Saaren vangit
Teemalla pyörii tänä keväänä melkoinen sarjaharvinaisuus, kreikkalainen 26-osainen menestyssarja Saari. Leprasiirtolana toiminut Spinalonga sijaitsee soutumatkan päässä Kreetalta. Moni suomalainen on vieraillut Spinalongalla Kreetan-matkallaan.
Sarjan alussa kyläkoulun opettaja Eleni Petraki ja hänen oppilaansa Dimitri joutuvat Spinalongalle saatuaan tartunnan. Karkotus merkitsee entisen elämän loppua, vaikka kotikylä näkyykin saaren rannalta. Elenin mies Giorgis toimii lautturina, joka kuljettaa tavaroita, ihmisiä ja postia saarelle. Näin sarjassa seurataan kahden yhteisön elämää.
Vaikka moni potilas kuolee Spinalongan sairaalassa, toiset elävät pitkäänkin vähin oirein. Saarella tehdään töitä, politikoidaan, mennään naimisiin ja saadaan lapsia. Viime viikon 6. jaksossa toinen maailmansota ulottui Kreikkaan, ja uuden lääkärin työ lepralääkkeen kehittämiseksi katkesi kruunun kutsuun.
Saari perustuu brittikirjailija Victoria Hislopin viihderomaaniin. Hislop halusi myydä tunteellisen sukusaagansa oikeudet nimenomaan Kreikan televisiolle ja oli mukana tarinan laventamisessa. Draamaan on lisätty kierroksia esimerkiksi saaren valtakamppailussa. Tuloksena on Kreikan menestynein tv-sarja.
On virkistävää katsoa muuta kuin angloamerikkalaista sarjaa. Maisemat, näyttelijät, kieli ja tavat ovat erilaisia. Lapsihenkilöt tuovat synkähköön aiheeseen myös keveyttä. Hiukan häiritsee se, että saaren ”pahiksissa” ei ole sävyjä, he ovat vain konnia. Sankarit ovat luonteikkaampia.
Viikolla 3 Saari sai 84 000 katsojaa.
Jaa tämä artikkeli: