null Sibeliuksen matkassa

Sibelius innoittaa. Rait Karm (vas.) ja Jussi Makkonen esittävät konserteissaan säveltäjän tunnettuja teoksia ja kertovat niihin liittyviä tarinoita.

Sibelius innoittaa. Rait Karm (vas.) ja Jussi Makkonen esittävät konserteissaan säveltäjän tunnettuja teoksia ja kertovat niihin liittyviä tarinoita.

Sibeliuksen matkassa

Sikaria tupruttavan säveltäjämestarin musiikista on tullut suosittua muun muassa Aasiassa.

Viisi vuotta sitten klassiseen musiikkiin keskittyneestä Naxos-levy-yhtiöstä ehdotettiin, että sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Rait Karm tekisivät Jean Sibeliuksen musiikkia sisältävän levyn. Sibeliuksen kuolemasta oli silloin kulunut 50 vuotta.

Muusikot ryhtyivät toimeen, vaikka Sibeliuksen sävellyksistä ei ollut juuri tehty sellosovituksia. Sovitettavaksi valikoitui säveltäjän tunnetuimpia kappaleita, kuten Finlandia, Valse triste ja Kuusi.

– Esimerkiksi Finlandiasta Sibelius oli tehnyt aikanaan pianosovituksen, jonka pohjalta veljeni Matti Makkonen teki sovituksen sellolle ja pianolle. Se onnistui erittäin hyvin: moni on ollut ihmeissään, miten se voi vain kahdella soittimella soitettuna kuulostaa kuin suurenkin orkesterin esitykseltä.

Jussi Makkonen ja Rait Karm ovat kiertäneet esittämässä Sibelius-ohjelmistoaan Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Siitä on tullut erityisen suosittu Aasiassa, jossa ihmiset ovat pyytäneet heiltä nimikirjoituksia kuin suurilta tähdiltä konsanaan.

Tarinoita säveltäjän elämästä

Sibeliuksen helmiä sisältävän konsertin lomassa taiteilijat ovat kertoneet tarinoita Jean Sibeliuksen elämästä ja sävellysten teemoista.

Ennen Finlandian soittamista Jussi Makkosella on tapana kertoa, miten dramaattinen tilanne Suomessa oli sen sävellysvuonna 1899.

– Ylioppilaat keräsivät tuolloin hiihtäen yli 500 000 nimeä vetoomukseen, joka oli suunnattu kenraalikuvernööri Bobrikovin venäläistämistoimia vastaan. Isoisäni Matti Makkonen valittiin Hankasalmen edustajaksi lähetystöön, jonka tehtävänä oli viedä vetoomus tsaarille Pietariin. Hän joutui hiihtämään tämän vuoksi vajaa 300 kilometriä Hankasalmelta Helsinkiin.

– Finlandia on tehnyt maailmalla tunnetuksi itsenäistä Suomea. Sitä soitetaan edelleen paljon esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Valse tristen Sibelius sävelsi vuonna 1903 Aino -vaimonsa veljen Arvid Järnefeltin Kuolema -näytelmän musiikiksi.

– Sibelius myi sävellyksen oikeudet Saksaan noin sadalla markalla, nykyisellä 300 eurolla. Se varmaan myöhemmin harmitti, sillä Valse tristestä tuli 1930-luvulla toiseksi myydyin nuotti maailmassa. Vain White Cristmas oli suositumpi, Makkonen sanoo.

Sibeliusta koululaisille

Peruskoulun opettajat innostuivat Jussi Makkosen ja Rait Karmin Sibelius-levystä niin, että heitä pyydettiin esiintymään kouluissa. Konsertin on kuullut tähän mennessä yli 70 000 koululaista eri puolilla Suomea. Sibelius-kiertue on parhaillaan menossa pääkaupunkiseudulla.

– Oletimme, ettei Sibelius-ohjelmisto kiinnostaisi koululaisia, kun kouluissa käy Jukka Poikaa ja muita tämän ajan suosikkeja. Onkin ollut yllättävää, miten hyvin Sibelius on tavoittanut lapset ja nuoret. Siitä kertoo heti konsertin jälkeen saatu sekä sähköpostin ja Facebookin kautta tuleva palaute, Makkonen selvittää.

– Tilanne kouluissa on nykyään se, että klassista musiikkia soitetaan hyvin vähän, yleensä edes Sibeliusta ei tunneta. Tämä on siis eräänlaista musiikkikasvatusta.

Koulukonsertin alussa on visailu, jossa kisaillaan siitä, kuinka monta ulkomaanmatkaa Sibelius teki elämänsä aikana. Oikea vastaus on 41, ja palkinnoksi oikein arvannut saa cd-levyn. Makkonen ja Karm kertovat myös koulukonserteissa kappaleisiin liittyviä tarinoita.

– Sävellykset avautuvat näin kuulijoille aivan toisella tavalla. Lapset saavat samalla tietoa omista juuristaan ja historiastaan, jotka ovat globaalissa maailmassa yksilön identiteetin tärkeitä rakennusaineita.

Viime vuonna muusikot ottivat ohjelmistoonsa säveltäjä Oskar Merikannon musiikkia. Merikanto-aiheisissa konserteissa on solistina sopraano Laura Pyrrö.

Jussi Makkonen ja Rait Karm konsertoivat paljon myös erikseen. Makkosen muhkeaa sellonsoittoa on kuultu usein kirkoissa. Hän on esiintynyt muun muassa oopperalaulaja Esa Ruuttusen kanssa virsikonserteissa ja lausuntataiteilija Aino-Kaarina Mäkisalon kanssa retriittikonserteissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.