Seurakuntien talo puretaan

Seurakuntien talo puretaan

Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto päätti 30.9. kokouksessaan yksimielisesti, että Tikkurilan keskustassa sijaitseva Seurakuntien talo puretaan. Lisäksi kirkkovaltuusto päätti, että kaupungilta haetaan asemakaavamuutosta tonttiin, johon kuuluvat sekä kesästä lähtien tyhjillään seissyt Tikkurilan kirkko että Unikkotiellä sijaitseva Seurakuntien talo.

Seurakuntien talossa on tällä hetkellä Tikkurilan seurakunnan, Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan ja seurakuntien yhteisten palveluiden toimisto- ja toimitiloja. Tikkurilan ja ruotsinkielisen seurakunnan tilat voitaisiin sijoittaa Tikkurilan uuden kirkon yhteyteen. Yhteisten palveluiden toimintoja voidaan sijoittaa viereiseen Bethania-rakennukseen ja hajasijoittaa eri seurakuntiin.

Korjaamiseen ei ole varaa

Osoitteessa Unikkotie 5 sijaitseva Seurakuntien talo on rakennettu vuonna 1976. Rakennuksen peruskorjauksesta laadittiin hankesuunnitelma keväällä 2013. Sen mukaan talotekniikka ja monet rakennusosat ovat vanhentuneita, jopa elinkaarensa päässä. Kuparinen julkisivu on kosteusongelmien kannalta riskirakenne eikä rakennuksen energiatehokkuus vastaa nykyvaatimuksia.

Suunnitelman mukaan lähes alkuperäisessä kunnossa olevan rakennuksen korjaaminen maksaisi yli 10 miljoonaa euroa. Tähän seurakunnilla ei ole varaa.

Tikkurilan kirkko sijaitsee samalla tontilla Seurakuntien talon kanssa. Kirkkovaltuusto teki jo 4.12. 2012 päätöksen huonokuntoisen kirkon purkamisesta. Tarkoitus on ollut hakea kaupungilta asemakaavamuutosta kirkon purkamisen ja uudelleen rakentamisen sallivaksi.

Kaupungilta haetaan asemakaavaan muutosta

Asiaa on valmisteltu kaupungin kanssa, mutta hakemusta ei ole vielä jätetty. Kun yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi Seurakuntien talon purkamisen, asemakaavamuutosta haetaan Tikkurilan kirkon ja Seurakuntien talon alueelle.

Seurakuntien talon purkaminen ja korttelin kehittäminen niin, että sille voisi sijoittua asunto- ja liikerakentamista, toisi osan Tikkurilan kirkon tarvitsemasta rahoituksesta. Seurakuntien investointiohjelmaan on varattu tähän 9 miljoonaa euroa, mutta summa ei yksin riitä uuden kirkon rakentamiseen.

Vantaan kaupunki omistaa samassa korttelissa nyt pysäköintikäytössä oleva tontin, jolle voimassa oleva asemakaava mahdollistaa erityisasumista sekä toimisto- ja palvelutiloja.

Vantaan kaupungilla on tekeillä kaavarunkosuunnitelma, jonka tavoitteena on rakentaa Tikkurilasta monipuolinen kaupunkikeskus, jossa on sekä asumista, työpaikkoja että palveluja. Kehäradan käyttöönotto vuoden 2015 kesällä on voimakas sysäys Tikkurilan keskustan kehittämiselle.

Jaa tämä artikkeli: