null Seppä Mika Ainola pieksee rautaa markkinoilla

Mika Ainolan tärkeimmät työvälineet ovat raudan kuumentamiseen käytettävä hiiliahjo, alasin ja erilaiset vasarat. Kuva: Sirpa Päivinen

Mika Ainolan tärkeimmät työvälineet ovat raudan kuumentamiseen käytettävä hiiliahjo, alasin ja erilaiset vasarat. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Seppä Mika Ainola pieksee rautaa markkinoilla

SyysMatin Markkinat tuovat Espoon tuomiokirkonmäelle kymmeniä käsityöläisiä.

Espoon tuomiokirkonmäellä voi ensi viikonloppuna eläytyä menneen ajan markkinatunnelmaan. Lappeenrannassa varttunut, nykyisin Vihdin Nummelassa asuva Mika Ainola on yksi SyysMatin Markkinoille osallistuvista kymmenistä käsityöläisistä. Käsillä tekeminen on kiehtonut häntä aina. Suvussa on lukuisia muitakin käsityöläisiä.

"Isoukkini oli seppä, isä puutarhuri ja äidin puolelta löytyy muun muassa veneenrakentajia", hän mainitsee.

Pelle Pelottoman asenteella

Ainolan mielestä käsityöläisyydessä palkitsevinta on työnsä tulosten näkeminen heti.

"Sepän ammatti on monipuolinen. Työssäni on hyötyä luovuudesta ja Pelle Peloton -tyyppisen keksijän ongelmanratkaisutaidoista. Näiden lisäksi tarvitaan roppakaupalla pitkäjänteisyyttä."

Työssään hänen tavoitteenaan on saada aikaan toimivia, käytännöllisiä ja esteettisiä esineitä tai niiden osia. Valmiiden esineiden pitää niin ikään olla turvallisia käyttää.

"Rautaa takoessa motoriikan pitää olla kunnossa ja lyöntien on osuttava kohdilleen. Hyvästä fysiikasta ja kyvystä hahmottaa muotoja on hyötyä", hän täydentää.

Boris-järkäle takoo rautaa

Sepän tärkeimpiä työvälineitä ovat raudan kuumentamiseen käytettävä hiiliahjo, alasin ja erilaiset vasarat. Pajalta löytyy roppakaupalla erilaisia pihtejä ja hitsausvälineet.

Isoja kappaleita työstäessään hän käyttää apunaan 4500 kiloa painavaa, Borikseksi nimettyä venäläistä alkuperää olevaa konevasaraa. Vuonna 1970 valmistetun järkäleen hän on ostanut Virosta. Käytännössä konevasara on pajalla kisällin korvaaja.

 

Rautaa takoessa motoriikan pitää olla kunnossa.
 

"Kumeaäänisellä konevasaralla voi takoa tarkasti pieniäkin esineitä. Konevasara myös säästää aikaa ja omaa kehoa."

Konevasara Boris painaa peräti 4500 kiloa.

Asiakkaiden toiveiden mukaan Mika Ainola työstää raudasta esimerkiksi isoja teräsrakenteita, aitaelementtejä ja naulakoita. Erityisen paljon hän pitää puukkojen tekemisestä.

"Linjakkaan, esteettisen ja toimivan puukon muotoilu on teknisesti yllättävän vaativaa. Puukon pitää myös istua hyvin käteen."

Asiakkaan hymy on paras palkinto

Mika Ainola kokee onnistuneensa nähdessään tyytyväisen ilmeen asiakkaan kasvoilla. Lisäksi mekaniikkaan liittyvien haasteiden ratkaisu tuo hyvän mielen.

"Työssäni pyrin kunnioittamaan perinteitä, uutta luoden".

Vapaa-aikanaan hän rentoutuu pajalla omia taontatöitään tehden. Hän liikkuu mielellään luonnossa, tekee puutarhatöitä ja hoitaa pihapiiristään löytyvän kanalan kasvatteja. Vaimon kanssa hän käy kesäisin lavatansseissa. Pariskunta harrastaa myös kalastamista ja vaeltamista.

"Pojan syntymän jälkeen meidän ajankäyttö on mennyt aika lailla uusiksi. Onneksi toiset isovanhemmat asuvat Helsingissä, niin pääsemme silloin tällöin kahdestaan rentoutumaan", hän toteaa.

Katso kooste viime vuoden markkinatunnelmista:t

Lue lisää Matinmarkkinoista.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Shetlanninponit Sampo ja Ville vastaanottavat rapsutuksia SyysMatin Markkinoilla

Ajankohtaista

Espoon tuomiokirkon ympäristössä pidettäville SyysMatin Markkinoille odotetaan kahden päivän aikana kymmentä tuhatta kävijää. Pieni pyhiinvaellus ja keskiaikainen rukouslaulu tuovat rauhaa vilskeeseen.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.