null Selfie-kulttuuri aiheuttaa nuorille ulkonäköpaineita

Hyväksynnän hakeminen verkkoyhteisöissä voikin johtaa ei-toivottuun kommentointiin. Kuva: iStockphoto.

Hyväksynnän hakeminen verkkoyhteisöissä voikin johtaa ei-toivottuun kommentointiin. Kuva: iStockphoto.

Hyvä elämä

Selfie-kulttuuri aiheuttaa nuorille ulkonäköpaineita

Sosiaalisessa mediassa ulkonäöstä tulee helposti kaikenlaista palautetta. MLL:n Tatjana Pajamäki kehottaa miettimään, millaiselle arvioinnille itsensä altistaa.

Facebookin vuokra-asunnot-ryhmässä nuoret naiset ja miehet postaavat itsestään selfie-kuvia ilmoituksiinsa, joissa he etsivät asuntoa Helsingistä. Kuvat keräävät joskus arveluttavia kommentteja: "Kyllähän nyt noin hyvännäköisen misun voi ottaa alivuokralaisekseen", joku mies kirjoittaa.

Kämpän löytäminen ylikuumentuneilta asuntomarkkinoilta etenkin opiskelukauden alkaessa on hankalaa, joten asunnonhaussa turvaudutaan muun muassa ulkonäköön.

Somen synnyttämä selfie-kulttuuri on vielä sen verran tuore ilmiö, että sen vaikutuksia tutkitaan vielä.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki muistuttaa, että sosiaalinen media ei ole arkitodellisuudesta irrallinen alue, vaan keskustelee reaalimaailman kanssa.

"Nuorten maailma on nykyään hyvin visuaalista. Kuvilla ilmaistaan itseä ja etenkin tytöt tuntuvat viettävän paljon aikaa yhteisöpalveluissa."

Ulkonäköpaineet ovat yksi iso laaja teema nuorten yhteydenotoissa, joita MLL vastaanottaa vuodessa noin 30 000 puhelimitse, chatissa ja nettikirje-palvelussa. Ulkonäköä koskevien yhteydenottojen määrä on pysynyt suurena kymmenen viime vuoden ajan.

"Somessa oman ulkonäön arviointi on tehty helpoksi, ja samalla voi altistua ikävälle nettikulttuurille."

Pajamäki neuvookin nuoria miettimään tarkkaan, millaiselle arvostelulle he altistavat itsensä, jos he julkaisevat kuviaan missä tahansa yhteisössä.

Ulkonäöllisissä asioissa MLL:ään yhteydessä ovat usein 12–14-vuotiaat. Sekä tytöt että pojat pohtivat kasvuaan ja kuinka se näkyy vartalossa. Kauneusihanteet saavat kysymään, onko tarpeeksi lihaksikas tai muodokas.

"Keskusteluissa vilahtelevat myös kauneusleikkaukset vaihtoehtona. Tytöistä jotkut miettivät rintojensa suurentamista. Rasvaa halutaan pois sieltä ja täältä", Pajamäki kertaa.

 

Huumoriväritteiset tai sarkastiset heitot nuoren ulkonäöstä ovat vahingollisia, vaikka vanhempi kuinka niitä ajattelisi vitseinä. - Tatjana Pajamäki

 

Samansuuntaisia viestejä nuorilta vastaanottaa valtakunnallinen Tekstaritupu-palvelu, joka toimii myös Espoon alueella.

"Niin tytöt kuin pojat lähestyvät ulkonäköasioissa. Joskus esimerkiksi otetaan yhteyttä, jos koulussa on sanottu pahasti", kertoo Tekstaritupun toiminnassa mukana oleva Espoonlahden seurakunnan nuorisotyönohjaaja Hanne Malkki.

Tekstaritupun viesti on kaikille ulkonäköään epäileville tasapuolisesti: "Sinä riität sellaisena kuin olet."

MLL:n Tatjana Pajamäki peräänkuuluttaa myös vanhempien vastuuta.

"Huumoriväritteiset tai sarkastiset heitot nuoren ulkonäöstä ovat vahingollisia, vaikka vanhempi kuinka niitä ajattelisi vitseinä. Kaikkein tärkeintä on, että nuori kokee tulevansa hyväksytyksi omana itsenään."

Lisäksi vanhempien jatkuva oman vartalon arvostelu voi heijastua lapseen.

"Totta kai sillä on vaikutusta kehittyvään mieleen ja arvomaailmaan, jos vanhempi on jatkuvasti dieetillä ja tyytymätön omaan kehoonsa", Pajamäki sanoo.

MLL:n lasten ja nuorten puhelin, chat ja nettikirje-palvelu toimivat ympäri vuoden.

Tekstaritupu auttaa nuorten huolissa tekstiviestitse. Tupun uusi numero Espoossa: 050-4108402, Helsingissä: 0400 241 084 ja Vantaalla: 045 634 0303.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.