null Sanotaanko tahdon?

Jari ja Päivi Kekäle hoitavat parisuhdettaan avioparipiirissä, yhteisillä iltakävelyillä ja pelaamalla tennistä.

Jari ja Päivi Kekäle hoitavat parisuhdettaan avioparipiirissä, yhteisillä iltakävelyillä ja pelaamalla tennistä.

Sanotaanko tahdon?

Parisuhdekouluttajat Jari ja Päivi Kekäle kehottavat pysähtymään ennen papin aamenta.

Eräänä päivänä vaimo sanoi haluavansa eron. Oli mennyt jo jonkin aikaa huonosti. Mies vastasi "aha". Pari erosi. Mies oli perheterapeutti Jari Kekäleen ystävä.

— Tapauksesta on aikaa yli kymmenen vuotta. Silloin aloin ensimmäisen kerran miettiä, voisiko avioeroja jotenkin ennaltaehkäistä, Jari Kekäle kertoo.

Ensimmäisen parisuhdekurssin hän piti yliopisto-opiskelijoille vuonna 1998. Vaimo Päivi Kekäle on ollut alusta asti kursseilla mukana toisena vetäjänä.

Jossain vaiheessa Kekäleiltä kysyttiin, haluaisivatko he tehdä kirjan. Syntyi viime vuonna julkaistu Parisuhteen ajokoulu, jonka pariskunta kirjoitti yhdessä Satu ja Matti Salon kanssa.

— Eihän autollakaan lähdetä ajamaan ennen kuin on ajokortti taskussa. Avioerotilastot huolestuttavat monia nuoria. He haluavat tietää, miten liiton saa kestämään.

Pohjoisnavalle vai Timbuktuun?

Jari Kekäle vertaa avioliittoa kahden ihmisen loppuelämän mittaiseen matkaan. Ennen matkalle lähtöä kummankin olisi hyvä kurkata omaan matkalaukkuunsa ja katsoa, mitä sinne on kertynyt. Kuka minä olen ja mihin olen menossa? Olemmeko menossa samaan suuntaan?

— Näitä kysymyksiä olisi tärkeä pohtia ennen avioliittoa. Kannattaako jatkaa yhdessä, jos toinen haluaa Pohjoisnavalle ja toinen Timbuktuun? Jos unelmat ja toiveet ovat kovin erilaiset, ei ehkä kannata mennä keskenään naimisiin.

Melkein kaikki ovat lapsuudessaan seuranneet läheltä yhtä tai useampaa parisuhdetta. Suhteessa olemisen tavat, kuten tapa ratkaista ristiriitoja tai käsitellä tunteita, opitaan usein omilta vanhemmilta.

Parisuhteen ajokoulussa on tarkoitus tietoisesti miettiä omaa menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta.

— Ensisijaisesti ei ole tarkoitus miettiä sitä, mikä on mennyt pieleen ja mikä on ollut vaikeaa tai traumaattista. Tarkoituksena on tutustua itseensä, Jari Kekäle sanoo.

Mitä hyvää meidän suvussa on?

Oman sukupuun tekeminen on keskeinen osa parisuhteen ajokoulua. Sukupuuta täyttäessä pääsee luontevasti keskustelemaan omien vanhempiensa kanssa. Samalla voi oivaltaa esimerkiksi, minkälaisia miehen ja naisen malleja omassa suvussa on ollut ja miten haluaa asioiden jatkuvan tulevaisuudessa

Jari ja Päivi Kekäleen kokemuksen mukaan ihmiset löytävät sukupuustaan helposti negatiivisia asioita ja malleja.

— Hyvät asiat eivät häiritse. Siksi niitä ei ehkä huomata niin helposti, Päivi Kekäle pohtii.

— Usein ihmisiltä jää huomaamatta, minkälaisia positiivisia malleja ja henkistä pääomaa omassa suvussa on, Jari Kekäle kertoo.

Yleensä ihmiset joko jatkavat kotoa ja suvusta opittuja parisuhteen malleja tai päättävät tehdä kaiken toisin. Kolmas vaihtoehto on soveltaa vanhoja malleja ja luoda yhdessä uusia tapoja olla parisuhteessa.

— Se on vaikein vaihtoehto. Se vaatii menneisyyden tiedostamista, Jari Kekäle sanoo.

Ihminen vai kulutushyödyke?

Parisuhdekursseilla Kekäleillä on samanlainen työnjako kuin tätä haastattelua tehdessä.

— Jari yleensä puhuu. Minä hoidan enemmän käytännön asioita. Annan pariskunnille tehtäviä ja kokoan vastauksia. Se, että toinen vetäjistä on nainen, tuo kursseille tasapuolisuutta. Onhan kurssilaisista puolet naisia, puheterapeuttina työskentelevä Päivi Kekäle kertoo.

Kekäleet ovat olleet naimisissa 20 vuotta. Jari Kekäle on huomannut, että nykyajan parisuhteissa on kokeilumentaliteetti.

— Ollaan yhdessä niin kauan kuin tuntuu hyvältä. On huolestuttavaa, jos ihmisistä tulee kulutushyödykkeitä. Erokaan ei välttämättä ratkaise ongelmia, ainakaan jos pariskunnalla on lapsia. Sitten vasta joutuukin tekemisiin toisen kanssa ja sopimaan asioista.

Parisuhde on elämistä toisen ihmisen kanssa. Miksi se on niin vaikeaa?

— Ei se välttämättä ole vaikeaa. Toisilla on sellaiset mallit ja valmiudet, että parisuhteessa eläminen on helppoa. Useimmat joutuvat tekemään toimivan suhteen eteen enemmän töitä. Parisuhde on tunnesuhde. Voimakkaassa tunnesuhteessa oleminen ei aina ole helppoa.

Johdatus parisuhteen ajokouluun ti 1.9. klo 18.30 Tammiston seurakuntatilassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.