Seitsemän seurakuntaa

Seurakunnan idea perustunee Uuden testamentin kuvauksiin kristittyjen varhaisista yhteisöistä. Seurakunta oli lähtökohtaisesti paikallinen kokonaisuus, maallisen yhteisön hengellinen kääntöpuoli, jossa yhteisö organisoi itsensä pyhän äärelle mammonan tai poliittisen vallan sijasta. Sitä se on monin tavoin edelleen, ainakin pienemmissä, yhden hautausmaan kunnissa.

Pääkaupunkiseudulla seurakunnat ovat kaupunginosien kokoisia, poliittinen yhteisö taas on hiippakunnan mittaluokkaa. Tässä on jonkinasteinen ristiriita. Asia tietysti vaihtelee alueittain. Vartuin pääkaupunkiseutulaisessa lähiössä, jossa ajatus kaupungista itsestään tuntui etäiseltä, mutta parista kolmesta asuinalueesta, kouluista, ostoskeskuksista ja niitä yhteen kokoavasta seurakunnasta koostunut kokonaisuus oli jollakin tavalla paikallinen yhteisö. Seurakunnalla oli ehdottomasti sijansa osana kokonaisuutta.

Seurakunta tavoittaa alueensa nuoret kohtalaisesti koulujen, harrastusten ja riparin kautta. Aikuisväestön osalta tilanne on kimurantimpi.

Tällä hetkellä en koe minkäänlaista yhteyttä omaan seurakuntaani. Se ei johdu siitä, että seurakunnassani olisi jotain vikaa, vaan siitä, että elämäni perustavat rakenteet ovat erimittaisia kuin seurakunnan. En elä paikallisessa yhteisössä samalla tavalla kuin lähikoulua käyvä poikani tai naapurustossa leikkivä tyttäreni. Vietän päivät jossain aivan muualla kuin omassa naapurustossani, ja kirkkokin on kaupungista poispäin. Eipä tule siihen suuntaan asiaa kovin usein.

En ole ainoa. Ani harva pääkaupunkiseudulla asuva aikuinen elää sen seurakunnan piirissä, johon tuli alun perin kastetuksi. Itselläni on menossa seitsemäs seurakunta pääkaupunkiseudulla.

Olen leikitellyt ajatuksella, että isoimmissa kaupungeissa seurakuntansa voisi valita. Ihmiset eivät enää rakenna identiteettejään paikallisuudelle, ja se omin paikka ei välttämättä ole asuinpaikka. Bussikin kulkee ihan hyvin.

Pienimuotoinen kilpailu sieluista voisi myös piristää seurakuntien toimintaa – ettei kukaan nukahda.