null Sielunsa soittaja

Janna Hurmerinnalle musiikkialan opinnot ovat olleet tärkeitä, vaikka muusikonuralle olisi päässyt ilman tutkintojakin.

Janna Hurmerinnalle musiikkialan opinnot ovat olleet tärkeitä, vaikka muusikonuralle olisi päässyt ilman tutkintojakin.

Sielunsa soittaja

Kaksi levyä julkaissut soul-artisti Janna uskoo, että sanoitustyö helpottuu, kun ikää ja tarinoita kertyy lisää.

Muusikko Janna Hurmerinnan elämä on yhtä aikataulullista sekasotkua. Hän antaa laulutunteja, harjoittelee, esiintyy oman bändinsä kanssa ja muiden kokoonpanojen kanssa, säveltää, sanoittaa ja opiskelee laulutekniikkaa tanskalaisessa Complete Vocal Institutessa.

Jannan toinen soololevy The Makings of Me ilmestyi viime talvena ja kesällä on luvassa keikkailua. Kesäkuun alussa Janna esiintyy Janne Maarala Quartetin kanssa kotikaupungissaan Vantaalla, Pyhän Laurin kirkossa.

Musiikki on ollut osa Jannan elämää pienestä pitäen. Klassisen pianonsoiton hän aloitti 6-vuotiaana. Soittamista tärkeämpää oli kuitenkin pitkään tanssi, jota Janna harrasti monipuolisesti. Musiikkiharrastuksen pariin häntä ei tarvinnut pakottaa, mutta toisinaan kaivattiin pientä patistelua.

— Jos valitin äidille, etten jaksa enää harjoitella pianoläksyjä, hän sanoi aina, että harjoittele vielä tämä yksi kappale. Se oli hyvä neuvo, aina jaksoin vielä sen yhden, Janna kertoo.

Perhetausta ei tee kenestäkään muusikkoa

Lukioikäisenä Janna alkoi tehdä omia kappaleita, ja musiikki tuli yhä tärkeämmäksi. Hän ei kuitenkaan osaa nimetä sitä hetkeä, jolloin päätti ryhtyä ammattimuusikoksi, jos sellaista hetkeä nyt koskaan on ollutkaan.

— Musiikki tuntui olevan ainut oikea vaihtoehto. Tai sitten en keksinyt muutakaan, Janna naurahtaa.

— Vähän aikaa kelasin, että pitäisikö lähteä yliopistoon lukemaan filosofiaa, mutta en siitäkään sitten oikein tiennyt… Mitä olisin tehnyt sitten opintojen jälkeen? hän pohtii.

Lukion jälkeen, ennen Complete Vocal Institutea, Janna opiskeli musiikkia Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Alan opinnot ovat olleet Jannalle tärkeä juttu, vaikka muusikon ura olisi voinut käynnistyä ilman niitäkin.

— Tällä alalla papereista ei välttämättä ole hyötyä, pedagogista pätevyyttä lukuun ottamatta. Aikaisemmin "opistomuusikko" oli sellainen kirosana. Onneksi 1970-luvulta alkaen on tullut uusia pop-jazz-kouluja ja taitavia nuoria muusikoita, jotka osaavat monenlaista. Se kertoo siitä, että koulutusta tarvitaan myös kevyen musiikin puolella, Janna kertoo.

"Jos valitin, etten jaksa pianoläksyjä, äiti sanoi aina, että harjoittele vielä tämä yksi kappale."

Janna on joskus saanut kuulla, ettei ole mikään ihme, että hänestä Maarit ja Sami Hurmerinnan tyttärenä tuli muusikko. Janna itse on eri mieltä: pelkkä perhetausta tai lahjakkuus ei tee kenestäkään muusikkoa, eikä vapauta pianoläksyistä.

Biisit syntyvät pienistä paloista

Jannan omissa stere-oissa soi monenlainen musiikki. Nuorempana musiikkimaku oli suppeampi ja enemmän souliin päin kallellaan. Laulukipinän hän sai Whitney Houstonin ja Mariah Careyn musiikista. Ketään hän ei kuitenkaan muista erityisemmin fanittaneensa.

— Ei mulla ole ollut ketään super-idolia, kuten vaikka Madonna oli monille. Kun koulussa kaverit kysyivät, kuka on suosikkini New Kids on the Blockista, piti vakuuttaa moneen kertaa ettei kukaan, mulle oli ihan sama, Janna muistelee hymyillen.

Jannan omaa musiikkia voisi kutsua souliksi. Itse hän kuitenkin vierastaa luokittelua, sillä musiikkityylit usein sekoittuvat ja niiden rajat elävät.

— Soulkin on oikeastaan vain 1960-luvun pop-musaa, sen ajan valtavirtaa, hän havainnollistaa.

Jannan omat biisit syntyvät usein pienistä paloista. Joskus on ensin mielessä melodia- tai tekstipätkä, joskus aihe.

— Uuden kappaleen alkuun saanti on helppoa, mutta viimeistely vaikeaa.

Lauluja omasta ja kavereiden elämästä

Usein Janna vie melkein valmiin kappaleen jollekin muusikkotutulle kuten Tuomo Prättälälle tai Aki Haaralalle ja kappaletta hiotaan vielä yhdessä. Apua saa ja annetaan paljon puolin ja toisin. Nuorten soul- ja jazzmuusikoiden piirit ovat pienet, eikä kilpailu ole niin kovaa kuin rokkirintamalla.

Laulujen aiheet ja tarinat tulevat yleensä Jannan omasta elämästä tai kavereiden elämästä, joskus tarinat tosin saavat vähän lisäväriä.

27-vuotias Janna uskoo, että elämänkokemuksen myötä sanoitukset syntyvät helpommin.

— Kieltämättä ekan levyn jälkeen, kun aloin heti tehdä uusia biisejä, olo oli vähän tyhjä, tuntui ettei ole mitään kerrottavaa. Piti vähän aikaa elää ja saada kokemuksia.

Janna ja Janne Maarala Quartet
to 4.6. klo 12 Pyhän Laurin kirkossa. Vapaa pääsy, ohjelma 5 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.