null Sano se selkeästi!

Sano se selkeästi!

Selkokielisistä materiaaleista hyötyvät kaikki, joilla on kielen ja lukemisen ymmärtämisen vaikeuksia.

Selkokieli on suomen kielen muoto, jota on tietoisesti helpotettu. Selkokielistä tekstiä ajatellaan kokonaisuutena ja mielessä pidetään koko ajan, kenelle kirjoitetaan.

— Selkokieltä tarvitsevat kehitysvammaiset, kielenoppijat eli maahanmuuttajat ja vanhukset, erityisesti dementoituneet, kertoo suunnittelija Leealaura Leskelä Selkokeskuksesta.

Selkokieliset tekstit tuovat apua myös mielenterveyskuntoutujille, koululaisille tai kenelle tahansa, jolle lukeminen ja kielen ymmärtäminen on muuten hankalaa tai työlästä. Suomessa on arvioitu olevan 200 000–350 000 ihmistä, jotka voivat hyötyä selkokielestä.

Selkokielen on tarkoitus auttaa kieliongelmaisia toimimaan yhteiskunnassa itse aktiivisesti.

— Selkokielisessä tekstissä käytetään jokapäiväisiä sanoja, helppoja lauserakenteita ja lyhyitä lauseita. Myös typografiaan ja kuviin kiinnitetään erityistä huomiota.

Selkokeskuksesta saa tekstin muokkauspalvelua. Sinne voi myös lähettää tekstin ja kysyä, täyttääkö se selkokielisyyden vaatimukset. Vastauksen saa ilmaiseksi.

Oriveden opisto on tehnyt Selkokeskuksen kanssa yhteistyötä. Opistossa on järjestetty selkokielen kursseja. Suunnitteilla on selkokielen verkkokurssi.

— Viranomaiset, opettajat, kirjoittavat ihmiset ja omaiset voivat tilata meiltä selkokielen kursseja, kannustaa Leskelä.

Selkokieli syntyi käytännön tarpeesta. Kehitysvammaisten parissa opetus- ja hoitotyötä tekevät aloittivat selkeän kielen käytön, ja kielenhuollon ammattilaiset jatkoivat kehittämällä sitä. Suomeen selkokieli on rantautunut Ruotsista noin 30 vuotta sitten.

Selkokeskuksen johtaja Hannu Virtanen oli ensimmäisen selkokielisen Leija-lehden päätoimittaja. Leija ilmestyy edelleen Tampereella, ja nykyisin Virtanen on Selkouutisten päätoimittaja.

Selkokeskus edistää selkokielistä tiedotusta, tiedonvälitystä ja kulttuuria. Se aloitti toimintansa vuonna 2000, ja sen toimisto on Malmilla Kehitysvammaliiton toimiston yhteydessä.

— Kielen muokkaamisessa selkokieliseksi täytyy ottaa huomioon se, että kielen rikkaus ja oikeakielisyys säilyvät, sanoo Leealaura Leskelä.

Suomessa pidetään tärkeänä myös sitä, että selkokielelle muokattuja kirjoja pitää olla erilaisia, vaikka alun perin muokkaamisessa lähdettiinkin tietokirjoista.

— Meidän mielestämme pelkkä tiedonvälitys ei riitä. Lukijan pitää saada myös elämyksiä.

Selkokieli sai aikoinaan, ja saa joskus vieläkin, varsinkin kielentutkijoilta kritiikkiä siitä, että se köyhdyttää kieltä.

— Kritiikkiin on selkeä vastaus. Kumpi on parempi: se, että joku lukee selkokielisen kirjan vai se, ettei hän lue kirjaa ollenkaan?


Uutisia ja messu selkokielellä

Selkouutiset

Selkouutiset on selkokielinen uutislehti, joka ilmestyy joka toinen viikko. Lehden vuositilaus maksaa 23 euroa. Voit tutustua Selkouutisiin internetissä osoitteessa www.papunet.net/selko. Selkouutiset ilmestyy
myös ruotsiksi nimellä LL-Bladet.

Selkokirjat

Selkokielelle on muokattu runsaat 200 kirjaa. Osa niistä on tietokirjoja ja osa kaunokirjallisuutta. Monia suomalaisille tärkeitä merkkiteoksia on muokattu selkokielelle.

Esimerkiksi Aleksis Kiven Seitsemän veljestä (TSL, 2007) voi lukea selkokielellä.

Myös Raamatun kertomukset on muokattu selkokielelle. Pertti Rajalan Raamattu kertoo (Lasten Keskus 2004) sisältää sekä Vanhan että Uuden testamentin kertomuksia.

Selkokielellä on ilmestynyt myös kirja kirkon toimituksista. Sen nimi on Elämässä mukana – Kirkolliset toimitukset ja jumalanpalvelus (Kirkkohallitus 2006).

Kirjastoista löytyy selkokirjoja vaihtelevasti. Kysy omasta kirjastostasi, mitä selkokirjoja on tarjolla. Selkokirjoja voi ostaa Selkokeskuksen kirjavälityksen kautta.

Helpointa on tutustua selkokirjoihin internetissä osoitteessa www.papunet.net/selko/selkokirjat. Kirjakaupoissa selkokirjoja on usein vähän. Voit kuitenkin tilata selkokirjoja kirjakaupasta.

Radion selkouutiset

Selkouutisia voi kuunnella radiosta joka päivä YLEn Puhe -kanavalla taajuudella 103,7 MHz. Selkouutiset lähetetään esimerkiksi kello 17.55. Myös internetissä osoitteessa www.yle.fi/selko voi kuunnella selkouutisia.

Selkokieliset internetsivut

Osoitteesta www.papunet.net/selko löytyy laaja selkokielinen sivusto. Se sisältää tietoa, uutisia, kertomuksia ja paljon muuta.

Kirkon selkokieliset sivut löytyvät osoitteesta www.evl.fi. Klikkaa painiketta, jossa lukee "selko".

Selkokielinen messu

Korson kirkolla järjestetään kynttilänpäivänä 8. helmikuuta kello 10 selkokielinen messu.

Sen toimittavat pastorit Lea Karhinen ja Risto Auvinen sekä kanttori Ursula Hynninen.

Selkokielisessä messussa on otettu huomioon näkö- ja kuulovammaiset, kehitysvammaiset ja liikuntavammaiset ihmiset. Messu viitotaan, ja virret voi saada myös pistekirjoituksella.

Messussa esiintyy Kolohongan toimintakeskuksen musiikkiryhmä Petri Eskolan johdolla.
Messun jälkeen kirkkokahveilla esiintyy Jaakko Lahti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.