null Sankarihaudoille etsitään Vantaalla ihmisiä itsenäisyyspäivän kunniavartiostoon

Vantaan Pyhän Laurin kirkko.

Vantaan Pyhän Laurin kirkko.

Ajankohtaista

Sankarihaudoille etsitään Vantaalla ihmisiä itsenäisyyspäivän kunniavartiostoon

Haudoille haetaan itsenäisyyspäivän kunniavartiostoon tavallisia ihmisiä, jotka ovat samanikäisiä kuin vainajat olivat kuollessaan.

Vantaan Pyhän Laurin kirkon edustalla olevilla sankarihaudoilla seisoo itsenäisyyspäivänä poikkeuksellinen kunniavartiosto. Jokaisen haudan kohdalla seisoo vartiossa samanikäinen ihminen kuin haudattu on ollut kuollessaan. Kunniavartiostoon voi ilmoittautua 27.11. mennessä.

Pyhän Laurin eli Helsingin pitäjän kirkon edustalla on 168 sankarihautaa. Haudattuna on talvi- ja jatkosodassa kaatuneita 16–44-vuotiaita miehiä ja yksi nainen. Itsenäisyyspäivänä kunniavartiosto seisoo haudoilla kello 9.30 alkaen puolisen tuntia kello 10 alkavaan itsenäisyyspäivän kaksikieliseen jumalanpalvelukseen asti. Jumalanpalveluksen jälkeen on seppeltenlasku.

– Ihmiset seisovat kunniavartiostossa omissa arkivaatteissaan, millä korostetaan sitä, että sodissa kaatuneet olivat aivan tavallisia ihmisiä. He olivat kuin keitä tahansa meistä, jotka lähtivät puolustamaan maataan. He olivat myös rohkeita ihmisiä. Voi miettiä, kenestä meistä olisi lähtemään, kertoo Vantaan Suomi 100 -aluekoordinaattori Neetta Eriksson.

Vartiossa olevat vain seisovat hiljaa läsnä, yhdessä.
– Neetta Eriksson

Kunniavartiosto on osa Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa ja se toteutetaan sankarihaudoilla eri puolilla maata. Tällä hetkellä mukana ovat Vantaan lisäksi ainakin Kälviä, Salo, Oulu, Tampere, Lappeenranta ja Kuopio.

– Ainakin itseäni kosketti ideassa kovasti, kuinka nuoria kaatuneet ovat olleet, kun heitä vertaa ympärillään oleviin miehiin. He voisivat olla kenen tahansa veljiä, poikia, poikaystäviä tai työkavereita. Sitä ihmettelee, kuinka iso uhraus on ollut heille ja heidän läheisilleen. On vaikuttanut paljon myös yhteiskuntaan, että näin iso joukko on kaatunut, Eriksson pohtii.

– Osallistuminen ei vaadi paljon. Vartiossa olevat vain seisovat hiljaa läsnä, yhdessä. Siten kunnioitetaan kaatuneita ja heidän läheisiään, Neetta Eriksson sanoo.

Tällä hetkellä vartiostoon etsitään vain miehiä, koska yhdelle sankarihautoihin haudatulle naiselle on vartiohenkilö jo tiedossa. Myöskään osallistujien kotipaikalla ei ole merkitystä eli ei tarvitse olla vantaalainen.


Korjattu 7.11. sankarihautojen lukumäärä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.