null Satsaa suhteeseen

Liisa ja Juha Välilä vierailevat Ylästön seurakuntatalolla helmikuussa alkavassa parisuhderyhmässä.

Liisa ja Juha Välilä vierailevat Ylästön seurakuntatalolla helmikuussa alkavassa parisuhderyhmässä.

Satsaa suhteeseen

Parisuhteessa pätee vanha neuvo: antaessaan saa.

Samalla tavalla kuin fyysisestä kunnosta huolehditaan, pitäisi huolehtia myös parisuhteesta. Kun ruokkii olemassa olevaa hyvää, jaksaa paremmin, sanoo Liisa Välilä. Hän alkoi käydä parisuhdekursseilla miehensä Juhan kanssa jo seurusteluaikoina. He ovat olleet 20 vuotta naimisissa.

— Meille parisuhdekursseilla käyminen on ollut harrastus, ja myöhemmin kouluttauduimme kurssien ja leirien ohjaajiksi.

Nykyisin parisuhteet ovat myös Välilän työ, kun hän puolitoista vuotta sitten aloitti Kataja Parisuhdekeskuksessa toiminnanjohtajana. Yhdistys toimii parisuhteiden puolesta tarjoamalla tietoa parisuhteesta ja järjestämällä erilaisia kursseja, luentoja, ohjaajakoulutuksia ja parisuhdepäiviä. Aiemmin Välilä on työskennellyt opettajana, kirkkoherrana ja perhetalon johtajana.

Sitoutuminen on kivijalka

Liisa Välilä on huomannut, että nykypariskuntien yleisimmät kipukohdat liittyvät vuorovaikutustaitoihin ja sitoutumiseen.

— Parisuhteessa pitäisi muistaa pysähtyä kuuntelemaan toista: mitä hän haluaa sanoa minulle? Jos taas kokee, että toinen ei sitoudu suhteeseen, se saa aikaan vahvan hylätyksi tulemisen pelon eikä silloin uskalla luottaa.

Parisuhdekursseille tulevat saattavat kertoa, että kotityöt ja seksi sujuvat, eikä riitojakaan ole, mutta jokin puuttuu. Periaatteessa kaikki on hyvin, mutta silti ei tunnu hyvältä.

— Tällöin voi kysyä, että sitoudutaanko yhteiseen tulevaisuuteen ja suhteen hoitamiseen. Sitoutuminen on suhteen kivijalka, ja silloin suhteessa on tilaa myös tunteille.

Kursseilla suhdetta lähdetään kuorimaan ja mietitään sitä, mikä siinä on hyvin, mitkä ovat kantavia voimia ja mitkä asiat jäävät vaivaamaan ja miten niitä voisi vähentää. Harjoitellaan vuorovaikutustaitoja.

Välilä kertoo kursseilla usein kuulevansa puolisoiden kommentoivan toisilleen: ”Hyvänen aika, miksi et ole koskaan kertonut?” Esimerkiksi, että haluat enemmän seksiä tai joudut nieleskelemään pettymyksiä.

Äkkipikaisia eroja

Välilän mielestä pariskunnat eroavat liian usein hätiköidysti apua hakematta. Silloin on suuri riski, että samat kysymykset seuraavat seuraavaan suhteeseen.

— Olisi hyvä, että ennen kuin mietitään eroa, puolisot asuisivat vaikka hetken erillään, hakisivat apua ja keskustelisivat asioista. Tekisivät jotain toisin kuin aiemmin.

— Työelämän paineet siirtyvät helposti suhteeseen. Ja kun ei voi erota itsestään, ei lapsistaan, eikä ehkä työstäkään, ajatellaan tyytymättömän olon ratkaisuksi eroa puolisosta. Se ei kuitenkaan välttämättä auta. Kannattaisi miettiä, onko ongelma oikeasti suhteessa vai jossain muualla.

Teologian tohtori Jouko Kiisken tekemän tutkimuksen mukaan avioeron syiksi on mainittu useammin vähäinen läheisyys ja yhteisen ajan puute kuin vaikeammin — tai ei ollenkaan — korjattavia syitä, kuten päihdeongelma tai väkivalta.

— Ei ole olemassa valmista parisuhdetta, jossa saa kylliksi läheisyyttä ja tukea. Sitä on harjoiteltava. Vähäinen läheisyys ja yhteisen ajan puute ovat asioita, joihin voi vaikuttaa. Kun satsaa suhteeseen, voi saadakin enemmän, kannustaa Välilä.

Neljä koota

Parisuhdekurssille osallistuminen on yksi tapa panostaa suhteeseen, mutta millä keinoilla suhteen arjen saa kukoistamaan? Liisa Välilä luettelee neljä koota.

— Kosketus, kiitos, kysymys ja kävely.

Selitykseksi kerrottakoon, että pusu päivässä pitää terapeutin loitolla. Puolisoa pitäisi myös muistaa kiittää päivittäin, esimerkiksi, kiitos, kun keitit kahvit. Ihan arkena kannattaa kysyä toiselta: mitä sinä haluaisit, että olisit onnellinen? Eikä ole sellaisia huolia, jotka eivät kävelemällä helpotu. Niin, ja kävelylle mennään yhdessä.

 

  • Lähemmäs toisiamme -luentosarja ti 31.1., ti 14.2. ja ti 28.2. klo 18–19.45 seurakuntien talon auditoriossa, Unikkotie 5 C. Tilaisuuksiin voi tulla yksin tai kaksin. Mukana pastorit Toni Fagerholm ja Pirjo Kettu. Lastenhoito järjestetty.
  • Pariskuntien iloksi ja onneksi -pienryhmä viitenä sunnuntaina helmi–maaliskuussa alkaen 5.2. klo 16–19 Ylästön seurakuntatalolla. Ryhmään otetaan kuusi paria. Tiedustelut ja ilmoittautumiset pastori kirsti.hilden@evl.fi tai p. 050 382 7987.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.