null Seurakunnat joutuvat säästökuurille

Asolan seurakuntakoti voi lähivuosina joutua myyntiin.

Asolan seurakuntakoti voi lähivuosina joutua myyntiin.

Seurakunnat joutuvat säästökuurille

Lähivuosina täytyy vähentää niin tiloja kuin henkilöstöä.

Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi tiistaina tilinpäätöksen, joka on yli 3 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tilinpäätös ei kuitenkaan kerro totuutta seurakuntien taloudesta, sillä ylijäämä perustuu omaisuuden myyntiin. Verotulot laskivat viime vuonna yli neljä prosenttia.

Seurantien taloustilanne heikkenee lähivuosina nopeasti. Yhteinen kirkkoneuvosto sai siksi keskiviikkona tiedoksi taloustyöryhmän raportin, joka on käytännössä viiden vuoden säästöohjelma. Henkilökunnalle raporttia esiteltiin kahdessa tiedotustilaisuudessa viime viikolla.

– Lomautuksia ei nyt ole tiedossa. Halusimme kuitenkin kertoa henkilöstölle, missä tilanteessa nyt ollaan ja mitä vaihtoehtoja meillä on. Tilanne on vaikea, mutta ei toivoton. Nyt tarvitaan luottamuselimiltä viisaita päätöksiä ja henkilökunnalta yhteen hiileen puhaltamista, sanoo Vantaan seurakuntien yhtymänjohtaja Juha Tuohimäki.

Yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Matti Sollamo, joka toimi taloustyöryhmän puheenjohtajana, kiteyttää työryhmän linjan.

– On pystyttävä vähentämään nopeasti kiinteistöjä ja karsimaan investointeja, jotta vältettäisiin irtisanomisia. Sataprosenttisesti en pysty lupaamaan, ettei niitä tulisi, mutta henkilöstö ja toiminta ovat etusijalla. Myös työntekijöiden on hyvä miettiä, mikä on olennaista ja mikä ei, sanoo Sollamo.

Tilanteen taustalla on yleinen talouden taantuma, mutta ennen kaikkea seurakuntien jäsenmäärän väheneminen. Viimeisten neljän vuoden aikana seurakuntien jäsenmäärä on vähentynyt 4000 hengellä.

Vaikka kirkosta eroaminen on nyt hidastunut, muuttoliike on seurakunnille epäedullinen. Vantaalle muuttaa paljon maahanmuuttajia ja kirkosta eronneita ja pois puolestaan seurakuntien jäseniä.

Seurakuntien taloustilannetta heikentävät myös jatkuvasti kasvavat eläkemenot. Kirkollisveroa ei kuitenkaan olla korottamassa, vaikka se on Vantaalla ja muualla pääkaupunkiseudulla maan matalin eli 1 prosentti.

Taloustyöryhmän raportin mukaan seurakuntien on vuoteen 2018 mennessä vähennettävä henkilöstöään noin 20 henkeä vuodessa, ellei kiinteistöjä pystytä vähentämään hyvissä ajoin. Tämä tarkoittaisi noin viidennestä henkilökunnasta, eikä se onnistu ilman irtisanomisia ja toiminnan vähentämisistä.

Taloustyöryhmä kuitenkin linjaa, että säästöjä haettaisiin enemmän kiinteistöistä. Näin henkilöstöleikkaukset jäisivät pienemmiksi ja seurakuntien palvelutaso säilyisi parempana.

Tavoite on vähentää 20–25 prosenttia tiloista. Vaaralan kirkko ei siis jää ainoaksi tilaksi, josta seurakunnat luopuvat. Listalla on seurakuntakoteja, pienempiä toimipisteitä, molemmat kurssikeskukset ja mahdollisesti myös Kivistön kirkko, jonka tilalle tulisi uusi ja edullisempi tila. Myös seurakuntien virastotalosta Tikkurilassa pitää luopua.

Tikkurilan tyhjilleen jäävän kirkon tilalle mahdollisesti rakennettava kirkko on investoinneista suurin, noin yhdeksän miljoonan hanke. Muuten tehdään lähinnä pakollisia korjaustöitä, kuten Hämeenkylän ja Pyhän Laurin kirkon kunnostamiset. Helsingin pitäjän hautausmaata on pakko laajentaa.

Taloustyöryhmän lista on ehdotus. Päätökset kustakin tilasta tehdään erikseen. Tiloille etsitään myös yhteiskäyttöä esimerkiksi kaupungin kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.