null Pyhäkoulunopettaja Noora Kalpio valittiin Miss Gay Finlandiksi Helsinki Pridessa

Noora Kalpio päätti osallistua Miss Gay Finland -kilpailuun, koska viimevuotisessa kisassa oli niin hyvä ja kannustava tunnelma.

Noora Kalpio päätti osallistua Miss Gay Finland -kilpailuun, koska viimevuotisessa kisassa oli niin hyvä ja kannustava tunnelma.

Hyvä elämä

Pyhäkoulunopettaja Noora Kalpio valittiin Miss Gay Finlandiksi Helsinki Pridessa

Voitostaan onnellinen neito pyrkii rakentamaan yhteyttä kristittyjen ja sateenkaariväen välille.

Torstai-iltana käydyssä Miss Gay Finland -finaalissa ravintola DTM:ssä valittiin kahdeksasta ehdokkaasta voittajaksi 24-vuotias lahtelainen Noora Kalpio. Toiselle sijalle tuomaristo valitsi Jessica Loven, joka oli myös yleisön suosikki, ja kolmanneksi Adéle Venäläisen.

Helsinki Pride -viikkoon liittyvässä HeSetan järjestämässä kilpailussa kruunataan vuodeksi kerrallaan hyvän tahdon lähettiläs ja esikuva suomalaisille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Noora Kalpio vakuutti tuomariston puhumalla siltojen rakentamisesta eri yhteisöjen välille ja lähimmäisenrakkaudesta, josta kaikessa pohjimmiltaan on kyse.

– Olen todella kiitollinen siitä, että saan nyt gaymissinä edustaa kaikkea sitä, mitä olen, Kalpio sanoo.

Orimattilan seurakunnassa pyhäkoulunopettajana ja päiväkerhon ohjaajana työskentelevä Kalpio mietti kisaan osallistumista muutaman vuoden. Hän päätti lopettaa jahkailun käytyään katsomassa kilpailua viime vuonna paikan päällä.

– Kilpailussa on niin ihana ja kannustava tunnelma. Sehän ei ole missään nimessä ulkonäkökilpailu vaan kyse on siitä, mitä annettavaa finalisteilla on sateenkaariyhteisölle.

Kalpiosta on hienoa, että kilpailuun osallistui sateenkaarinaisia ympäri Suomea.

– Tällainen tapahtuma keskittyy helposti vain Kehä III:n sisäpuolelle ja muu Suomi jää varjoon.

Miss Gay Finland -kilpailun voittajakolmikko: Noora Kalpio (keskellä) sekä Jessica Love (vas.) ja Adéle Venäläinen (oik.).

Miss Gay Finland -kilpailun voittajakolmikko: Noora Kalpio (keskellä) sekä Jessica Love (vas.) ja Adéle Venäläinen (oik.).

Olen todella kiitollinen siitä, että saan nyt gaymissinä edustaa kaikkea sitä, mitä olen.

- Miss Gay Finland Noora Kalpio

Rytinällä kaapista ulos

Orimattilasta kotoisin oleva Noora Kalpio alkoi pohtia seksuaalista suuntautumistaan yläasteella. Kun hän kysyi kavereiltaan, mitä he ajattelisivat siitä, jos hän olisikin lesbo, sanoi yksi heistä suoraan, etteivät he voisi olla enää ystäviä.

16-vuotiaana Kalpio muutti Lahteen, jossa hän opiskeli lastenohjaajaksi. Hän huomasi, että isommalla paikkakunnalla oli helpompi olla oma itsensä.

– Tulin äskettäin rytinällä kaapista ulos, kun minun osallistumisestani Miss Gay Finlandiin tehtiin juttu Etelä-Suomen Sanomiin. Yllättävää kyllä olen saanut siitä työkavereiltani ja lasten vanhemmilta pelkästään positiivista palautetta, Kalpio kertoo.

Nuori nainen on toiminut jo jonkin aikaa paikallisissa sateenkaaripiireissä. Hän oli kaksi vuotta Lahden Setan puheenjohtajana, ja nyt hän on sen hallituksen jäsen.

– Vastaan yhdistyksen sosiaali- ja koulutuspalveluista, kuten vertaisryhmistä, vertaisohjaajien tukemisesta, leiri- ja virkistystoiminnasta sekä kouluvierailuista.

Kalpio on mukana myös Malkuksessa, joka on valtakunnallinen hengellinen sateenkaariyhdistys.

Orimattilan seurakunnassa pyhäkoulunopettajana ja päiväkerhon ohjaajana työskentelevä Noora Kalpio on saanut lasten vanhemmilta ja työkavereilta pelkästään positiivista palautetta kerrottuaan seksuaali-identiteetistään.

Orimattilan seurakunnassa pyhäkoulunopettajana ja päiväkerhon ohjaajana työskentelevä Noora Kalpio on saanut lasten vanhemmilta ja työkavereilta pelkästään positiivista palautetta kerrottuaan seksuaali-identiteetistään.

Uskon, että kirkko hyväksyy vielä jonain päivänä tasa-arvoisen avioliittolain, jolloin papit voivat virallisesti vihkiä lesbo- ja homopareja.

- Miss Gay Finland Noora Kalpio

Ennakkoluuloja eri tahoilla

Kun julkikristitty osoittautuu lesboksi, hän saa taistella ennakkoluuloja vastaan monella taholla. Kristillisissä piireissä osa suhtautuu yhä seksuaalisiin vähemmistöihin nihkeästi, mutta Noora Kalpio on saanut kritiikkiä myös sateenkaariyhteisöön kuuluvilta.

– Moni kritisoi kirkkoa instituutiona, ja osa on eronnut kirkosta mediakohujen, esimerkiksi television homoillan, seurauksena, Kalpio sanoo.

– Haluankin toimia sillanrakentajana kristittyjen ja sateenkaariväen välillä. Kun asioista keskustellaan, alkaa ymmärtää paremmin erilaisia näkökulmia.

Kalpio uskoo, että kirkko hyväksyy vielä jonain päivänä tasa-arvoisen avioliittolain, jolloin papit voivat virallisesti vihkiä lesbo- ja homopareja.

– Muutos tapahtuu kuitenkin hitaasti. Itse olisin valmis hyväksymään sen, ettei papin tarvitsisi toimia vakaumuksensa vastaisesti ja vihkiä pakosta lesbo- ja homopareja. Ei kai parikaan nauttisi tilanteesta, jossa papista selvästi näkee, ettei hän haluaisi suorittaa vihkitoimitusta.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tänään vietetään transihmisten muistopäivää – arkkipiispa Kari Mäkinen sytyttää videolla kynttilän menehtyneitten muistoksi

Ajankohtaista

Kuluneen vuoden aikana 325 ihmistä ympäri maailmaa on murhattu transfobian vuoksi. Lisäksi moni transihminen on harkinnut itsemurhaa.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.