null Seurakunnat vahvasti mukana Helsinki Pride -viikolla

Helsingin ja Vantaan seurakunnat ovat vahvasti mukana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride -tapahtumassa. Kuva: Thinkstockphotos

Helsingin ja Vantaan seurakunnat ovat vahvasti mukana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride -tapahtumassa. Kuva: Thinkstockphotos

Ajankohtaista

Seurakunnat vahvasti mukana Helsinki Pride -viikolla

Seurakunnat ja kristilliset järjestöt ovat aktiivisesti mukana Helsinki Pride -viikolla.

Ensimmäistä kertaa evankelis-luterilaisilla seurakunnilla on myös oma rekkansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride-kulkueessa lauantaina 2.7. Samana päivänä Priden Puistojuhlassa kirkon väkeä voi tavata Konttikirkolla ja lapsille on luvassa pomppukirkko.

"Kirkko on ollut mukana Prideilla alusta asti jäsentensä kautta, koska kirkko on kaikkialla siellä, missä kristittyjä on. Nyt ollaan entistä näkyvämmin mukana myös näkyvin tunnuksin, mikä on tärkeää meille HLBTQi-kristityille", sanoo yliopistopappi Laura Mäntylä Helsingin seurakunnista. 

Tapahtumakokonaisuuden järjestävät yhteistyössä Helsingistä Kallion seurakunta ja Vantaalta Vantaankosken seurakunta. Lisäksi mukana ovat Sateenkaariyhdistys Malkus, HeSetan Malkus -ryhmä, Yhteys-liike ja Helsingin seurakuntien erikoisnuorisotyön keskus Snellu.

Tukea kristilliselle identiteetille

"Erilaisia identiteettejä tuodaan muutenkin esiin Pride-kulkueessa ja puistojuhlassa. Uskonnollisen identiteetin nimeäminen ja juhliminen on yksi osa sitä kokonaisuutta. HLBTQi-kristityt tarvitsevat monesti ihan erityistä tukea kristilliselle identiteetilleen, koska ikävä kyllä moni heistä on saanut kuulla myös julmia sanoja Jumalan ja Raamatun nimissä."

Vaikka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat saattaneet kokea kovia kirkon tai muissa uskonnollisissa piireissä, on Laura Mäntylä pappina tuntenut itsensä tervetulleeksi Prideille.

"Olen itse ollut monena vuonna papinpaidassa mukana. Vastaanotto on ollut pelkästään myönteistä. Samaa olen kuullut kollegoiltani. Kirkko on tosiaan läsnä kaikkialla, missä kristittyjä on paikalla. Ei me papit kirkkoa jotenkin Prideille tuoda. Me kuitenkin haluamme olla mukana iloitsemassa jokaisen oikeudesta olla oma itsensä ja olla rakastettu juuri sellaisena."

Samalla kirkon työntekijät haluavat siunata ihmisiä, jutella heidän kanssaan ja jakaa rukousnauhoja halukkaille. Sekin on haluttu huomioida, että monissa sateenkaariperheissä on lapsia. Siksi pomppukirkko on myös paikalla lapsia varten. Se on ollut aiempina vuosina hyvin suosittu.

Tällaisesta bannerista tunnistaa seurakuntien rekan lauantaisessa Pride-kulkueessa.

Jokainen on Jumalan kuva

”Haluamme toimia siellä, missä ihmiset ovat, kulkea seurakuntalaistemme rinnallaan arjessa ja juhlassa. Siksi meille on tärkeää olla mukana myös yhdessä pääkaupunkiseudun suurimmassa kesätapahtumassa, Helsinki Pridessa. Muistutamme siitä, että jokainen ihminen on Jumalan kuva ja arvokas juuri sellaisena”, vahvistaa myös Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra Hannu Pöntinen.

Juuri tämä on myös kirkon viesti Helsinki Pridessa:
"Kirkon rekassa Pride-kulkueessa on raamatunkohta ’Minä olen se, joka olen.’ (2. Moos. 3:14) Se on Jumalan vastaus Moosekselle, kun tämä kysyi Jumalalta, kuka sinä olet. Kaikkialla kirkon tärkeä viesti on viesti Jumalasta, rakastavasta Jumalasta. Jumala on itse määritellyt Raamatussa itsensä. Olkoon myös jokaisella ihmisellä oikeus määritellä itse oma identiteettinsä myös seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden osa-alueella. Meistä jokainen on Jumalan kuva. Meistä jokainen on yhtä arvokas", Mäntylä sanoo.

Viikon aikana keskustellaan muun muassa Raamatun ja kristillisen median suhtautumisesta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Perjantaina vietetään Sateenkaarimessua Kallion kirkossa, jonka päälle järjestetään sinkkujen pikadeitit Kallion seurakuntakodilla.

Pride-kulkueessa ajaa kirkon rekka

Pride-viikko huipentuu Pride-kulkueeseen ja Puistojuhlaan lauantaina 2.7. Puistojuhlassa Konttikirkolla voi levähtää. Samalla on mahdollista kuvauttaa itsensä Festari-Jeesuksen tai pahviarkkipiispan kanssa. Lisäksi paikalla on kirkon aktiiveja keskustelemassa. Konttikirkolla jaetaan rukousnauhoja ja seurakunnat tarjoavat pomppulinnan lapsia ilahduttamaan.

"Hienoa, että kirkko on näin näkyvästi mukana tämän vuoden Helsinki Prideilla. Kirkko olemme me ihmiset – myös me hlbtiq-ihmiset. Kynnys osallistua seurakuntien toimintaan toivottavasti madaltuu, kun kaikki sateenkaaren värit näkyvät kirkossa Pride-viikolla", summaa Sateenkaarimessun aktiivi Veronica Saarela Malmin seurakunnasta.

Kirkon Pride-ohjelman löydät somesta aihetunnisteilla #kirkkoprideilla #kyrkanpåpride ja #churchatpride. Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua täällä.

Kirkko Prideilla ohjelma:

 • ma 27.6. klo 16 ”Moniääninen kirkko: kuka puhuu ja kenen äänellä?” Snellu, Toinen linja 8.

 • ke 29.6. klo 16 ”Vuorovaikutuksen voimapuhumisen ja kuuntelun taidot parisuhteessa –luento” Snellu, Toinen linja 8.

 • to 30.6. klo 19 HeSetan Malkus -ryhmän keskustelutilaisuus ”Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kristillisessä mediassa” Kallion seurakuntakodilla, Siltasaarenkatu 28.

 • pe 1.7. klo 16 Vapaamuotoinen Malkus-iltapäivä Kallion seurakuntakodilla, Siltasaarenkatu 28.

 • pe 1.7. klo 18 Sateenkaarimessu Kallion kirkossa, Itäinen papinkatu 2.

 • pe 1.7. klo 19 Pikadeitti sinkuille Kallion seurakuntakodilla, Siltasaarenkatu 28.

 • la 2.7. klo 13 Kirkon rekka Pride-kulkueessa lähtö Senaatintorilta.

 • la 2.7. klo 14 Konttikirkko ja Pomppukirkko Pride-puistojuhlassa Kansalaistorilla.

  Lisätietoja: http://www.helsinkipride.fi/program
  Kirkko Prideilla Facebook-sivu

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pyhäkoulunopettaja Noora Kalpio valittiin Miss Gay Finlandiksi Helsinki Pridessa

Hyvä elämä

Voitostaan onnellinen neito pyrkii rakentamaan yhteyttä kristittyjen ja sateenkaariväen välille.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.