null Seitsemän pyhiinvaeltajan sanaa

Håkan Wikman haluaa, että Pyhän Laurin kappeli tulee vantaalaisille tutuksi myös musiikkitilana.

Håkan Wikman haluaa, että Pyhän Laurin kappeli tulee vantaalaisille tutuksi myös musiikkitilana.

Seitsemän pyhiinvaeltajan sanaa

Uusi ruotsinkielinen messu sai ideansa kivistä.

Håkan Wikman haluaa oikaista käsityksen siitä, että Pyhän Laurin kappeli olisi vain siunauskappeli. Se on tarkoitettu myös muuhun käyttöön. Wikman onkin suunnitellut kappeliin neljän konsertin sarjan, joista ensimmäinen on pyhäinpäivänä. Konsertin nimi on Stenens lovsång — en ny mässa.

— Sen voisi kääntää suomeksi Kivien ylistys — uusi messu. Valitsin sarjan ensimmäisen konsertin aiheeksi kiven, koska Pyhän Laurin kappeli on tehty kivestä, sanoo Wikman, joka on Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan kanttori-urkuri.

Kappelin pyhäinpäivän tilaisuus on oikeastaan jumalanpalvelus ja konsertti samaan aikaan. Musiikin on säveltänyt malmölainen ammattimuusikko ja pelimanni Maria Hulthén ja sanat on kirjoittanut Ruotsin kirkon diakoni Kristina Sandgren Furberg.

— Ruotsissa on tehty runsaasti uusia messuja. Seuraan jatkuvasti, mitä Ruotsin kirkon musiikillisella kentällä tapahtuu. Siellä on suuremmat markkinat kuin meillä Suomessa.

Stenens lovsång -messu sai alkunsa, kun Hulthén matkalla ollessaan huomasi tuijottavansa kiviä ja hänelle tulivat niistä mieleen pyhiinvaeltajat. Sävellyksensä sanoittajaksi hän pyysi Sandgren Furbergia.

— Messun teksteissä tulee esiin pyhiinvaeltajille tuttuja sanoja: hengellisyys, vapaus, hitaus, jakaminen, huolettomuus, hiljaisuus ja yksinkertaisuus, Wikman kertoo.

Messussa ei ole pappia eikä siinä käytetä soittimia. Musiikista vastaa Vantaan vanhin kuoro Helsingebygdens kör, jonka johtajana Wikman toimii. Sekakuorossa on 45 laulajaa.

— Melodiat ovat yksinkertaisia ja niitä toistetaan, siinä on mukana taizé-messun ideaa, Wikman toteaa.

— Messussa voi levätä ja pysähtyä. Pyhän Laurin kappelin arkkitehtoninen ideahan on polku: tullaan sinne, kohdataan pyhä paikka ja pysähdytään.

Håkan Wikman ihmettelee, ettei Pyhän Laurin kappelia käytetä enemmän.

— Kappeli ei ole minkään seurakunnan oma, ei ruotsinkielisen eikä Tikkurilan seurakunnan, se on vantaalaisten kappeli. Ei ole seitsemää seurakuntaa, on vain yksi kaupunki! Olisi kiva, että kaikki käyttäisimme kappelia yhdessä.

Wikmanin mielestä Pyhän Laurin kappeli on oiva tila musiikille. Hän haluaisi, että paikka tulisi ihmisille tutuksi jo nyt, eikä vasta viimeisellä matkalla.

— Isossa salissa on erittäin hyvä akustiikka. Messussa haluan hyödyntää kappelin koko tilan, ja sitä voikin käyttää monipuolisesti. Pyhän Laurin kirkossa tilan käyttö on lukkoonlyöty, siellä on hirveästi penkkejä ja rajoitetusti liikkumatilaa. Uusi kappeli antaa enemmän pelivaraa ja siellä voi käyttää myös moderneja soittimia.

— Olen iloinen, että kirkonkylään on tullut uusi hyvä paikka musiikille, soiva kappeli!

Pyhän Laurin kappeliin pääsee tutustumaan pyhäinpäivänä. Ovet ovat avoinna aamukymmenestä kello 16:een asti.

Stenens lovsång -messu alkaa kello 18. Messu on ruotsinkielinen, mutta Wikman vakuuttaa, että mukaan voi hyvin tulla kuka tahansa, vaikka ymmärtäisi vain muutaman sanan ruotsia.

— Salissa voi kokea, kuinka musiikki soi. Stenens lovsång on positiivinen messu. Ruotsalainen messu soi duurissa.

Wikman lupaa, että messussa ei tarvitse suorittaa.

— Ei tarvitse osata mitään, saa vain olla rauhassa ilman vaatimuksia ja ottaa vastaan kaksi vahvaa aspektia: musiikin ja tekstit.

  • Avoimet ovet la 6.11. klo 10–16 Pyhän Laurin kappelissa.
  • Stenens lovsång — en ny mässa la 6.11. klo 18 Pyhän Laurin kappelissa. Vapaa pääsy.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.