null Sipoonkorpi laajana, kiitos

Sipoonkorpi laajana, kiitos

Olen puolentoista vuoden aikana saanut tutustua todella hienoihin luontokohteisiin eri puolilla Vantaata. Osa niistä on suojeltuja, osa ei vielä, mutta toivon mukaan pian.

Toissakeväänä tein Korkeasaaren entisen intendentin Ilkka Koiviston kanssa luontoretken Vestran metsiin Länsi-Vantaalle. Viime kesänä kiersin kuvaajan kanssa Sipoonkorvessa. Viime viikolla kuljin kynän ja lehtiön kanssa Kylmäojan korvessa. Huvikseni olen retkeillyt Vantaanjoen rantamilla. Kaikki nämä ovat hienoja luontokohteita. Vantaalaisten ei tosiaan tarvitse matkustaa kauas päästäkseen nauttimaan erämaan rauhasta ja jopa lähes koskemattomasta luonnosta. Tätä mahdollisuutta on syytä arvostaa, käydä itse metsässä ja viedä lapsetkin sinne.

Tuntuu hyvältä, että Vantaan seurakunnat on nyt tekemässä ekoteon ja hakee yhdessä Helsingin seurakuntien ja Vantaan kaupungin kanssa suojelupäätöstä omistamilleen alueille Kylmäojan korvessa. Aivan Ilolan kupeessa sijaitseva monipuolinen korpimetsä on ilman muuta nykyistä laajemman suojelun arvoinen. Kylmäojan korpi on kuitenkin pieni alue verrattuna Sipoonkorpeen, jonne suunnitellaan kansallispuistoa.

Sipoonkorpeen pääsee Vantaalta helposti Kuusijärveltä tai Sotungista, jossa kulkee upea Kalkkiruukin luontopolku. Yhteensä 7200 hehtaarin laajuisesta alueesta luonnonsuojelualuetta on nyt noin 1800 hehtaaria, mutta paljon tätä suuremmalle alueelle olisi ilman muuta tarvetta. Sipoonkorpi kannattaisi suojella laajimman esillä olleen vaihtoehdon mukaan, vaikka se hiukan rajaisikin asuntorakentamista Helsingin itäosissa.

Sipoonkorpi on Nuuksion kansallispuiston kanssa pääkaupunkiseudun keuhkot, tärkeä niin eläinten kuin ihmisten hyvinvoinnille. Viime vuonna Sipoonkorvessa kävi retkeilemässä 35 000 ihmistä, mutta jos aluetta kehitetään, sen löytää paljon useampi. Toki retkeily- ja virkistyskäyttö on suunniteltava niin, ettei alueen luonto siitä kärsi.

Laajoja eräalueita ei Etelä-Suomessa ole liikaa, joten päätös laajan kansallispuiston perustamisesta kannattaisi tehdä pian. Miksei jo tänä vuonna, vietetäänhän nyt YK:n julistamaa luonnon monimuotoisuuden vuotta?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.