Säteilevä hyväntekijä
Aurorankatu. Kuva: Pekko Vasantola

Aurorankatu. Kuva: Pekko Vasantola

Säteilevä hyväntekijä

Seurapiirikaunotar ja Helsingin Diakonissalaitoksen perustaja Aurora Karamzin (1808–1902) saattaa olla ainoa merkkihenkilö, jolle on omistettu Helsingissä kaksi katua, toinen etunimen ja toinen sukunimen mukaan: Aurorankatu ja Karamzininranta.

Porissa syntynyt Aurora Karamzin asui lapsena Pietarissa ja toimi siellä myöhemmin hovineitona. Helsingissä hänen kotinsa oli Hakasalmen huvila. Hän solmi ensimmäisen avioliittonsa rikkaan venäläisen ruhtinaan Paul Demidovin kanssa, mutta jäi pian leskeksi.

Toisen miehensä, eversti Andrei Karamzinin kanssa Aurora-rouva matkusteli laajasti ja aloitti hyväntekeväisyyden Uralilla. Hän tutustui hyväntekeväisyyslaitoksiin niin Ranskassa kuin Saksassakin ja perusti Diakonissalaitoksen Suomen ankarana nälkävuonna 1867. Muutenkin Karamzin oli aktiivisesti mukana yleishyödyllisissä hankkeissa. Hän järjesti esimerkiksi Töölöön keittolan köyhille ihmisille.

Tämä poikkeuksellinen nainen on innoittanut monia. Raija Oranen kirjoittaa tuoreessa romaanissaan Aurora: ”Auroran järkytys oman tilanteen ymmärtämisestä teki hänelle illasta raskaan. (--) Eikä hän ikinä tunnustaisi kenellekään, miten elämä oli hänet yllättänyt. Hänet, jonka piti pystyä kaikkeen, olla kaikkein kaunein, kaikkein viehättävin, kaikkein henkevin ja kaikkein rikkain. Sitä kaikkea hän oli ollut. Ennen tätä.”

Eira Serkkola
Lähde: www.hdl.fi

Jaa tämä artikkeli: