null Ruokamuistoja

Pallogrillikään ei ole enää entisensä.

Pallogrillikään ei ole enää entisensä.

Ruokamuistoja

Perhemuistot ja kokonaiset aikakaudet voivat avautua makuaistin kautta. Syömään!-kirja (Maahenki 2011) palauttaa mieleen kaupunki-, lähiö- ja maaseututunnelmia 1960- ja 70-luvuilta. Tarinoimalla ruokaelämyksistään Teija Venhola herättää henkiin myös lukijan syömismuistot. Lapsuuden makukokemuksiin liittyy vahvaa tunne-elämää: turvallisuudentunteita, nostalgiaa ja inhoakin.

Lapsuuden ja nuoruuden nälät ja kylläisyydentunteet koetaan tärkeiden ihmisten keskellä. Meillä jokaisella on oma ruokahistoriamme. Miltä maistuikaan mummon kalakeitto kylmän keskitalven aikoihin ja mistä mummo jutteli sopan lomassa? Tai muistatko lauantai-iltapäivien pullantuoksun ja saunaan valmistautuvan äidin?

Naapurintädin vispipuuro oli ihanan vaahtoista ja vaaleanpunaista. Sitä lusikoidessa puhuttiin tyttöjen juttuja. Pallogrillissä kypsennetyn kyljyksen paloöljyn maku nostaa puolestaan mieleen isän ja hänen aikojen saatossa kehittelemänsä grillirakennelmat ja puuhailun lomassa juodut ”grillausnesteet”.

Minkähänlaisia muistoja nykyajan ruokahifistit, dyykkarit ja leipäjonolaiset jättävät lapsilleen?

Ortoreksian, anoreksian, bulimian, alakarppauksen, raakailun ja muiden syömismuotien ja -tautien jyllätessä ongelmaton suhde ruokaan taitaa olla aika monelle taaksejäänyttä elämää. Enää syöminen ei ole viattomasti vain suun asia. Syömään! maalaa tunnelmallisen kuvan ajasta, jolloin ruoan valmistus ja siitä nauttiminen oli vielä mutkatonta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.