynyt mitään näyttämöllisiä suunnitelmia. Samana vuonna teos sai kantaesityksensä Lontoon St. Paulin katedraalissa, ja vasta myöhemmin syntyivät musikaali- ja elokuvaversiot. Niiden myötä säveltäjä Andrew Lloyd Webberistä ja sanoittaja Tim Ricesta tuli supertähtiä.
”Jesus Christ Superstarin juuret ovat syvällä kirkon ikivanhassa passioperinteessä. Sen ilmeisiä esikuvia ovat J. S. Bachin passiot”, Malmgren taustoittaa teosta.

Esikuviensa mukaan Webberin ja Ricen rock-passion teksti perustuu raamatunkertomuksiin Jeesuksen kärsimyksestä ja kuolemasta. Perinteisen evankelistan sijaan kertojana ja kommentaattorina toimii Juudas Iskariot.
”Juudas ei ole pelkkä julman suunnitelman välikäsi, vaan syvästi inhimillinen hahmo. Hänkin on hallitsemattoman tapahtumaketjun uhri kuten kaikki draaman osapuolet”, sanoo Malmgren.

Jesus Christ Superstar ei kaunistele eikä selittele. Juudas tempaa kuulijan suoraan tapahtumien keskelle. Lopulta kukaan ei ole syytön oikeusmurhaan, kaikki pesevät Pilatuksen lailla kätensä.
”Löydämme kaikki itsemme opetuslasten, virkamiesten ja sotilaiden joukosta huutamasta: ’Who are you Jesus Christ – Kuka olet, Jeesus Kristus?’ Äänensävy muuttuu nopeasti palvovasta ja ihailevasta halveksivaksi ja tuomitsevaksi. Helppoa on rakastaa menestyvää lähimmäistä, mutta kuka puolustaa häviäjää? Kuka näkee ihmisen, silloin kun hän tarvitsee sitä kaikkein eniten?” kysyy Malmgren.
Alkuperäinen levytys tehtiin suuren sinfoniaorkesterin ja rockyhtyeen voimin. Tässä produktiossa orkesterin korvaavat kirkkourut, joita soittaa Markus Malmgren.
Eeppistä rokkia vyöryttävät lisäksi Altti Uhlenius, kitara, Eki Kaikkonen, basso, Juho Kaskinen, rummut sekä pianisti Mikko Helenius, joka myös laulaa Herodeksen osuuden.

Jesus Christ Superstar -konsertti (esityskieli englanti, kesto noin 90 min.) Espoonlahden kirkossa (Kipparinkatu 8) maanantaina 7.4. kello 19 ja tiistaina 8.4. kello 19.
Katso lisätietoja Kirkoissa soi -palstalta, sivulta 18.

Jaa tämä artikkeli: