null Sateenkaariparit tulevat perheneuvontaan samojen ongelmien kanssa kuin muutkin

Kuva: Thinkstockphotos

Kuva: Thinkstockphotos

Hyvä elämä

Sateenkaariparit tulevat perheneuvontaan samojen ongelmien kanssa kuin muutkin

Terapeutilta sateenkaariparit odottavat ennen kaikkea kunniotusta. Erityisteemoja ovat muun muassa parin kohtaamat ennakkoluulot.

Parisuhteen peruskysymykset eivät riipu seksuaalisesta suuntautumisesta, vaan persoonista. Kirkon sateenkaarinuorten ja -parien ryhmissä odotetaan aikaa, jolloin erityisryhmiä ei enää tarvita.

”Parisuhteen peruskysymykset ovat kaikilla aika samoja”, arvelee itsekin perheneuvonnassa käynyt oppilaitospappi Laura Mäntylä.

Kun hän aikanaan hakeutui naispuolisen puolisonsa kanssa perheneuvontaan, heille ehdotettiin oitis perheneuvojaa, jolla oli paljon kokemusta naispareista. Mäntylää tämä ihmetytti silloin.

”Halusimme vain ammattitaitoisen ihmisen. Sen pitäisi riittää.”

Mäntylä on nykyisin parisuhdekeskus Katajan kouluttama Solmuja parisuhteessa -parineuvoja. Jotkin ongelmat ovat hänen mukaansa lesboille erityisen tuttuja, kuten esimerkiksi erillisyyden kokeminen.

 

Kaapista tuleminen, lähipiirin reaktiot ja esimerkiksi ennakkoluulot lapsiperhettä kohtaan ovat sateenkaaripareille usein yhteisiä erityisteemoja.

 

”Naispareille on tavallisempaa, että kaikki tehdään yhdessä ja ollaan kuin yksi. Erillisyys parisuhteessa on opittava erikseen”, Mäntylä kuvaa.

Miesparit eivät hänen mukaansa ylipäätään hakeudu parisuhdetoimintaan yhtä paljon kuin naisparit.

Olennaista on luottamus

Laura Mäntylän mukaan pariterapiaan hakeutuva tarvitsee ehdotonta luottamusta siihen, että terapeutti suhtautuu häneen kunnioittavasti. Hän arvelee, että siksi monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat ottaneet häneen yhteyttä.

”Periaatteessa ammattimaisuus riittää ja asiakkaan pitäisi voida luottaa siihen. Mutta luottamus syntyy kuitenkin ehkä helpoiten niin, että ohjaaja, neuvoja tai terapeutti tuntee omakohtaisesti vähemmistöihin kuulumisen erityiskysymyksiä. Kaapista tuleminen, lähipiirin reaktiot ja esimerkiksi ennakkoluulot lapsiperhettä kohtaan ovat sateenkaaripareille usein yhteisiä erityisteemoja”.

Tulevaisuudessa erityisryhmiä ei enää tarvita

Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön keskus Snellu on järjestänyt parisuhdekeskus Kataja ry:n kanssa sateenkaaripareille Yhteinen elämämme- parityöskentelyryhmiä.  Lisäksi Snellussa kokoontuu nuorten kasvuryhmiä, joissa pohditaan identiteettiin ja seurusteluun liittyviä kysymyksiä.

Snellun erityisnuorisotyönohjaaja Henna-Mari Kettusaaren mukaan sateenkaariparit voivat tukea toisiaan suhteen dynamiikkaan liittyvissä kysymyksissä ja myös jakaa kokemuksiaan ympäristön kielteisistä asenteista. Ryhmien tarkoitus on keskittyä suhteiden voimavaroihin.

Kettusaari odottaa kuitenkin aikaa, jolloin sateenkaariparit ja heteroparit voisivat pohtia yhdessä parisuhteen kiemuroita ja käyttäisivät samoja parisuhteen hoitamispalveluja kuin muutkin. Parisuhteen kysymykset kun eivät hänenkään mielestä riipu seksuaalisesta suuntautumisesta vaan persoonista.

Kettusaari tekee yhteistyötä seksuaalista ja sukupuolista tasa-arvoa edistävien järjestöjen kanssa ja on hämmästynyt siitä, miten tervetullut toimija kirkko on vähemmistöjen puolustamisessa.

”Esimerkiksi kun suunniteltiin Seta:n kanssa sateenkaariperheille perhekahvilaa, jossa lapsiaan kotona hoitavat vanhemmat voisivat päivisin tavata, kirkkoa ehdotettiin muitta mutkitta parhaaksi kokoontumispaikaksi. Sitä pidetiin turvallisena ja kaikille avoimena”, Kettusaari iloitsee.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

"Lämpimämpi kuin kunnat, luotettavampi kuin firmat" – Kirkon perheneuvonnan asema sote-uudistuksessa on edelleen auki

Ajankohtaista

Suomessa kirkko tuottaa eniten parisuhdeneuvonnan palveluja. Monet kunnat ostavat palveluita kirkolta.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.