null Senja Multala tekee palkitsevaa työtä SPR:n vapaaehtoisena

Senja Multalan kalenteri on täynnä, mutta kaikki jutut ovat innostavia ja itse valittuja. Kuva: Esko Jämsä

Senja Multalan kalenteri on täynnä, mutta kaikki jutut ovat innostavia ja itse valittuja. Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

Senja Multala tekee palkitsevaa työtä SPR:n vapaaehtoisena

Suomen Punaisen Ristin yli 7000 vapaaehtoista auttavat uusia turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksissa.

Senja Multala on yksi heistä. Hän on tosin ehtinyt tehdä SPR:ssä paljon muutakin, ennen kuin Suomeen alkoi virrata ihmisiä Tornion kautta.

Noin kuukausi sitten Multala sai piiritoimistosta soiton, että vielä samana iltana kaupunki avaa Laajasaloon hätämajoitusyksikön perheille. Vapaaehtoisia tarvitaan järjestämään heille toimintaa.

Uusia keskuksia avataan kaiken aikaa, koska alkusyksyn aikana Suomeen on tullut jo yli 20 000 turvapaikanhakijaa. Valtio maksaa kulut, mutta SPR tekee käytännön perustyön noin kolmessa keskuksessa neljästä.

– Olen käynyt Laajasalossa leikittämässä lapsia pari kertaa ja vienyt sinne vapaaehtoisia tutustumiskäynnille. Vapaaehtoisia ilmaantui toista sataa, ja heidän työtään koordinoi Roihuvuoren seurakunta. Itse toimin porukassa linkkinä SPR:n suuntaan, 27-vuotias Multala kertoo.

Jalkapalloseura lahjoitti heti paljon palloja keskuksen lapsille, ja arabian kieltä osaavat vapaaehtoiset ovat esimerkiksi kirjoittaneet tiedotuslappuja seinille. Keskuksessa asuu nyt irakilaisia ja albaaneja. Englantia osaa ani harva.

Multala askarteli lasten kanssa nimilappuja kangaspaloista. Lapset olivat iloisia ja ylpeitä, kun vapaaehtoiset kiinnittivät omatekoiset nimilaput jokaisen puseroon. On myös opeteltu yhdessä numeroita ja värejä suomeksi.

Vertaistukea yksinäisille

Oikeastaan Senja Multalalla on eniten kokemusta yksinäisten vanhusten ryhmien ohjaamisesta. Hän aloitti Vanhustyön keskusliiton kehittämän Ystäväpiiri-toiminnan SPR:ssä. Vedettyään useita 12 tapaamiskerran Ystäväpiirejä hän alkoi miettiä, että yksinäiset ja epävarmat nuoretkin voisivat hyötyä ryhmistä. Niin hän löysi Voimaneidot-toiminnan ja ohjasi 16–19-vuotiaiden tyttöjen tunnepedagogisia ryhmiä.

– Niissä harjoitellaan tunnistamaan tunteita ja ilmaisemaan niitä rakentavasti. Se ei ole terapiaa, mutta on hienoa nähdä, miten ryhmän jäsenet alkavat tukea toisiaan ja saavat oivalluksia. Ohjaaja on siinä katalysaattori, joka ei saa ottaa liian isoa roolia, Multala kuvaa.

Hän on opiskellut sairaanhoitoa vuoden verran, mutta tekee nyt keikkatöitä vanhustenhoidossa ja kouluttaa Ystäväpiiri-ohjaajia. Psykologia ja psykoterapia kiinnostavat häntä valtavasti.

Väärin autettu?

Vapaaehtoistöissään Senja Multala on törmännyt hämmästyttävään asenteeseen.

– Jos tekee jotain, aina on ihmisiä, jotka kysyvät, mikset tee tuota. Jos toimin eläinten oikeuksien puolesta, miksi en auta maahanmuuttajia? Jos autankin maahanmuuttajia, miksi en auta yksinäisiä vanhuksia? Yleensä nämä arvostelijat eivät itse ole valmiita tekemään mitään.

Turvapaikanhakijatilannetta Multala pitää "poikkeuksellisena ja kauheana".

– Siitä on kuitenkin syntynyt jotain hienoa, hän sanoo viitaten suomalaisten auttamishaluun ja ihmisten yhteyteen yli kielimuurin.

– SPR ei ota kantaa itse turvapaikkapäätöksiin. Meidän tehtävämme on vain taata hakijoille ihmisarvoinen kohtelu prosessin ajaksi.

P.S.

Tykkään siitä, että minulla on monta rautaa tulessa.

Kun katson täyttä kalenteriani, tajuan, että nämä kaikki ovat juttuja, jotka olen valinnut elämääni. Innostun niistä, nautin niistä, opin niistä lisää.

Valehtelisin, jos sanoisin auttavani, koska olen "niin hyvä ihminen". Saan tästä toiminnasta itse ehkä enemmän kuin voin antaa!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.