null Saatana nähtävissä – poimimme kolme kiehtovaa pirullista viihdesarjaa

Lucifer

Lucifer

Hyvä elämä

Saatana nähtävissä – poimimme kolme kiehtovaa pirullista viihdesarjaa

Kirkkoisä Augustinukselle maailmanhistoria oli hyvän ja pahan taistelua, ja samoilla linjoilla mennään populaarikulttuurissa. Suoratoistopalvelujen sarjoissa enkeleitä, demoneita ja paholaista tarjoillaan monella tapaa.

Lucifer

Paholainen on antanut paljon aihetta niin viihdyttäviin kuin kauheisiinkin kertomuksiin. Viihteellinen paholainen on totuttu näkemään keskiaikaisten kirkkomaalausten mukaisena eli sarvipäisenä, pukinjalkaisena ja punanahkaisena ihmishahmona. Täysin toisesta puusta on veistetty Lucifer-sarjan piru. Tom Ellisin näyttelemä Lucifer eli Valontuoja todella säihkyy. Hän on brittienglantia puhuva, aina tyylikkäästi pukeutuva, urheiluautolla suhaava, lihaksikas ja komea. Hurmaava seuramies.

Sarjan idea on yksinkertaisesti se, että Saatana kyllästyy manalan johtopuuhiin ja tulla pölläyttää maan päälle tutustuakseen ihmisiin. Lucifer avaa asteen tai kaksi tavallista syntisemmän yökerhon Los Angelesiin ja siinä sivussa sotkeutuu vähän vahingossa monenlaisiin hämäräbisneksiin. Niiden myötä hän tutustuu myös Lauren Germanin esittämään rikosetsivään. Luciferin viehätysvoimaa ei pitäisi kenenkään kyetä vastustamaan, mutta rikosetsivä osoittautuu todella paljon hankalammaksi tapaukseksi. Ja sekös Saatanaa harmittaa.

Lucifer pyörii nimihenkilön ympärillä. Ja koska Saatana on Jumalan tahtoa vastustava langennut enkeli, vierailee sarjassa tuon tuosta kaveri yläilmoista. Arkkienkeli Amenadiel yrittää kaikkia perinteisiä keinoja – uhkailua, kiristämistä ja lahjontaa – käyttämällä saada Luciferin palaamaan helvettiinsä, jossa kaikki on alkanut mennä päin prinkkalaa pomon otettua hatkat. Eipä onnistu, koska paholainen ei tahdo. Ihmisten kanssa kun on perin kivaa ja hän on alkanut jopa ymmärtää heidän motiivejaan, mikä saavutukseksi mainittakoon.

Lucifer harjoittaa omaa pirullista, mutta täsmällisen oikeudenmukaista kurinpitoaan ihmisiä kohtaan ja varmistaa, että paha todellakin saa palkkansa. Paholainen on suoraviivainen ja rehellinen, joskus liikaakin, eikä moinen menettelytapa aina osu kohdalleen, mikä välillä katsojaa kovin huvittaa.
Kohtauksia sarjasta
Sarja katsottavissa Netflixissä

American Horror Story

Pahuus eri muodoissaan on läsnä American Horror Storyn kaikissa jo ilmestyneissä seitsemässä tuotantokaudessa. Suoraa paholaisen toimintaa kuvataan erityisesti kakkoskaudella, joka sijoittuu katolisen kirkon ylläpitämään ja nunnien pyörittämään Briarcliffin mielisairaalaan. Sinne Saatana saapuu nuoren potilaan, Jedin hahmossa. Pian piru ottaa valtaansa viattoman sisar Mary Eunicen, jota näyttelee sarjassa Lily Rabe. Vihtahousun agendalla on saada sisar Maryn kautta yhteys Joseph Fiennesin näyttelemään monsignor Timothyyn, tehdä tästä paavi ja kaapata koko katolinen kirkko. No, toisaalta jo Martti Luther lienee arvellut, että paavinvirka on paholaisen keksintö ja paavi näin ollen Antikristus.

Sisar Maryn näyttelemä paholainen on kauhistuttavan kaksijakoinen. Kaunis, vaaleahiuksinen ja vienolla äänellä puhuva nuori nainen on samaan aikaan kiero, julman väkivaltainen ja täysin epäluotettava. Piru juonittelee sisar Maryn Briarcliffin johtoon ja pian meno muuttuu kaikin tavoin rankemmaksi. Potilaiden hoitoon aletaan käyttää uusia, arveluttavan brutaaleja metodeja, jossa tietä tasoittaa se, että sairaalan johtava lääkäri on entinen natsi ja käyttää potilasmateriaalia mieluusti koekaniineinaan.
Kohtaus sarjasta: Saatana kohtaa kuoleman enkelin
Katsottavissa Netflixissä

Penny Dreadful

Penny Dreadful

Penny Dreadful

Penny Dreadfulissa viktoriaanisen Lontoon synkillä kaduilla askeltavat sangen sopuisasti kauhuklassikoiden ikonisimmat hahmot: Frankensteinin hirviö, Dracula, Dorian Gray ja tottakai itse Perkele. Sarjan pääosassa on kuitenkin nainen: meedio Vanessa Ivesia näyttelee lumoava Eva Green, jonka paholainen tahtoo klaaniinsa, ja piinaa ja riivaa naisparkaa loputtomiin. Liekö niin, että sarjassa toteutetaan kristillistä käsitystä, jonka mukaan Saatana kohdistaa vaikutuksensa juuri niihin ihmisiin, jotka hän on saanut lankeamaan syntiin?

Penny Dreadful

Penny Dreadful

Sielunvihollinen liihottelee läpi sarjan kaikkien neljän kauden vähintäänkin jossain taka-alalla, mutta Vanessalle se on ilmeisen läsnä näyissä ja ääninä. Lucifer ei kuitenkaan malta olla ottamatta ihmishahmoa ja näyttäytyy jo ensimmäisellä kaudella Vanessan rakastetun, Josh Hartnettin näyttelemänä Ethan Chandlerin osassa. Kolmannella ja viimeisimmällä kaudella Vanessa ja paholainen käyvät uuvuttavan tiukkaa ja inhottavaa taistoa. Piru iskee ihmishahmoisena Rory Kinnearin esittämänä mielisairaalan humaanina hoitajana, joka säälii ja aidosti välittää potilaastaan. Mikäpä sen mieluisampi ulostulo Saatanalle kuin käyttää tuollaisen kiltin miehen hahmoa?
Sarjan virallinen trailer
Katsottavissa HBO:lla

Muista Saatana myös elokuvissa:

  • Angel Heart, jossa paholaisena on Robert DeNiro
  • Paholaisen asianajaja, jonka piruna Al Pacino
  • Rosemaryn painajainen
  • The Witches of Eastwick, jossa noitiensa keskellä häärää Jack Nicholson
  • Manaaja
  • Ennustus
  • The Passion of the Christ
  • Suspiria, vuoden 2018 tuotantoa
  • Hereditary – pahan perintö

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Saatana mallinnettiin keskiajalla torahampaiseksi ja sarvipäiseksi mörökölliksi”, kertoo myytteihin perehtynyt erikoiskirjastovirkailija

Ajankohtaista

Saatana on muun muassa pitänyt ihmisiä kaidalla tiellä. Jos Saatanan kanssa halusi tehdä sopimuksen, häntä saattoi lähestyä kohteliaalla kirjeellä.