null Rokkia ja maailmanparannusta

Rokkia ja maailmanparannusta

Voiko rokilla parantaa maailmaa vai onko parempi pitää sitä vain viihteenä? Onko naiivia ajatella, että U2:n keulahahmo Bono on oikeasti saanut hyvää aikaan? Vai pitäisikö mitätöidä koko bändi siksi, että se siirsi toimintansa Hollantiin, koska siellä tekijänoikeuspalkkioita verotetaan vähemmän kuin kotimaassa Irlannissa?

Olin U2:n konsertissa viime perjantaina. Kokemus oli hieno eikä päällimmäisenä syynä ollut upea lavarakennelma. Musiikki kosketti ja tutut biisit saivat laulamaan mukana. Kun Bono omisti alun perin Martin Luther Kingille tehdyn kappaleen Burman vangitulle johtajalle Aung San Suu Kyille, ja lavan täyttivät Amnesty Internationalin kynttilät, ajattelin, että jo tämän vuoksi kannatti tulla. Rauhan asia, ihmisoikeudet, aids ja kehitysmaiden velkaongelma ovat vuosikausia olleet Bonon asialistalla. Bändi on myös avoimen hengellinen. Bono lauloi lavalla pätkän Amazing Gracea ja videoseinällä pohdittiin elämän tarkoitusta. Arkkipiispa Desmond Tutu viittasi videolla kiertueen nimeen 360 astetta ja kehotti katsomaan ympärilleen. Juuri tavalliset ihmiset joka puolella lavaa ovat niitä, jotka voivat osaltaan muuttaa sitä paremmaksi.

 

Tämä maailmanparantajan paatos ärsyttää monia. Kyyninen kysymys kuuluu: onko se aitoa vai onko Bono valinnut tällaisen profiilin, koska se on hyväksi bisnekselle. Eikö sitä paitsi ole hyvän sanoman kanssa ristiriidassa kiertää veroja samalla lailla kuin suuryhtiöt? Kyllä on, eikä vastaukseksi riitä se, että toiminta on laillista tai että 95 prosenttia U2:n tuloista tulee ulkomailta ja bändi maksaa niistä veroa. Mutta pitäisikö tämän moraalisesti kyseenalaisen ratkaisun vuoksi ajatella, että feikkiä koko juttu?

 

Ollako naiivi vai kyyninen? Minusta ei kannata olla kumpaakaan. On syytä olla realisti. Bono ei ole sen parempi tai pyhempi kuin muutkaan ihmiset. Ihminen on sellainen, että hyvissäkin pyrkimyksissämme on yleensä mukana jotain itsekästä. Emme näe moraalista tukkia omassa silmässä, vaan tikun kaverin silmässä. Mutta ei sen vuoksi pidä jättää hyvää tekemättä tai olla huomaamatta sitä, että U2 voi musiikillaan ja laulajansa ahkeralla lobbaamisella tehdä maailmaa edes hitusen paremmaksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.