null Seimihahmot heräävät eloon Pekko Vasantolan valokuvissa

"Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden." Hahmot Marja Neuvosen keraamisesta seimestä, taustalla Rafael Wardin maalaus Auringonkehrä.

Seimihahmot heräävät eloon Pekko Vasantolan valokuvissa

Jouluseimiä ja tänä vuonna myös niiden inspiroimia valokuvia voi käydä katsomassa Helsingin keskustan liikkeissä ja kirkoissa loppiaiseen asti.

"Nehän on nukkeja."

Näin moni tuttu ihmetteli, kun valokuvaaja Pekko Vasantola, 21, kertoi viime kesänä projektistaan. Hän nimittäin kuvasi erilaisten jouluseimien hahmoja ympäri Helsinkiä. Monet niistä on kuvattu ulkona, kesän vahvassa valossa, toiset taas sisällä keinovalossa ja hyvinkin arkisissa paikoissa.

"Maria kysyi enkeliltä: Miten tämä on mahdollista?" Maria-hahmo itävaltalaisesta veistetystä seimestä.

– Minulla ei ollut mitään kosketusta seimihahmoihin ennen tätä hanketta, kertoo Vasantola, joka suoritti siviilipalveluksensa Helsingin seurakuntayhtymässä valokuvaajana. Palvelusvuoden päätteeksi hän pyrki ja pääsi Taideakatemiaan Turkuun opiskelemaan valokuvausta.

"Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen." Hahmot huovutetusta Kalevala-seimestä.

Seurakuntayhtymä on monena vuonna järjestänyt Helsingin Jouluseimet -tapahtuman yhdessä Aleksanterinkadun yrittäjien sekä katolisen ja ortodoksisen seurakunnan kanssa. Erilaisia jouluseimiä on ollut esillä liikkeiden ikkunoissa. Kesällä varhaiskasvatussihteeri Päivi Vuorelma-Glad kaivoi seimet esiin varastosta ja pyysi Vasantolaa kuvaamaan niitä joulunajan nettisivuja varten.

Madonna ja lapsi. Hahmot perulaisesta kansanseimestä.

– Päivin ajatus oli, että tuodaan seimihahmot nykypäivään. Innostuin siitä heti. Hahmot ovat tosi mielenkiintoisia, ja mietimme, mitä niistä saisi tehtyä. Kuljimme Helsingissä kuvaamassa pari päivää.

– Yritin tuoda kuviin samaa muotokieltä kuin hahmoissa on, jotta ne heräisivät henkiin. Halusin nostaa yksittäisiä vahvoja hahmoja esiin ja asettaa ne normaalin ihmisen kohtaamiin tilanteisiin, Vasantola sanoo.

"Joosef oli lakia kunnioittava mies mutta ei halunnut häpäistä kihlattuaan julkisesti." Mirjami Skarpin kipsistä muotoilemat

seimihahmot.

Vasantola ei halua selittää kuviaan liikaa. Katsojat näkevät ja tulkitsevat ne omalla tavallaan. Joistakin kuvista löytyy aika ajankohtainen kannanotto.

Madonna ja lapsi.Hahmot Maria Neuvosen keraamisesta seimestä.

Joulukertomuksen kuvaaminen nukkehahmoilla, kuvana tai veistoksilla on vanha kristillinen perinne. Italialainen Franciscus Assisilainen elvytti seimiperinteen 1200-luvulla.

Seimitraditio on aina kuvannut joulukertomusta sitä ympäröivässä maailmassa. Seimiasetelmat ovat paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä, joissa näkyvät aikakausien erot ja paikalliset yksityiskohdat.

Jouluna Jumala syntyy ihmiseksi. Dosentti Pauli Annalan mukaan seimi mahdollistaa eläytymisen kristinuskon ratkaiseviin tapahtumiin. Annalan sanoin: Seimen äärellä joulun valo ei tunkeudu meidän sisimpäämme ainoastaan älyn kapeasta ikkunasta.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi