null Silja siunataan koulutielle

(Kuva: Nina Kaverinen) Lintulaakson koulun rakennus on Lauhan perheelle ennestään tuttu, ja se helpottaa Siljan koulun aloitusta. Isä Anssi Lauha saattelee nyt kolmatta lastaan koulutielle.

(Kuva: Nina Kaverinen) Lintulaakson koulun rakennus on Lauhan perheelle ennestään tuttu, ja se helpottaa Siljan koulun aloitusta. Isä Anssi Lauha saattelee nyt kolmatta lastaan koulutielle.

Silja siunataan koulutielle

Tulevien ekaluokkalaisten perheille on jo hyvissä ajoin kolahtanut postiluukusta kutsu kouluun siunaamistilaisuuteen kotikirkkoon. Myös Lauhan perheessä valmistaudutaan Siljan tärkeään hetkeen Leppävaaran kirkossa.

Silja Lauha elää jännittäviä aikoja. Äidin kanssa on jo muutaman kerran kävelty Lintulaakson koululle ja katsottu yhdessä turvalliset tien ylityskohdat.

Kellon katsomisessa voi onneksi turvautua isosisarusten Saiman, 11 ja Niilon, 9, apuun, ja myös vieressä asuvat isovanhemmat ovat luvanneet olla turvapuskurina koulutaipaleen aloituksessa. Penaalikin on valmiiksi katsottu.

”Ja mun reppu on sellainen vaaleanpunainen, jossa on perhonen, serkuilta saatu”, Silja paljastaa.

Siljan jännitystä helpottaa se, että koulurakennus on entuudestaan tuttu, sillä edellisen talven esikoulutilat sijaitsivat sen tiloissa. Opettajakin on jo tiedossa.

”Se on nainen. Ja ainakin neljä tuttua tyttöä mun eskarista on tulossa samalle luokalle”, hän tietää.

Siljan isä Anssi Lauha, itsekin opettaja, tietää nyt jo kolmatta lastaan koulutielle saatellessaan, kuinka oikeaan Silja sanoissaan osuu.

”Jo Saiman ja Niilon myötä tulleiden kokemusten perusteella voin sanoa, että Siljan kouluun meno ei isänä kauheasti jännitä. Minulla on luja luottamus koulun turvallisuuteen, tunnemme sen tavat. Olen nähnyt, kuinka opettajat välittävät siellä aidosti lapsista ja osaavat tulkita heitä. Vanhempana pohjimmiltaan ainoa pelko on se, saako lapsi varmasti kavereita, sillä se liittyy kysymykseen lapsen hyvinvoinnista.”

Tärkeä taitekohta
lapselle ja vanhemmille

Koulun aloittamisen ja siihen liittyvät tapahtumat Anssi Lauha kokee eräänlaisena riittinä ja kasvuhaasteena lapsellekin.

”Ehkä jännittäminen epävarmassa tilanteessa kuuluukin asiaan – yhtä paljon kuin tunne, että selviää siitä.”

Siljan kouluun siunaamistilaisuuteen lähdetään koko perheellä niin kuin on edellistenkin lasten kohdalla tehty.

”Ehkä nämä pienet eivät itse vielä osaa hahmottaa edessä olevaa yhdeksää vuotta koulumaailmassa, mutta varmasti se on mieleen jäävä hetki heillekin. Hyvin järjestetty tilaisuus on yhdenlainen kulminaatiopiste myös vanhemmille. Siinä yhtä aikaa kokee luopumista ja uuden alkua.”

Lastensa kouluun siunaamisen Siljan molemmat vanhemmat ovat aina kokeneet yhtä luonnollisena kuin seurakuntaan kuulumisen ylipäätään. Yhtä voimakkaasti Anssi Lauha kertoo kokeneensa lastensa siirtymisen esikouluun perhepäivähoidon ja seurakunnan kerhon jälkeen.

”Joka kerta, kun seurakunnan lapsikerhon kevätjuhlan päätteeksi on tuleville esikoululaisille jäähyväisiksi laulettu Turvallista matkaa kanssa hyvän ystävän, sitä on väistämättä herkistynyt. Se on kuitenkin ensimmäinen askel etäämmäksi lapsuuden ytimestä koulumaiseen maailmaan.”

Yhteys seurakuntaan
on tärkeä

Yhteys kotiseurakuntaan on pysynyt arjen pyörityksen keskellä luontevasti yllä, sillä seurakunnan lastenkerhojen kautta on tipahdellut kutsuja perhemessuihin ja esimerkiksi pääsiäisajan tapahtumiin säännöllisesti.

Anssi Lauha kertoo, että Leppävaaran kirkossa hän on itsekin tullut konfirmoiduksi ja avioliittoon vihityksi. Siellä on myös perhepappi kastanut perheen kolme ensimmäistä lasta. Kuopus Toivo, 5, sai sen sijaan kasteensa läheisessä Uutun seurakuntakodissa.

Kun ison perheen kanssa päätettiin pysyvästi jäädä vanhempien lapsuusmaisemiin ja rakentaa sinne talo, tuntui luonnollista pyytää myös kodille siunaus Niilon kastejuhlan yhteydessä.

Tulevan syksyn aikana Riikka ja Anssi Lauha ovat lupautuneet pitämään seurakunnassaan yhden ”Parisuhteesta perheeksi”-illan.

”Ehkä sitä jotakin jo uskaltaa sanoa kuudentoista avioliittovuoden ja neljän lapsen jälkeen. Tuntuu hienolta, että voi itsekin olla antamassa jotakin palvelusta kirkolle, kun sitä yleensä on tottunut olemaan vain saavana osapuolena.”

Koulutielle siunattuna

Koulun aloittaminen on jokaiselle lapselle ja perheelle uuden elämänvaiheen aloitus. Espoon seurakuntien kasvatustyön pastori Antti Siukonen kertoo, että myös seurakunnat haluavat omalta osaltaan olla mukana tässä merkittävässä elämänvaiheessa ja toiminnallaan ylläpitää yhteistyötä lapsiperheiden ja koulun kanssa.

Siksi kaikissa Espoon seurakunnissa järjestetään ensimmäistä kouluvuottaan aloittaville lapsille kouluun siunaamistilaisuus. Samalla tutustutaan seurakunnan pappiin, joka jatkossa vierailee koululla.

Perinteen juuret ulottuvat maassamme jo 1970-luvun puolelle. Tuolloin monissa seurakunnissa siunattiin päiväkerhoista kouluun siirtyvät lapset. Pikkuhiljaa tapa laajeni kerhotoiminnan ulkopuolelle, ja 1990-luvulta alkaen on kouluun siunaamistilaisuuksia järjestetty kirkoissa.

Ensimmäisellä kouluviikolla järjestettävät rukoushetket ovat olleet varsin suosittuja. Niihin ovat tervetulleita myös lapsen vanhemmat, sisarukset ja koulun opettajat ja rehtori. Siunaustilaisuuden sisältö vaihtelee seurakunnittain. Yleensä hartaus sisältää tilaisuuteen sopivan puheen, rukouksia ja lauluja.

Keskeisintä on kuitenkin siunaus, jolloin lapset polvistuvat alttarille ja pappi siunaa jokaisen lapsen henkilökohtaisesti. Useimmat seurakunnat jakavat tilaisuudessa lapsille myös Lapsen Raamatun, jota voi käyttää sekä kotona että koulun uskontotunneilla.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Koulun aloittaja haluaa hiirimatikkaa, mutta ensin hänet siunataan

Ajankohtaista Hyvä elämä

Vilja Holmbergin perheessä jo monta sukupolvea on hakenut siunauksen koulutielle.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.