null Sateenkaarinuoret saavat tukea ja tukevat toisiaan

Kuva: Kirkko Helsingissä / Sirpa Päivinen

Kuva: Kirkko Helsingissä / Sirpa Päivinen

Ajankohtaista

Sateenkaarinuoret saavat tukea ja tukevat toisiaan

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille on kirkon piirissä tarjolla melko vähän omaa toimintaa.

Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyössä, Snellussa, nuoria on toki kohdattu jo vuosien ajan. Esimerkiksi Setan kanssa on tehty yhteistyötä. Nyt aloittaa hlbtiq-nuorille suunnattu oma Sateenkaareva-ryhmä.

17–29-vuotiaille avoimessa ryhmässä pohditaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta käsin omaa elämää ja jaetaan saman henkisten ihmisten kanssa kuulumisia. Nuoret saavat vertaisiltaan tukea ja tukevat samalla itse myös toisia. 
 

Nuoret eivät halua tulla luokitelluksi mihinkään kategoriaan.


Ryhmässä voidaan turvallisessa ympäristössä, kahden vertaisohjaajan ja erityisnuorisotyönohjaajan läsnäollessa, käsitellä vähemmistöön kuuluvien nuorten kohtaamia asioita.

Homous tai lesbous eivät ole enää nuorille mikään juttu. Transsukupuolisuus sen sijaan saattaa herättää kysymyksiä. Mutta yleisesti ottaen, eivät nuoret muutenkaan halua tulla määritellyiksi tai luokitelluiksi mihinkään kategoriaan. Esimerkiksi queer-nuori ei välttämättä halua edes tulla määritellyksi jommankumman sukupuolen edustajaksi, sanoo erityisnuorisotyönohjaaja Henna-Mari ”Hensku” Kettusaari.

Seksuaalivähemmistöjen syrjintä näyttäisi vuosien myötä vähentyneen, mutta se ei ole loppunut. Edelleenkin vaikkapa rippileirillä saattaa olla se yksi tyyppi, joka ei suostu vaikkapa saunomaan homon kanssa.

– Enemmän seksuaalisuus on nuorille isompi kysymys suhteessa omiin vanhempiin ja lähisukulaisiin. Vanhemmat saattavat syyttää itseään ja toisiaan siitä, että lapsesta tuli erilainen. Kysymys on kuitenkin syvällisempi nuoren identiteettiin liittyvä asia, johon kasvatuksella ei voi vaikuttaa, Kettusaari pohtii.
 

Henkilökohtainen kokemus armosta on tärkeä.


Uskonnollisista kysymyksistä keskustellaan ryhmässä riippuen siitä, onko mukana ihmisiä, joita tämä aihe kiinnostaa. Jotkut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat ovat voineet tulla haavoitetuiksi konservatiivisesti Raamattua tulkitsevissa uskonnollisissa piireissä.

Kettusaari näkee hengellisyyden voimavarana, mutta myös hengellinen väkivalta on totta. Hän itse aikoo työssään tehdä parhaansa, että ihmiset voivat saada rauhan itselleen näissäkin kysymyksissä.

– Kuoleman ja helvetin pelko voivat olla musertavia. Hengellisessä väkivallassa on aina kyse elämän ja kuoleman asioista – jaellaan taivaspaikkoja tai evätään niitä. Aina vaatimus tietynlaisen identiteetin ihanteesta ei tule ulkoapäin, vaan se voi olla jollekin omantunnon asia, ja vaatia jopa pitkää terapiaa, että oppii hyväksymään itsensä.

Sateenkaareva-ryhmä ei kuitenkaan ole terapiaryhmä, vaan vertaistukea ja yhteistä voimaantumista tarjoava ryhmä. Ryhmästä voidaan kuitenkiin ohjata eteenpäin ja työntekijät voivat erikseen varata aikaa yksityisille keskusteluille niiden tarpeessa oleville.
 

Nuorten ei tarvitse kantaa toisten huonoa käytöstä ja muiden ihmisten pienuutta tässä asiassa.


– Voimme olla kumoamassa vääriä uskonnollisia argumentteja, ja tuoda esiin armon näkökulmaa. Henkilökohtainen kokemus armosta on tärkeä. Haluamme korostaa sitä, että jokainen on Jumalan rakastama ja luoma, kaikki ovat tervetulleita kirkkoon. Jokaisella on oikeus tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti, Kettusaari tiivistää.

Kettusaari toivookin, että hlbtiq-nuoret eivät joutuisi kohtaamaan ihmisten huonoa käytöstä.

– Nuorten ei tarvitse kantaa toisten huonoa käytöstä ja muiden ihmisten pienuutta tässä asiassa. Pyrimme yhdessä siihen, että jokainen voisi hyväksyä itsensä ja sen, että on samalla tavalla armahdettu ja rakastettu kuin kaikki muutkin.   

Sateenkaareva-ryhmä

Sateenkaareva-ryhmä kokoontuu Snellussa, Toinen linja 8, viisi kertaa maanantaisin 27.4., 4., 11., 18. ja 25.5. kello 18–19.30.

Teemoina ovat muun muassa normien ja ympäristön vaikutus itseen, hyvän parisuhteen eväät, hengellisyys – voimavara vai itsetuho, some-etiketti ja nettikiusaaminen, itsetunto ja syrjiminen. Vertaisohjaajina toimivat Hilja ja Lili sekä Hensku Kettusaari Snellusta.

Osallistuminen on maksutonta ja tarjolla on pientä purtavaa. Ilmoittautumiset ja lisätiedot: paivi.hakala@evl.fi/p. 09 2340 2352. Järjestäjänä on Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyö.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.