Seurakuntavaalien äänestysprosentti oli 15,6

Seurakuntavaalien äänestysprosentti oli 15,6

Seurakuntavaalien valtakunnallinen äänestysprosentti oli 15,6. Neljän vuoden takaisissa vaaleissa äänestysprosentti oli 17. Äänestäneistä ennakkoon äänesti 59,4 prosenttia. Äänioikeus oli 3,3 miljoonalla suomalaisella.

Vantaalla äänestysprosentti oli 8,3. Edellisissä seurakuntavaaleissa se oli 11,2.

Seurakuntien vaalilautakunnat vahvistavat äänestystulokset keskiviikkona 12.11.

Puolet valituista luottamushenkilöistä on uusia, 54 prosenttia on naisia. Kuusi prosenttia valituista on alle 30-vuotiaita.

Sekä herätysliike- että puoluetaustat näkyvät vaalien voittajissa. Helsingissä voittanut Tulkaa kaikki -liike on kirkkoon uudistuksia ajava liike. Tulkaa kaikki vahvisti asemaansa monissa suurissa kaupungeissa.

Uutena ryhmittymänä Espoossa voitti Yhdessä matkalla -lista ja Vantaalla  Sanasta elämään -lista, jotka molemmat mielletään konservatiiviseksi ryhmäksi.

Perinteiset puolueet eli keskusta ja kokoomus voittivat Tampereella, Jyväskylässä ja Seinäjoella. Turussa partiolaiset oli vaalivoittaja.

Oulussa ja Rovaniemellä voittivat kristillisten perusarvojen puolesta -liike, joka edustaa vanhoillislestadiolaista herätysliikettä.

Hiippakunnista Lapua oli ainoa, joka kasvatti äänestysprosenttiaan. Siellä ääntään käytti 23,1 äänioikeutetuista. Alhaisin prosentti oli Helsingin hiippakunnassa, 10,8.

 

Jaa tämä artikkeli: