null Roskisvärjätty pusero haisee, Ulla Lapiolahti!

Roskisvärjätty pusero haisee, Ulla Lapiolahti!

Tekstiilitaiteilija Ulla Lapiolahti värjää lankoja sipulinkuorilla ja luumunkivillä.

Ekohörhöily on lähtenyt lapasesta, kun värjää lankoja biojäteastiasta kaivetuilla luumunkivillä ja banaaninkuorilla.

– Voi sen niinkin nähdä. En ole tiukkapipoinen ekoilija enkä saarnaa. Roskisvärjäys on hauska tapa lähestyä ympäristöasioita ja se soveltuu kaikille, jotka tykkäävät kokeilla asioita ja tehdä omin käsin.

– Minun ja mediataiteilija Päivi Hintsasen käynnistämän SULOisia värejä -projektin tarkoituksena on herättää ihmiset pohtimaan kuluttamistaan ja muokata asenteita ympäristöystävällisempään suuntaan. Tavoitteena on myös, että ihmiset pohtisivat jätteentuotantoaan ja mahdollisuuksia jätteen hyötykäyttöön.

Luonnonväreillä värjättyä lankaa saa helpoiten kaupasta, mutta tosiekoilija haluaa tehdä asiat vaikeimman kautta.

– Luonnonväreillä värjättyjä lankoja on tarjolla jonkin verran, muttei paljon. Värjääminen on palkitseva, jännä ja aina yllätyksellinen prosessi. Tärkeintä on tekemisen tuoma mielihyvä.

– Monilla on tarve käsin tekemiseen. Hidas langan värjääminen on osa elämän leppoistamista. Värjäämiseen liittyy usein myös yhdessä tekeminen. Värjätään porukalla ja jaetaan valmiita tuotteita tekijöiden kesken.

Langan, kankaan tai paperin värjääminen roskisväreillä on epähygieenistä ja sottaista puuhaa.

– Tuskin se epähygieenistä on, mutta sottaista kyllä. Aina vähän roiskuu kun rapataan. Paperin kuviointi roskisväreillä on lankojen värjäystä siistimpää hommaa.

– Roskisvärjäystä varten kerättävä materiaali kuivataan ennen käyttöä homehtumisen estämiseksi. Esimerkiksi pienet määrät mandariinin- tai appelsiininkuoria on helppo kuivata ikkunalaudalla.

Pengot kauppojen roskiksia uusien värilähteiden löytämisen toivossa.

– Roskiksesta en ole materiaaleja dyykannut. En kuitenkaan näe estettä, miksei dyykattua, syötäväksi kelpaamatonta materiaalia voisi käyttää värjäämiseen.

– Itse olen hakenut kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilta pelkkiä sipulinkuoria värjäämistä varten. Siitä ei yleensä ole oltu kaupoissa pahoillaan. Kannattaa kysyä henkilökunnan mielipidettä ja sopia, tarvitseeko kuorista maksaa.

Roskisvärjätystä langasta neulottu pusero haisee.

– Ei haise. Se voi vähän tuoksua jollekin muutaman pesun ajan, mutta ei haise tunkiolle. Roskisvärjäyksellä syntyy pehmeitä, murrettuja värisävyjä, joita on helppo yhdistää keskenään. Roskisvärjäämiseen voi soveltaa luonnonvärjäyksen ohjeita. Niitä löytyy helposti netistä.


http://suloisiavareja.wordpress.com/

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.