Some "neuvoo" köyhiä: Korvaa lanttu puunkuorilla ja varasta Anttilasta
Twitterissä tehdään pilkkaa köyhille jaettavista nikseistä hashtagilla #neuvojaköyhälle.
Keskustelu köyhyydestä kävi kuumana sosiaalisessa mediassa, kun Helsingin Sanomat julkaisi tiistaina 2.8. mielipidekirjoituksen, jossa kirjoittaja antoi näppäriä vinkkejä köyhille, kuten halpojen vihannesten ostaminen ja marjankeruu.
Mielipidekirjoitus kirvoitti muun muassa Vihreiden varapuheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalon kritisoimaan näkemystä Facebook-seinällään:
”Usein kuulee puheenvuoroja, joissa melko hyvätuloinen ja -kuntoinen ihminen kertoo, kuinka terveellinen ruoka on halpaa ja kuinka liikkumisen ei tarvitse maksaa kuin vaivaa, kuinka köyhien pitäisi nostaa pylly penkistä ja vain ottaa itseään niskasta kiinni”, hän kirjoitti.
Ohisalo ei ollut ärtymyksensä kanssa yksin. Torstai-iltana Twitteriin ilmestyi #neuvojaköyhälle-hashtag, jota käyttämällä ihmiset alkoivat jakaa ja tekemään pilaa surullisenkuuluisista neuvoista, joita köyhä kuulee jatkuvasti.
säästä pyykinpesuainetta! älä vaihda vaatteita. ikinä. silloin ei tarvitse myöskään pyykätä! #neuvojaköyhälle
— Epätutkimus (@epatutkimus) 5. elokuuta 2016
"Ei varaa kasvoveteen? Kerää pihalta ratamonlehtiä ja keitä omasi!" #neuvojaköyhälle #oikeastikuultua
— köyhienneuvoja (@neuvojakoyhille) 5. elokuuta 2016
Ottamalla lisää työvuoroja saa lisää palkkaa. #neuvojaköyhälle
— Happosade (@Happosade) 5. elokuuta 2016
Vielä ehtii varastaa Anttilasta.#neuvojakoeyhille #neuvojaköyhälle
— Robert Pettersson (@Kromiperse) 4. elokuuta 2016
Kaali ja lanttu on terveellistä ja halpaa. Ruoho ja puunkuori sen sijaan on ilmaista! #neuvojaköyhälle #pettuleipäkunniaan
— köyhienneuvoja (@neuvojakoyhille) 4. elokuuta 2016
Neuvoissa on jotain samaa kuin aikoinaan Pirkka-lehdessä ilmestyneessä Niksi-Pirkka osiossa. Siinä lähes kaikkiin ongelmiin haettiin ratkaisua sukkahousuista. Köyhyydessä ei kuitenkaan ole kyse nikseillä ratkaistavista asioista, kuten Ohisalo jatkaa Facebook-sivuillaan:
”Kyse ei olekaan siitä, onko terveellinen ruoka kallista tai liikuntamahdollisuudet hintavia tai halpoja (satokausikasviksista saa maittavaa ja terveellistä ruokaa ja lenkille tarvitsee mukaan lähinnä lenkkarit), vaan siitä, että niukkuudessa eläminen syö kapasiteettia keskittyä tällaisiin, koska keskittyminen menee elämässä selviytymiseen.”
Twiitit alkoivat saada nopeasti myös absurdeja ulottuvuuksia.
Syö säästäen savea. #neuvojakoeyhille
— Vesa Heikkinen (@tosentti) 5. elokuuta 2016
Pyydä kutsumaan itseäsi Išmaeliksi, lähde merille metsästämään valkoista valasta ja ole metafora sielun turmeltuneisuudesta #neuvojaköyhälle
— Toivo Haimi (@toivohaimi) 4. elokuuta 2016
Kengänpohjien järsiminen on ihan passé. Järsi sen sijaan jalkojasi - tällöin et myöskään tarvitse uusia kenkiä enää #neuvojaköyhälle
— köyhienneuvoja (@neuvojakoyhille) 5. elokuuta 2016
Seurakunnat auttavat köyhiä
Kirkon diakoniatyöltä saa pääkaupunkiseudulla apua taloudelliseen ahdinkoon. Vantaan, Helsingin ja Espoon diakoniatyöhön voi ottaa yhteyttä, jos tarvitsee keskusteluapua tai taloudellista tukea. Yhteydenottoon ei velvoiteta kirkon jäsenyyttä. Seurakunnat järjestävät säännöllisesti edullisia diakonialounaita, pyrkivät majoittamaan kodittomia ja tarjoavat ruoka-apua. Tarkempia ohjeita avun hakemiseksi saat näiltä sivuilta:
Helsingin seurakunnat – apua ja tukea
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Naisporukka organisoi apua tulipalon uhreille – Vantaan kaupunki palkitsi
AjankohtaistaNaisnelikko ryhtyi pyörittämään Facebookissa avustusryhmää kahdelle vantaalaisperheelle, jotka menettivät omaisuutensa tulipalossa.