Siirretään hyvää traditiota
Tarja Halonen pitää esimerkiksi Maa on niin kaunis -kappaleesta ja erityisesti sen ensimmäisestä säkeistöstä.

Tarja Halonen pitää esimerkiksi Maa on niin kaunis -kappaleesta ja erityisesti sen ensimmäisestä säkeistöstä.

Siirretään hyvää traditiota

Presidentti Tarja Halonen on tämän vuoden Kauneimpien joululaulujen suojelija.

Presidentti Tarja Halosesta Kauneimmat joululaulut on mukava ja hyvä perinne. Tilaisuudet antavat ihmisille mahdollisuuden sekä kuunnella että laulaa joululauluja.

– Olen käynyt erilaisissa laulutilaisuuksissa ja olen mielelläni mukana siirtämässä hyvää traditiota, kertoo Tarja Halonen, Kauneimpien Joululaulujen suojelija 2014.

Ihmisten mielissä joulu ja muut suuret juhlat liittyvät usein lapsuuteen. Helsinkiin ja muihin suuriin kaupunkeihin on muuttanut paljon ihmisiä muualta ja silloin traditiot eivät enää ole itsestään selviä.

– Ei ole enää niin, että ’mitä isät ennen, sitä pojat tänään’. Yhä useampi suomalainen joutuu luomaan oman kulttuurinsa ja omat ajatuksensa erilaisten kulttuurien kudoksesta.

– On mietittävä, mitä haluaa jatkaa ja miten. Kauneimmat joululaulut on selvästi yksi kasvukykyinen traditio, Halonen sanoo.

Uuden toivon juhla

Tarja Halonen on syntynyt jouluaattona. Lapsena hänestä tuntui, että hänellä ei koskaan ollut syntymäpäivää, koska jouluaattona ei voinut kutsua ketään kylään. Sittemmin Halosesta tuli äiti ja joulunjärjestäjä. Joulusta tuli perhejuhla ja rauhallinen hetki kaiken kiireen keskellä.

– Vanhemmiten minussa on vahvistunut tunne, että joulu on uuden toivon juhla. Jouluna toivotaan, että pienen vastasyntyneen lapsen kautta tulisi uusi aika, tulisi armo.

Joulukirkossa käynti, erityisesti jouluaattona, on Haloselle uusi joulutraditio. Lapsuuden joulunviettoon se ei kuulunut. Omasta mielestään hänen joulunviettonsa on hyvin keskivertosuomalaista. Jouluun kuuluvat tavanomaiset asiat lanttulaatikosta joulukuuseen. Joululaulujen kuunteleminen valmistaa jouluun.

Mennyt ja nykyisyys yhdistyvät

Tarja Halonen on aina ihaillut vanhoja joululauluja. Niitä eivät ole kuunnelleet vain tämä ja edellinen sukupolvi, vaan laulut ovat satoja vuosia vanhoja.

– Vanhoissa joululauluissa yhdistyvät mennyt ja nykyisyys, ja se vie ajatukset pois arjesta. Tietysti on olemassa myös iloisia ja markkinahenkisiä joululauluja, ja kyllä joulu saa olla sitäkin, kunhan se ei ole pelkästään sitä.

Halonen ei halua asettaa joululauluja paremmuusjärjestykseen. Esittäjästä, ajasta ja paikasta riippuen yhtenä jouluna miellyttää yksi ja toisena jouluna toinen laulu. Yhden joululaulun hän kuitenkin mainitsee.

– Koulun joulujuhlat päättyivät aina vanhaan pyhiinvaeltajien lauluun Maa on niin kaunis. Siinä on ihan oma sävynsä ja upea ajatus vuosisatojen kierrosta. Laulun ensimmäinen säkeistö on erityisen kaunis.

Kehitysmaiden äideille

Kauneimmat Joululaulut soivat tänä vuonna kehitysmaiden äitien hyväksi. Tarja Halonen pitää kohdetta erittäin hyvänä.

– Kehitysmaiden naiset ovat kaksinkertaisen ikeen alla. Ensiksikin, he asuvat kehitysmaassa, ja toiseksi, naiset ympäri maailmaa ovat näkymätön voimavara. He tekevät erittäin paljon työtä.

– Kehitysmaissa jopa seitsemänkymmentä prosenttia ruoan tuotannosta on naisten aikaansaamaa. Sen lisäksi, että he ovat äitejä, he ovat koko yhteisönsä huolehtijoita. Heidän asemansa parantaminen on ehdottoman tärkeää.

Presidenttikautensa jälkeen Halonen on ollut enemmän mukana YK:ssa ja muissa kansainvälisissä järjestöissä. Hän on iloinen siitä, että naisten merkitys kestävän kehityksen aikaansaamisessa on selkiytynyt voimakkaasti.

– On tuhlausta, jos emme käytä kaikkia maailman inhimillisiä voimavaroja ja luovuutta sataprosenttisesti. Tässä mielessä teema on mitä parhaiten valittu ja liittyy luontevasti paitsi kristilliseen perinteeseen myös YK:n tavoitteisiin.

Jaa tämä artikkeli: