null Lähde seimikävelylle – Helsingin jouluseimet ovat esillä loppiaiseen asti

Elina Törmän huovutettu jouluseimi on esillä Vanhassakirkossa.

Elina Törmän huovutettu jouluseimi on esillä Vanhassakirkossa.

Ajankohtaista

Lähde seimikävelylle – Helsingin jouluseimet ovat esillä loppiaiseen asti

Jouluseimiä voi ihailla Helsingin Aleksanterinkadun varrella sekä muutamassa kirkossa ja kappelissa.

Jouluseimiä on useiden liikkeiden ikkunoissa sekä Kampin kappelissa, Vanhassakirkossa, Tuomiokirkossa ja katolisessa Pyhän Henrikin katedraalissa Kaivopuistossa. Ne ovat esillä loppiaiseen 6.1. asti.

Uspenskin katedraalissa on ortodoksisen perinteen mukaisesti jouluikoni, ei seimiasetelmaa.

Ensimmäisen kerran Aleksin jouluseimiin saattoi tutustua vuonna 1999. Nykyään Helsingin seurakuntayhtymän käytössä on parisenkymmentä seimeä, jotka on valmistettu eri maissa ja eri materiaaleista.

Monet ovat suomalaisten taiteilijoiden ja käsityöläisten tekemiä, kuten Marja Neuvosen levollisen lempeä keraaminen seimi Stockmannin ikkunassa. Kampin kappelissa on nähtävänä Adelia Wadenströmin rakentama italialainen seimikylä.

– Tänä vuonna seimien teemana on kohtaaminen. Otamme jo elokuussa yhteyttä tuttuihin liikkeisiin ja kysymme, haluavatko he olla mukana tapahtumassa, kertoo tapahtuman vastaava Päivi Vuorelma-Glad seurakuntayhtymästä.

– Nordean pääkonttori on ollut mukana alusta asti ja Stockmann myös tosi pitkään. Kluuvikadun Fazer tekee joka vuosi itse seimen omista materiaaleistaan.

Useimmiten Vuorelma-Glad käy työtovereidensa kanssa rakentamassa seimiasetelman liikkeen ikkunaan. Seimiasetelmat eivät ole samanlaisia joka vuosi. Teema vaikuttaa asetteluun, ja mittakaavan sekä tyylin on sovittava ikkunaan.

– Seimi tai ikoni ei vaadi katsojaltaan mitään. Se antaa mahdollisuuden joulukertomuksen kohtaamiseen, Vuorelma-­Glad miettii.

Perinteen mukaan itämaan tietäjät saapuvat loppiaisena perille seimen luo.

Perinteen mukaan itämaan tietäjät saapuvat loppiaisena perille seimen luo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.