null Sateenkaariryhmä erosta toipuville nuorille

Sateenkaariryhmä erosta toipuville nuorille

Tiettävästi Suomen ensimmäinen eroryhmä hlbt-nuorille aloittaa tänä keväänä Snellussa eli Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön keskuksessa.

Erityisnuorisotyön yhtenä kantavana ideana on muuntautua ja kohdentaa työtä aina niiden nuorten pariin, missä milloinkin on tarvetta. Sateenkaarityötä on tehty 1990-luvulta lähtien.

Nyt Snellussa on tulossa eroryhmä sateenkaariparisuhteesta eronneille yhteistyössä Sininauhaliiton kanssa. Se perustuu Bruce Fisherin kehittämään vakiintuneeseen eroauttamisen malliin.

Ryhmä on laatuaan ensimmäinen tiettävästi koko maassa. Miksi tarvitaan erillinen eroryhmä hlbt-nuorille?

Omassa ryhmässä ei seksuaalista suuntautuneisuuttaan tarvitse selitellä, eikä joudu kenenkään fobioiden kohteeksi.

– Irene Komu

– Omassa ryhmässä ei seksuaalista suuntautuneisuuttaan tarvitse selitellä, eikä joudu kenenkään fobioiden kohteeksi, Irene Komu Sininauhaliitosta vastaa.

– Ryhmässä, jossa voi luottamuksellisesti ja täysillä olla oma itsensä, myös vertaisuus toteutuu hyvin. Henkilö ei ole ehkä uskaltanut kertoa kenellekään elävänsä samaa sukupuolta olevan kanssa, jolloin hän on eron jälkeen entistä enemmän yksin. Tai sivulliset saattavat kommentoida tyyliin "noinhan niissä käy". Kuuntelevan korvan löytäminen on silloin erityisen tärkeää, Komu jatkaa.

Ryhmässä käyminen auttaa hyväksymään tapahtuneen.

– Ryhmätyöskentelyssä saa oppia itsestään: mitä itse toivon ja tarvitsen, ja esimerkiksi siitä, oliko lapsuudenkodissani malleja ja toimintatapoja, jotka ovat siirtyneet omaan elämääni. Ryhmässä voi käydä vihaa, surua ja muita eroon liittyviä tunteita turvallisesti läpi ja päästä eteenpäin, Komu sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: