null Some "neuvoo" köyhiä: Korvaa lanttu puunkuorilla ja varasta Anttilasta

Some "neuvoo" köyhiä: Korvaa lanttu puunkuorilla ja varasta Anttilasta

Twitterissä tehdään pilkkaa köyhille jaettavista nikseistä hashtagilla #neuvojaköyhälle.

Keskustelu köyhyydestä kävi kuumana sosiaalisessa mediassa, kun Helsingin Sanomat julkaisi tiistaina 2.8. mielipidekirjoituksen, jossa kirjoittaja antoi näppäriä vinkkejä köyhille, kuten halpojen vihannesten ostaminen ja marjankeruu. 

Mielipidekirjoitus kirvoitti muun muassa Vihreiden varapuheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalon kritisoimaan näkemystä Facebook-seinällään: 

”Usein kuulee puheenvuoroja, joissa melko hyvätuloinen ja -kuntoinen ihminen kertoo, kuinka terveellinen ruoka on halpaa ja kuinka liikkumisen ei tarvitse maksaa kuin vaivaa, kuinka köyhien pitäisi nostaa pylly penkistä ja vain ottaa itseään niskasta kiinni”, hän kirjoitti.

Ohisalo ei ollut ärtymyksensä kanssa yksin. Torstai-iltana Twitteriin ilmestyi #neuvojaköyhälle-hashtag, jota käyttämällä ihmiset alkoivat jakaa ja tekemään pilaa surullisenkuuluisista neuvoista, joita köyhä kuulee jatkuvasti. 

Neuvoissa on jotain samaa kuin aikoinaan Pirkka-lehdessä ilmestyneessä Niksi-Pirkka osiossa. Siinä lähes kaikkiin ongelmiin haettiin ratkaisua sukkahousuista. Köyhyydessä ei kuitenkaan ole kyse nikseillä ratkaistavista asioista, kuten Ohisalo jatkaa Facebook-sivuillaan: 

”Kyse ei olekaan siitä, onko terveellinen ruoka kallista tai liikuntamahdollisuudet hintavia tai halpoja (satokausikasviksista saa maittavaa ja terveellistä ruokaa ja lenkille tarvitsee mukaan lähinnä lenkkarit), vaan siitä, että niukkuudessa eläminen syö kapasiteettia keskittyä tällaisiin, koska keskittyminen menee elämässä selviytymiseen.”

Twiitit alkoivat saada nopeasti myös absurdeja ulottuvuuksia. 

Seurakunnat auttavat köyhiä

Kirkon diakoniatyöltä saa pääkaupunkiseudulla apua taloudelliseen ahdinkoon.  VantaanHelsingin ja Espoon diakoniatyöhön voi ottaa yhteyttä, jos tarvitsee keskusteluapua tai taloudellista tukea. Yhteydenottoon ei velvoiteta kirkon jäsenyyttä. Seurakunnat järjestävät säännöllisesti edullisia diakonialounaita, pyrkivät majoittamaan kodittomia ja tarjoavat ruoka-apua. Tarkempia ohjeita avun hakemiseksi saat näiltä sivuilta: 

Helsingin seurakunnat – apua ja tukea   

Vantaan seurakunnat – apua talousasioissa

Espoon seurakunnat – rahahuolet ja velkaongelmat 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: