
Leif Lindbergin mielestä se oma juttu voi löytyä vasta kun kokeilee.
Selviämiseen luotu käsi
Puutöiden tekeminen vei häpeän Leif Lindbergiltä.
Reilu parikymmentä vuotta sitten Leif Lindbergin elämässä oli stressaava vaihe. Hän oli ryhtynyt harrastamaan sijoittamista ja möhlinyt raha-asioissa. Se kadutti ja hävetti. Vaimo ojensi Lindbergille Kotivinkki-lehden, jossa oli ohjeet perinteisten puutarhakalusteiden tekemiseen.
– Olin epäkäytännöllinen ihminen ja olen edelleen, mutta ohjeet olivat niin tarkat, että päätin kokeilla, Lindberg kertoo.
Hän osti tarvikkeet. Kuuden viikon kesäloman päätteeksi puutarhakalusteet olivat valmiit ja paha olo poissa. Lindberg oli aloittanut nikkaroinnin vähän väkisin, tehdäkseen jotain järkevää. Lopputuloksena oli puutarhakalusto, innostus käsin tekemiseen ja hyvä mieli.
Lindberg vertaa ihmisen päässä olevia hyviä ajatuksia kukkiin tai hyötykasveihin, huonoja ajatuksia rikkaruohoihin. Ikävien asioiden ajatteleminen on kuin lannoittaisi rikkaruohoja. Ne kasvavat entisestään ja vievät tilan hyvältä. Hyviä ajatuksia ajattelemalla rikkaruohot kuihtuvat ja ikävät ajatukset loppuvat. Tätä ajatusta työterveyslääkärinä työskentelevä Lindberg pyrkii viljelemään kohdatessaan potilaita, joilla on masennusta tai ahdistusta.
Ihmiset usein kuvittelevat tietävänsä, mitä haluavat, mutta todellisuudessa tunnistavat oman juttunsa vasta sen osuessa kohdalle. Heidän pitäisi tehdä paljon enemmän asioita ihan vain tekemisen vuoksi, sellaisiakin, jotka eivät tunnu kiinnostavilta. Siten saattaa kuin vahingossa löytää piilevän lahjakkuutensa, hyvän ihmissuhteen tai mukavan työn.
Koulun veistotunneilla Lindberg ei loistanut. Jakkarasta tuli vino ja kynttilänjalka tuli höylättyä yhdeltä kantilta liian ohueksi.
– Ehkä minulla oli piilevä lahjakkuus puutöiden tekemiseen, joka olisi jäänyt huomaamatta, jollen olisi ryhtynyt tekemään puutarhakalusteita.
Hän tietää, että käsin tekemisessä on taikaa. Huippumuusikot ja -kuvataiteilijat ovat tästä esimerkkejä. Käden toiminnoille on varattu ihmisen aivoissa paljon tilaa. Sen voi tulkita niin, että vähäinen käsien käyttö on eräänlaista aivojen vajaakäyttöä.
– Käsi on luotu selviämiseen ja pulmien ratkaisemiseen, Lindberg sanoo.
Puutarhakaluston jälkeen Lindbergin käsissä on syntynyt kaappeja, pöytiä, penkkejä, lipasto, vene, verstas ja varasto. Projekteista on tullut entistä suurempia. Tällä hetkellä Lindbergin vapaa-ajan työmaana on vaimon kotitalo, vanha maalaistalo ja siihen liittyvät rakennukset, joissa riittää kunnostettavaa noin 900 neliön verran.
Leif Lindberg ehdottaa seuraavaksi haastateltavaksi Muutosvoima-sarjaan professori Jukka Kemppistä.
Jaa tämä artikkeli: