null Saako vanhoillislestadiolainen tanssia?

Saako vanhoillislestadiolainen tanssia?

Monille nuorille lukion vanhojen tanssit ovat kauan odotettu vuoden huippukohta. Saavatko vanhoillislestadiolaiset osallistua vanhojen tansseihin, herätysliikkeestä irtautunut Vuokko Ilola?
"Yleisesti ottaen eivät saa, tanssi ylipäätään ei ole sallittua. Vanhojen tansseissa poika ja tyttö tanssivat lähekkäin, ja tytöllä on paljastava puku. Kaikkea tätä pidetään syntinä, samoin tapahtuman seuraamista katsomossa. Tanssimisen lisäksi vanhoillislestadiolaisille syntiä ovat esimerkiksi meikkaaminen ja alkoholin käyttö."


Noudattavatko nuoret kieltoa?
"Käytännön tasolla kiellosta lipsutaan. Joillakin paikkakunnilla ollaan vapaamielisempiä, samoin joissakin perheissä. Oman kokemukseni mukaan vielä kymmenen vuotta sitten kielto oli ehdoton. Silloin en tiennyt ketään, joka olisi osallistunut vanhojen tansseihin. Nykyään osa osallistuu tanssiin, osa pukeutuu ja seuraa tanssia katsomossa ja osa ei osallistu lainkaan."


Mitä tapahtuu, jos nuori jää kiinni?
"Osa vanhoillislestadiolaisista ajattelee, että osallistumalla vanhojen tansseihin nuori kieltää uskonsa. Nuori voi joutua vanhempien puhutteluun, jossa he vaativat, että nuori pyytää anteeksi tekoaan. Jos hän ei tee sitä, häntä ei enää pidetä uskovaisena eikä tervehditä sanoilla Jumalan terve. Jos hän pyytää anteeksi, vanhemmat saarnaavat synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Silloin ajatellaan, että nuori on taas uskomassa."


Mitä itse ajattelet vanhojen tansseista?
"Olin katsomassa tapahtumaa muutama vuosi sitten. Yllätyin, miten romanttinen ja ihana tunnelma siellä oli. Taustalla soi kaunis klassinen musiikki. Se oli viaton ja täysin erilainen tilaisuus kuin liikkeen parissa oli kerrottu."

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: