null Sitkeitä naisia

Sitkeitä naisia

Anelma Järvenpää-Summanen: Tahtoihmisiä. Karisto 2009.

Anelma Järvenpää-Summasen novellikokoelmassa Tahtoihmisiä on usein kysymys pienistä, pinnanalaisista liikahduksista. Monen novellin ytimessä ovat lapsen kokemukset, osittain kirjailijan omaa perua.

"Lapsena kohtaa asiat ensimmäisen kerran. Niihin kokemuksiin kaikki myöhempi vertautuu. Ihminen kerrostuu. Lapsuus on ydin", kirjoittaa Järvenpää-Summanen pohtiessaan suhdettaan novellien aiheisiin.

Tahtoihmisissä on usein kyse ratkaisusta tai päätöksestä, joka on tehtävä. Naisella on novelleissa keskeinen rooli: nainen joutuu jatkamaan tai irrottautumaan entisen elämän tieltä, valitsemaan uhrauksen, velvollisuuden ja oman onnensa välillä. Velvollisuus on näissä naisissa sitkeässä, ja väkevä tahto kantaa usein päätöksiin, jotka eivät aina ole parhaaksi.

Järvenpää-Summanen osaa kuljettaa ihmistä kaikkine tunteineen ja muistoineen, elävänä ja kokonaisena.

Pitkä Sormus-novelli kertoo pikkusiskon näkökulmasta isonsiskon seikkailuja ja pettymyksiä ensimmäisten lavatanssien lähestyessä. Nuoren naisen hempeää eroottista halua kirjailija kuvaa hyvin, ja pikkusisko on juuri niin ikäisensä kuin olla pitää. Päätösnovelli Onni antaa huikean kuvan elämän iltapuolen lämmöstä ja kukoistuksesta, onnen hetkestä syvien varjojen alla.

Jaa tämä artikkeli: