null Saa ajatella

Saa ajatella

Luterilaista kirkkoa on luonnehdittu sanoilla seinät leveällä ja katto kor-kealla. Mutta onko kirkon suuri vahvuus, ajattelun vapaus ja moniäänisyys, myös sen pahin heikkous? Kysymyksen ottivat esille Kotimaa-lehden toimittaja Jussi Rytkönen blogissaan ja Mikkelin uusi piispa Seppo Häkkinen mediatapaamisessa.

Rytkönen pohti sitä, miksi entisen itäblokin maiden luterilaisille kirkoille kävi huonommin kuin roomalaiskatoliselle ja ortodoksiselle kirkolle. Luterilaisen uskonpuhdistuksen ydinalueilla entisessä Itä-Saksassa kirkkoonkuulumisprosentit ovat jotakin aivan muuta kuin katolisessa Puolassa. Tuoreen kansainvälisen kyselytutkimuksen mukaan 143 maan vertailussa vähiten uskonnollinen oli Viro, ennen selvästi luterilainen maa. Rytkönen oli kysellyt unkarilaiselta pappisystävältään, miksi luterilaisuus tuntuu kestävän paineita heikommin kuin vanhemmat kirkot. Vastaus oli: "Siksi, että luterilaisuudessa saa ajatella."

Piispa Häkkisen näkökulmana oli kirkon moniäänisyys. Kansankirkossa on tilaa monenlaisille uskonnäkemyksille. Nykytilanteessa moniäänisyys voi kuitenkin kääntyä heikkoudeksi, sillä sisäisesti hajanaisen kirkon on vaikea pysyä kasassa. Rapautumista tapahtuu kummallakin äärilaidalla. Häkkisen mukaan moniäänisyydellä on kirkon yhtenäisyyden vuoksi oltava jonkinlaiset rajat.

Tiettyä perää näissä puheenvuoroissa on. Ainakin siinä mielessä, että nykypäivän median ja myös kirkon jäsenten on usein vaikea ymmärtää sitä moninaisuutta, joka kirkossa on. Tuskin löytyy maailmasta toista kirkkokuntaa, jonka sisällä saa ajatella niin monella tavalla. Ristiriidat pysyvät kirkon sisällä ja usein leimaavat koko kirkkoa, vaikka kyse olisi vain pienen ääriryhmän ajattelusta, kuten naispappeuskeskustelussa. Yksilöllisen uskon kirkossa yhteisöllisyys ei myöskään ole yhtä vahvaa kuin monessa muussa kirkossa, mikä kriisitilanteissa voi johtaa ongelmiin.

Ajattelun vapaus on tärkeää, mutta rajaton kirkko ei voi olla. Seinät ja katto voivat olla leveällä, mutta jos ne puuttuvat kokonaan, ajatukset karkaavat. Samoin jos jonkun huomataan purkavan perustusta, kannattaa huomauttaa, että moisesta romahtaa koko rakennus. Vapauteen sisältyy vastuu ainakin siitä, että talo pysyy pystyssä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.