null ”Otan helmet esiin, kun olen jännittynyt” – rukoushelmien käyttö tulee tutuksi Hakunilan seurakunnan riparilla

Nea Lind kuljettaa rukoushelmiä mukanaan päivittäin. Miko Rantala ottaa ne mukaan erityisiin tilanteisiin.

Nea Lind kuljettaa rukoushelmiä mukanaan päivittäin. Miko Rantala ottaa ne mukaan erityisiin tilanteisiin.

Hengellisyys

”Otan helmet esiin, kun olen jännittynyt” – rukoushelmien käyttö tulee tutuksi Hakunilan seurakunnan riparilla

Rukoushelmiin tarttuminen tuo päivään hyvää energiaa ja auttaa rauhoittumaan tiukassa tilanteessa, kertovat Hakunilan seurakunnan isoset Miko Rantala ja Nea Lind.

Nea Lind, 15, ja Miko Rantala, 17, ovat vantaalaisen Hakunilan seurakunnan isosia, jotka tutustuivat rukoushelmien käyttöön riparilla.

Seurakunnan rippikouluissa opetuksen alkuvaiheeseen kuuluu isosten ohjaama pienryhmätyöskentely, jossa nuoret kokoavat itselleen ruotsalaispiispa Martin Lönnebon suunnittelemat rukoushelmet ja opettelevat käyttämään sen kahdeksaatoista helmeä.

Rantala huomasi jo omalla rippileirillään, että rukoushelmien käyttäminen tuo hänelle hyvän olon.

– Jaksoin tehdä riparilla paljon enemmän kuin olisin uskonut, vaikka aina ei olisi huvittanutkaan, hän sanoo.

Hyvä leiritunnelma tarttuu helmiin

Tavallisina arkipäivinä Rantala ei kuljeta helmiä mukanaan, vaan säilyttää niitä vitriinikaapissa sänkynsä vieressä. Helmet näkyvät lasioven läpi, ja hän ottaa ne mukaansa erityisiin tilanteisiin, kuten lähtiessään isoseksi rippileirille.

Ottaessaan helminauhan käteensä Miko Rantala tavoittaa välittömästi hyvän leiritunnelman. On kuin aikaisempien leirien kokemukset olisivat jotenkin jääneet helmiin.

– Saan kiinni fiiliksestä, joka leirillä oli. Muistan ikään kuin filminauhana sen, miten edellinen leiri on mennyt ja mitä siellä on tehty, Rantala sanoo.

Jos vaikka päivä on ollut raskas, ajattelen, että huomenna on uusi päivä, jolloin teemme kaikkea siistiä.
– Miko Rantala

Leirin aikana helminauha pysyy Rantalan ranteessa. Helmiä käytetään muun muassa niiden teemoihin liittyvissä opetustilanteissa sekä iltahartauksissa, joissa luetaan kaikuna isosen tai riparilaisen valitsema johonkin helmeen liittyvä rukous.

Usein nuoret valitsevat yhteiseen rukoukseen yön helmen, autiomaan helmen tai toisen kahdesta rakkauden helmestä. Moni kokee läheiseksi myös luomakunnan helmen rukouksen, joka puhuu ekologisesta vastuusta.

– Saan helmistä tosi paljon hyvää energiaa. Jos vaikka päivä on ollut raskas, ajattelen, että huomenna on uusi päivä, jolloin teemme kaikkea siistiä, Rantala sanoo.

Martin Lönnebon rukoushelmet. Rukous aloitetaan kullanväriseen Jumala-helmeen liittyvällä rukouksella:

Martin Lönnebon rukoushelmet. Rukous aloitetaan kullanväriseen Jumala-helmeen liittyvällä rukouksella: "Sinä olet ääretön. Sinä olet lähellä. Sinä olet valo." Pienen vihreän helmen rukouksessa pyydetään ohjausta luonnon varjelemiseen.

Helmet auttoivat rauhoittumaan pääsykokeissa

Asioiden hypistelemisestä pitävälle Nea Lindille rukoushelmien askartelu ja käyttö rippileirillä tuntui mukavalta.

Lind kertoo, että helmien sormeilu vähensi levottomuutta ja auttoi häntä pysymään paikoillaan. Rukoushelmien käyttö iltahartaudessa rauhoitti mielen päivän lopuksi.

Helmet olivat mukana myös riparin viimeisessä iltahetkessä. Rukoushelmien läpi käyminen yhdessä kokosi yhteen sen, mitä ripari merkitsi.

Tilanne oli Lindille erityisen haikea.

Yleensä tartun ensin kahteen punaiseen helmeen. Niiden hypistely tuo takaisin sen turvallisen ja hyvän fiiliksen, jonka koin riparillani.
– Nea Lind

– Siinä ympyrä sulkeutui konkreettisesti. Tajusin, että nyt tämä loppuu, enkä enää koskaan koe samaa uudestaan. Pidin riparista tosi paljon, enkä olisi halunnut lähteä sieltä, hän sanoo.

Riparista lähtien rukoushelmet ovat kulkeneet Nea Lindin laukun pohjalla. Niihin tarttuminen palauttaa yhteyden riparilla koettuun hyvään oloon. Lind mainitsee esimerkkinä pääsykoetilanteen, jossa helmet auttoivat häntä pääsemään jännittämisen yli.

– Helmien avulla pystyin rauhoittumaan siinä hetkessä. Yleensä tartun ensin kahteen punaiseen helmeen. Niiden hypistely tuo takaisin sen turvallisen ja hyvän fiiliksen, jonka koin riparillani, Lind sanoo.

Rukousnauhat ja -helmet ovat ikiaikaisia apuvälineitä hiljentymiseen ja keskittymiseen.

Toista video

Lue lisää aiheesta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.