null Ruumiinavauksia ja kirjallisia murhia

Ruumiinavauksia ja kirjallisia murhia

Jørgen Brekke: Armon piiri. Johnny Kniga 2011.

Norjalaisen Jørgen Brekken kirjan Armon piiri maailmanvalloitus on hyvässä vauhdissa.

Kirjallisuutta, historiaa ja nykypäivää yhdistelevästä murhatarinasta saa varmasti myös mainion elokuvan, varsinkin kun juonenkuljetuksessa esiintyy sekä veitsiä että historian ensimmäisiä ruumiinavauksia ja tapahtumia riittää eri vuosisadoille.

Norjalaisen pikkukaupungin Trondheimin kirjastosta löytyy ruumis. Pian ilmenee, että vastaavalla tavalla on menettänyt henkensä Egdar Allan Poe -museon tutkija Richmondissa.

Armon piirissä ollaan välillä 1500-luvulla Trondheimissa tai nykyisen Italian alueella, silloisessa Venetsian kaupunkivaltiossa, välillä 2010 Richmondissa tai Trondheimissa.

Kahden raa´an murhan välillä täytyy olla joku yhteys. Ongelmaa alkavat selvittää Richmondissa nuori Felicia Stone ja Trondheimissa jo varttuneempi poliisimies Odd Singsaker.

Mikä osuus tapahtumiin on veitsiä hyvin käyttävällä parturilla ja Johannes-papin salaperäisellä kirjalla?

Kuviteltujen henkilöhahmojen lisäksi tarinassa on siteeksi hiukan tottakin. Historiallisia henkilöitä ovat muun muassa Alessandro Benedetti ja Broder Lysholm Knudtzon.

Benedettin kirjoituksissa kerrotaan anatomisesta teatterista, joita on ollut yliopistojen yhteydessä esimerkiksi Italiassa. Niissä ruumiinavauksia tehtiin yleisön silmien edessä kuin teatterissa konsanaan.

Knudtzon oli trondheimilaisen kauppiasperheen poika, jota kiinnostivat kaupankäyntiä enemmän kirjat. Knudtzonin kirjakokoelma on nykyisin Gunnerus-kirjastossa, joka on yksi Brekken kirjan tapahtumapaikoista.

Jos sana palimpsesti on outo, Armon piiri selvittää senkin.

Kerta kaikkiaan tyylikäs ja monitasoinen murhakirja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.