null Seurakuntien talossa meditoidaan hindulais-buddhalais-kristillisesti

Uskontojen lauluilloissa, joita on järjestetty mm. Rauhanasemalla, tutustutaan eri uskontojen lauluihin. Kuva: Heidi Rautionmaa

Uskontojen lauluilloissa, joita on järjestetty mm. Rauhanasemalla, tutustutaan eri uskontojen lauluihin. Kuva: Heidi Rautionmaa

Ajankohtaista

Seurakuntien talossa meditoidaan hindulais-buddhalais-kristillisesti

Seurakuntayhtymän tilaisuuden tarkoituksena on hiljentyä vuoropuhelussa idän ja lännen henkisten perinteiden välillä meditaatioon tai rukoukseen.

Meditaatiohetkessä inspiraationa on uskontojen välisestä vuoropuhelusta kumpuava rauhantyö.

”Tänä päivänä puhutaan paljon mindfulnessista, hyväksyvästä tietoisesta läsnäolosta. Kun hindulaisuus, buddhalaisuus ja kristinusko kohtaavat, niin osallistujalla on mahdollisuus peilata perinteitä toisiinsa ja löytää niin näiden kolmen uskonnon erityispiirteitä kuin yhdistäviä tekijöitä meditaation harjoittamisessa”, kertoo yksi tilaisuuden järjestäjistä, uskontodialogia aktiivisesti harjoittava, oppilaitospastori Heidi Rautionmaa.

Tilaisuudessa hiljaisuuden kanssa vuorottelevat kristallikulhojen sointi, mantrat ja rukoushuokaukset, joita edeltävät alussa pienet opetuspuheet rauhan löytämisestä hindulaisuuden, buddhalaisuuden ja kristinuskon näkökulmasta. Osallistujilta ei vaadita sen enempää kristillisen kirkon kuin hindulaisen tai buddhalaisen yhteisön jäsenyyttä.


Uskontodialogi lähentää

Heidi Rautionmaa on ollut aiemminkin vetämässä yhteisiä meditaatiohetkiä tilaisuuden toisen järjestäjän, buddhalaisen meditaation tuntijan Erja Sini-Kaarina Variksen kanssa. Mietiskelyhetkiä on pidetty muun muassa Helsingin seurakuntien toimintakeskuksessa Mustasaaressa. Näissä hetkissä on Rautionmaan mukaan oltu lämpimässä vuoropuhelussa idän ja lännen henkisen perinteen kesken.

"Olemme nähneet merkittävänä sen, että edustamme selkeästi kahta uskonnollista perinnettä, jotka ovat vuoropuhelussa toiseen peilautuen. Meillä oli syksyllä osallistujissa myös muitakin kuin kristittyjä ja buddhalaisia, muun muassa  jainalaisia, hinduja, Brahma Kumaris-liikeestä eli nk. dharmauskontojen edustajia dialogissa kristittyjen kanssa." 

Rautionmaa oma osallistuminen tällaisiin yhteisiin meditaatiohetkiin ja muun muassa uskontojen lauluiltoihin on perua Rautionmaan jo vuosikausia harjoittamasta uskontodialogitoiminnasta.


Uskontojen lauluiltoja Rauhanasemalla

Vuoden verran on järjestetty etupäässä new age -henkisten nuorten aikuisten kanssa muun muassa Rauhanasemalla uskontojen lauluiltoja. Niissä on ollut mukana myös israelilainen pariskunta, joka on toimittanut uskontojen yhteisen laulukirjan.

"Itselläni on siellä yhdysvaltalaisen luterilaisen papin toimittama laulukirja. Olen pitänyt siellä aina hartauspuheen ja rukouksen kristillisestä näkökulmasta ja viimeksi toivottiin, että en puhu vain alussa vaan myös keskellä."
 

Samaan aikaan kun ihmiset elävät omaa uskoaan, he ovat kiinnostuneita kuulemaan myös muiden hengellisistä ja henkisistä kokemuksista ja näkemyksistä. 


Kirkon työntekijänä mukana olemalla viestitämme Rautionmaasta, että myös eri henkisistä perinteistä itselleen jotakin etsivät ovat edelleen tervetulleita kirkkoon. 

"Tämä sama ajatus on myös näissä meditaatiohetkissä. Meillä on ollut mukana myös Amma-liikkeen jäseniä kristillis-buddhalaisissa meditaatioissa, joita pidimme Kolmannella linjalla. Olemme dialogissa heidän kanssaan. Monella on vielä vahva yhteys kirkkoon ja he saattavatkin löytää omista juuristaan sen, mitä lähtivät muualta etsimään."


Dialogissa oppii omasta perinteestään

Dialogissa oppii myös omasta perinteestään, kun peilaa sitä toisen perinteeseen ja katsoo syvemmin, mitä oma tarjoaa. Tämä antaa Rautionmaasta myös kirkosta eronneille tai sitä harkitseville mahdollisuuden luoda uusi suhde siihen uskonto- ja kulttuuriperintöön, josta ovat lähteneet tai lähtöä harkitsevat.

"Dialoginen kohtaaminen on hoitavaa ja armollista, koska se perustuu toista kunnioittavaan ja arvostavaan kohtaamiseen. Se ei tuomitse, eikä nujerra toisen arvoa sen mukaan, mikä on kenenkin katsomus. Dialogisessa kohtaamisessa pyritään rakentamaan luottamusta ja siltoja ihmisen välille."

Rautionmaalle itselleen on jäänyt vahvasti mieleen Dalai Laman lauseet Finlandia-talolla 1997: "En kehota ihmisiä vaihtamaan uskontoaan, vaan löytämään omasta uskonnostaan sen parhaan puolen ja elämään siinä, niin hyvin kuin voi."

Uskontodialogi ei siis Rautionmaan mukaan ole uskontojen sekoittamista eikä sulautumista yhdeksi, eikä pyrkimystä saada toinen vaihtamaan uskontoa. Se on kirjaimellisesti dialogissa olemista, joka kysyy kunnioittavaa ja tasa-arvoista kohtaamista. 

"Samaan aikaan kun ihmiset elävät omaa uskoaan, he ovat kiinnostuneita kuulemaan myös muiden hengellisistä ja henkisistä kokemuksista ja näkemyksistä. Siten opitaan arvostamaan toinen toistaan ihmisinä uskonnosta riippumatta ja elämään yhdessä."

Oppilaitospastori Heidi Rautionmaa, buddhalaisen meditaation tuntija Erja Sini-Kaarina Varis ja joogaohjaaja Taavi Kassila järjestävät Dialogisen hindulais-buddhalais-kristillisen meditaatiohetken lauantaina 16.4. kello 15–16.30 Seurakuntien talon kappelissa, Kolmas linja 22, 3. kerros, Helsingissä. He myös toimivat johdattajina hiljentymisen ja sisäisen läsnäolon äärelle.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Eri uskontokuntiin kuuluvat pesivät yhdessä vihatöhryt moskeijan seinästä Mellunmäessä

Ajankohtaista

Tämä aika pakottaa pohtimaan symbolisen sometykkäämisen ja käytännön tekojen suhdetta, sanoo pesutalkoisiin osallistunut mediatutkija Anu Koivunen. Häväistysviesti oli pesty moskeijan seinästä vartissa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.