null Sataman pappi

Sataman pappi

Ben Thilman vaihtoi perinteisen papin asun sataman turvaliiveihin.

Mäntyjä kasvavan kukkulan kupeeseen noussut merimieskirkko avasi ovensa maanantaina Vuosaaren suursatamassa. Pastori Ben Thilman, 52, suhtautuu uuteen työhönsä hiukan jännittyneenä. Vielä ei voi tietää, mitä se tuo tulleessaan ja mitä papilta satamassa odotetaan.

Aikaisemmin Thilman on ahkeroinut seurakuntatöissä muun muassa Siuntiossa ja Espoossa ja seilannut laivakuraattorina Vikingillä. Uransa käänteen kannalta ratkaiseviksi hän arvelee kahdeksaa vuottaan saaristoseurakunta Hiittisten kirkkoherrana.

— Tutustuin siellä merimieskulttuuriin ja perusteellisemmin mereen. Se kolahti. Meri on elämässäni tärkeällä sijalla, kuin tauti, johon ei ole lääkettä. Kun Vuosaareen alettiin suunnitella merimieskirkkoa ja minusta oltiin kiinnostuneita, oli päätös helppo tehdä, kertoo Thilman.

Vuosaaren Merimieskeskuksen johtajana Thilman aloitti marraskuun alussa. Menneet pari kuukautta rakennusprojektin loppumetreillä ovat kuluneet käytännön asioiden hoitamisessa. Maanantaina, kun kirkko avasi ovensa, myös talon hallinnosta vastaava johtaja joutui koulun penkille opettelemaan kassajärjestelmän saloja.

Vierailuja laivoilla

Ben Thilman on vieraillut muissa merimieskirkoissa ja tutustunut tulevaan työkenttäänsä kokeneiden kollegoittensa tuella ja avustuksella. Laivakäyntejäkin on jo takana.

Merimiespapiksi ryhtyminen on merkinnyt myös pukukoodin tarkistamista. Seurakuntapapin asu on nyt vaihtunut sataman turvaliiveihin ja saarnastuoli konttirivistöjen kujiin ja laivan messiin.

— Enää minulla ei ole tiivistä tai määrättyä seurakuntayhteisöä. Voi olla, että joitakin seurakuntalaisiani tapaan vain yhden kerran ja aivan eri merkeissä kuin aikaisemmin. Mutta kirkkomme tehtävä ja tavoite on palvella kaikkia, jotka tulevat meille. Merimieskirkon keskeinen tehtävä on kohdata yksittäinen ihminen kasvokkain, kuunnella ja auttaa niissä tarpeissa, joita hänellä on.

Vuosaaren moderni satama käyttää hyväkseen uusinta tekniikkaa. Laivojen purku- ja lastaustyöt hoidetaan entistä nopeammin. Laivahenkilökunta ei välttämättä ehdi lainkaan maihin, joten merimiespappi ja työtään aloitteleva satamakuraattori vierailevat tarvittaessa laivoilla.

— Voi olla, että teen suuren osan työstäni kirkkorakennuksen ulkopuolella, arvelee Thilman.

Yhtälailla rekkakuskeja varten

Kirkolle odotetaan entistä enemmän rekkakuskeja, sillä satamien konttimäärien lisääntyessä kasvaa myös kumipyörillä kulkeva liikenne. Kehitys on ollut samansuuntaista myös merimieskirkon muissa toimipisteissä.

Seuraavan kerran Ben Thilman pukeutuu papinpukuun tiistaina 27.1., jolloin vietetään kirkon vihkiäisiä. Vihkiäisissä on luterilaisesta kirkosta mukana piispa Eero Huovinen, ortodoksisesta kirkosta metropoliitta Ambrosius ja katolisesta kirkosta piispan sijaisena toimiva hiippakunnan asiainhoitaja Teemu Sippo.

— Merimieskirkkotoiminta alkoi 133 vuotta sitten merimiesten ja ulkosuomalaisten yhdyssiteeksi ja auttajaksi, Thilman selvittää.

Hän korostaa, että merimieskirkon ovet ovat kaikille kulkijoille avoimet. Kirkolla ei kysellä uskonnollista vakaumusta.

Vuosaareen voi tulla vain katsomaan paikkoja, kahville tai keskustelemaan. Myös kirkollisia toimituksia voi siellä järjestää. Niistä tulee kuitenkin sopia hyvissä ajoin etukäteen papin kanssa.

Monien eri tahojen joukossa myös Vantaan seurakunnat on tukenut merimieskirkon rakentamista, ja Thilman toivottaakin vantaalaiset tervetulleeksi tutustumaan kirkkoon.

Vuosaaren suursataman merimieskirkko avasi ovensa ma 19.1.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.