null Rukoushelmien viesti syvenee sävelin

Muusikko Pekka Nyman sukelsi kanttori Anna-Liisa Haunion pyynnöstä rukoushelmien meditatiiviseen maailmaan. Sävellettyjä helmiä pääsee kuulemaan Espoon tuomiokirkon konsertissa lauantaina 24. marraskuuta. Kuva: Jukka Granström

Muusikko Pekka Nyman sukelsi kanttori Anna-Liisa Haunion pyynnöstä rukoushelmien meditatiiviseen maailmaan. Sävellettyjä helmiä pääsee kuulemaan Espoon tuomiokirkon konsertissa lauantaina 24. marraskuuta. Kuva: Jukka Granström

Rukoushelmien viesti syvenee sävelin

Rukousnauha on ollut kristikunnassa käytössä kauan, mutta luterilaisessa perinteessä se on jäänyt vieraaksi.

Ruotsin luterilaisen kirkon piispa Martin Lönnebo nosti hiljentymistä, itsetutkiskelua ja rukoilemista helpottavan keskittymisvälineen uuteen suosioon. Hän kehitteli rukoushelmet pelastusrenkaaksi ihmisen hätään.

Lönnebon Rukoushelmet ovat tulleet tutuiksi Suomessa viime vuosikymmenen aikana. Rippikouluissa nuoret ovat valmistaneet omat helminauhansa.

Nauhaan tarvittavien helmien nimet kertovat paljon. Rukoushelminauhassa on yksi iso kullanvärinen Jumalan läsnäolon helmi, kaksi punaista helmeä edustamassa Jumalan rakkautta ja rakkautta toisiin ihmisiin, yksi sininen pyhän huolettomuuden helmi ja yksi musta yön helmi.

Vähän muita pienikokoisempia, helmiäisen värisiä salaisuuden helmiä on kolme ja samannäköisiä minähelmiä yksi. Autiomaan helmi on puunvärinen, kasteen ja ylösnousemuksen kaksi helmeä ovat valkoisia, ja soikeita puunvärisiä hiljaisuuden helmiä on kuusi.

Sävel tukee sanoja, sanat säveliä

Espoolaisen Anna-Liisa Haunion aloitteesta rukoushelminauhan esiin nostamat ajatukset soivat nyt myös sävelinä.

”Ajatus rukoushelminauhan säveltämisestä lähti kirkon Pyhä-teemavuosista. Pyysin Pekka Nymania säveltäjäksi, ja tänä syksynä olemme Exodus-kuoron kanssa päässeet harjoittelemaan konserttia varten.”, kertoo Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kanttori.

Kuoron riveistä tutut Juuso Vanonen ja Olli Huotari ovat myös säveltäneet yhdet laulut ja Ilkka Kalliokosken Kuuntelen on osa kokonaisuutta.

Nymanin on vaikea jälkeenpäin kuvailla, miten sävellykset syntyivät.

”Rukoushelminauha oli minulle periaatteessa tuttu. Nyt syvennyin Martin Lönnebon ja Kaisa Raittilan teksteihin, ja niitä lukiessa jotkut sanat alkoivat yhä selvemmin nousta esille. Laulut eivät noudata tuttua säkeistöjen ja kertosäkeistöjen kaavaa, vaan ovat meditatiivisempia”.

Omat helmet, tärkeät hetket

Rukoushelmet liittyvät Espoon tuomiokirkossa lauantaina 24. marraskuuta kuultavaan Helmihetkiä pyhän äärellä -konserttiin konkreettisesti.

Konserttia edeltää Pitäjätuvalla omien helmien askartelutilaisuus, jossa on sekä materiaalit että opastus seurakunnan puolesta. Anna-Liisa Haunio kannustaa oman kokemuksensa innoittamana tarttumaan mahdollisuuteen.

”Ihmeellinen elämä, kysymykset, joihin ei ole vastausta, paha ja hyvä, ilo ja suru, rakkaus ja viha – tämä kaikki koskettaa, satuttaa ja puhuttelee meitä kaikkia. Tämä kaikki on läsnä Lönnebon rukoushelmissä, samoin kuin autiomaan hetket, joita ei jaksaisi.”

Hauniolle helmet ovat esineenä vain symboli, mutta Kaisa Raittilan kutakin helmeä varten laatimista aforismirunoista on tullut hänelle tärkeitä.

”Niissä on tiiviissä muodossa avaria asioita jotka puhuttelevat arjessakin.”

Lue lisää: Kaisa Raittila: Martin Lönnebon rukoushelmet, Kirjapaja 2000.

Helmihetki pyhän äärellä -konsertti lauantaina 24. marraskuuta kello 19. Espoon tuomiokirkossa (Kirkkopuisto 5). Exodus -kuoroa johtaa Anna-Liisa Haunio ja yhtyettä Pekka Nyman. Ennen konserttia yleisöllä on mahdollisuus askarrella itselleen rukoushelmet Pitäjäntuvalla alkaen klo 18.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Otan helmet esiin, kun olen jännittynyt” – rukoushelmien käyttö tulee tutuksi Hakunilan seurakunnan riparilla

Hengellisyys

Rukoushelmiin tarttuminen tuo päivään hyvää energiaa ja auttaa rauhoittumaan tiukassa tilanteessa, kertovat Hakunilan seurakunnan isoset Miko Rantala ja Nea Lind.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.