null Silmät avoinna enkeleille

Silmät avoinna enkeleille

Kuvataiteilija Pirjo Waris tunnetaan enkelikuvistaan.

Pirjo Waris on tehnyt kuvataiteilijana pitkän uran. Sen aikana hän on tallentanut paperille, puulle ja kankaalle niin suomalaista luontoa kuin enkeleitä. Tunnetuksi hän on tullut ennen kaikkea enkelikuvistaan.

— Olen oikein laskenut töitteni määriä niin, ettei kukaan vaan voisi sanoa, että teen vain enkelikuvia. Tuotannostani noin puolet on luontoa, puolet enkeleitä, Waris toteaa.

Tänä vuonna Pirjo Wariksen enkelit ja luontokuvat kolmelta eri vuosikymmeneltä pääsivät samoihin kansiin kirjassa Avoimin silmin (Suomen Lähetysseura). Teos on kuin kuvakavalkadi Wariksen urasta, mutta myös apuväline hiljentymiseen. Kuvien rinnalla kulkevat Wariksen valitsemat Raamatun jakeet.

Kirjan tekeminen oli Pirjo Warikselle mielenkiintoinen matka Raamattuun.

— Löysin sellaisia raamatunkohtia, joiden en muistanut olevan olemassakaan ja jotka sopivat kuviini, kuten "Humiskoot ilosta metsien puut" tai "Älkää menneitä muistelko, älkää muinaisia miettikö! Katso: minä luon uutta."

Salaperäiset kasvot

Pirjo Waris ei ole koskaan nähnyt enkeliä, eikä mielessään rajaa niitä tietyn kaltaisiksi. Hänen taiteessaan enkelit ovat kuitenkin aina olleet värikkäitä. Ne on puettu siniseen, turkoosiin, keltaiseen, fuksiaan ja vihreään.

Värikkäät enkelit juontavat juurensa taiteilija Ina Collianderin puupiirroksien enkeleistä, joita Pirjo Waris näki lapsena aikakauslehdessä. Myös Collianderin enkelikuvissa oli väriä.

— Enkeleissä on hienoa se, että ne saa maalata millaiseksi vaan. Pääasia on, että ne tunnistaa, Waris kertoo.

Yksi merkille pantava piirre Wariksen enkelihahmoissa on se, että kasvot on jätetty epätarkoiksi. Se erottaa enkelit tavallisista ihmisistä, tekee niistä salaperäisiä.

— Olen joskus kokeillut kasvojen tekemistä enkeleille, mutta ei se toimi. Ei kannata tehdä liian valmista, vaan antaa mielikuvitukselle tilaa, hän perustelee.

Ainakaan vielä enkeliteema ei ole alkanut kyllästyttää.

— Minulla on maalaamisessani erilaisia kausia. Saattaa olla, että olen tehnyt vuoden vain enkeleitä, sitten vuoden vain vaikka koivikoita, Waris sanoo.

Maalausaiheita myös kotipihalta

Enkelit ja uskonnollinen symboliikka ovat koskettaneet paitsi Pirjo Wariksen taiteen katsojia myös häntä itseään aivan erityisellä tavalla. Esimerkiksi tehdessään maalausta Kontiolahden seurakuntatalolle Pirjo Waris tunsi olevansa ikään kuin välittäjä, tekeminen oli johdatuksenomaista.

Hän saa töistään paljon palautetta. Erityisesti enkelikuvat herkistävät ihmisiä.

— Tästä uudesta kirjasta saamani hauskin palaute taisi olla eräältä keski-ikäiseltä namibialaiselta naiselta. Hän sanoi kääntävänsä raamatunkohdat omaan kirjaansa ndongan kielelle.

Taiteensa toiseen puoleen eli luontokuviin Pirjo Wariksen ei tarvitse hakea malleja kaukaa. Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa asuvan Wariksen kotoa avautuu vaaramaisema ja talon ympärillä on suuri puutarha. Kesällä Pirjo Wariksella on tapana tehdä värikynäpiirroksia kasveista, talvella ne voivat saada uuden muodon tauluissa.

— Olen kasvanut kerrostalossa ja huomannut vasta aikuisena kylvämistäni siemenistä että hei, nämähän kasvavat, Waris paljastaa.

Lähestyvä talvi ei ole innokkaalle puutarhan laittajalle ankeaa aikaa, päinvastoin. Silloin suunnitellaan puutarhaan jotakin uutta, tilaillaan siemeniä, keksitään uusia ratkaisuja ja tietenkin maalataan.

Mikkelinpäivää eli enkelien sunnuntaita vietetään 4.10.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.