Ella Luoma -haulla löytyi 82 hakutulosta.

1. Kolumni: Algoritmit tykkäävät, kun Tiktok-pappeja paheksutaan

Petja Kopperoisen Tiktok-videoista syntynyt keskustelu on hunajaa somejäteille, kirjoittaa Ella Luoma.

16.04.2024

2. Kolumni: Jeesuksen ja Juudaksen valinnat pakottavat miettimään vahvan johtajan kaipuuta ja avuttomuuden sietämistä

Jeesuksen toimintaan pettynyt Juudas puhuttelee minua. Nykyäänkin ihmiset lataavat karismaattisten johtajien harteille mahdottomia odotuksia, kirjoittaa Ella Luoma.

02.04.2024

3. Kolumni: Animaatiosarja Pasilassa ja piispojen esityksessä seksuaalivähemmistöjen tehtävänä on kiltisti joustaa

Pasilassa nähtävän siivooja Masan saama vastaus on kestänyt tarpeettoman hyvin aikaa, Ella Luoma kirjoittaa.

19.03.2024

4. Kolumni: The Zone of Interest -elokuvan keskiluokkainen perhe on irvokas kuva nykyisestä eurooppalaisuudesta

Auschwitzin naapurissa asuva Hössin perhe ei juurikaan ajattele kansanmurhaa. Pahuus ei kuitenkaan pysy poissa, kirjoittaa Ella Luoma.

05.03.2024

5. Kolumni: Kirkkokuplasta katsottuna Taylor Swiftin vallassa on jotakin virkistävää

Taylor Swiftin uskotaan pystyvän ratkaisemaan jopa Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Se harmittaa heitä, jotka eivät ole tottuneet ottamaan nuoria naisia vakavasti, Ella Luoma kirjoittaa.

20.02.2024

6. Kolumni: 1980-luvulla ihmiset alkoivat äkisti ”muistaa” olleensa satanististen rituaalien uhreja – satanismipaniikkiin liittyi joukkohysteriaa ja rahanahneutta

Michelle remembers -kirja toimi paniikin sytykkeenä. Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, trendikäs eksorkismi on jälleen ollut esillä mediassa, kirjoittaa Ella Luoma.

06.02.2024

7. Kolumni: Ihmisillä on eriskummallinen tarve puuttua sinkun elämään

The Lobster -elokuvassa kaikkien pitää elää pariskuntina. Tosielämässäkin sinkkuus tuntuu usein tragedialta, jolta muut yrittävät pelastaa, kirjoittaa Ella Luoma.

23.01.2024

8. Kolumni: Chaplinin Diktaattori on tarkkanäköinen ja tarpeettoman ajankohtainen poliittinen satiiri

Diktaattori-elokuva paljastaa fasismin rumat kasvot, kirjoittaa Ella Luoma. Demokratiaa ja humanismia puolustavassa puheessaan Chaplin vetosi Luukkaan evankeliumiin.

09.01.2024

9. Kolumni: Tähtien sodassa Voima selitettiin biologiaksi, mutta jouluelokuvissa joulupukki säilyy onneksi ikuisena mysteerinä

Populaarikulttuurissa on nykyään vain vähän mysteeriä, mutta jouluelokuvat painostavat katsojaansa palaamaan lapsuuden uskoon, kirjoittaa Ella Luoma.

22.12.2023

10. Kolumni: Kulttuurisessa omimisessa on kyse historiasta, vallasta ja rahasta

Katariina Sourin saamelaisaiheista maalausta on arvosteltu auttamattoman vanhanaikaisesta kuvastosta. Myös vieraan kulttuurin kunnioittava käsittely voi olla satuttavaa, kirjoittaa Ella Luoma.

12.12.2023

11. Kolumni: Dibleyn kirkkoherra oli ristiriitainen ja koominen ja siksi niin rakastettu hahmo

Moninaisuuden näkyminen televisiosarjoissa typistyy toisinaan laiskaksi laskelmoinniksi, kirjoittaa Ella Luoma.

28.11.2023

12. Kolumni: Britney Spearsin muistelmat kertovat naisvihasta ja hyväksikäytöstä – mutta myös myötätunnon voimasta

Ensin oli tavallinen pikkukaupungin tyttö, joka halusi laulaa ja tanssia. Tavallisuudella ei kuitenkaan tehdä rahaa, joten hänestä luotiin kuva vaarallisena naisena, jota on kontrolloitava, Ella Luoma kirjoittaa.

14.11.2023

13. Kolumni: Simpsoneiden naapuri on rasittava, tuomitseva ja koominen konservatiivikristitty, jota on helppo rakastaa

Simpsoneiden suhde uskontoihin ja hengellisyyteen on lempeästi huvittunut ja kannustava, kirjoittaa Ella Luoma.

31.10.2023

14. Kolumni: X-Men-sarjan arkkivihollinen elää väkivallan ja koston kierteessä

Magneton tausta holokaustista traumatisoituneena juutalaisena tekee hahmosta ajankohtaisen. Tuntuu, kuin hahmon yllä leijailisi Israelin ja Palestiinan konfliktin varjo, kirjoittaa Ella Luoma.

17.10.2023

15. Luoma: Miljoonayleisön saavuttanut joukkorahoitettu tv-sarja The Chosen onnistuu levittämään evankeliumia katsojilleen

Kunnianhimoinen amerikkalainen sarja kertoo Jeesuksen elämästä ja teoista tarinoina, joista jokainen löytää samaistumispintaa.

03.10.2023

16. Luoma: Nostalgialla saadaan valtaa ja tehdään rahaa, usein samanaikaisesti

Ajatus siitä, että itselle tärkeä asia pitäisi jättää taakse, koska sen tekijä on käyttänyt valtaansa väärin, tuntuu kipeältä.

19.09.2023

17. Luoma: Hyvä elämä ei ole pisteiden keräämistä

The Good Place -sarjassa tarpeeksi pisteitä keränneet pääsevät Hyvään paikkaan. Todellisuudessa asiat eivät jakaudu selkeästi hyviin ja pahoihin.

05.09.2023

18. Luoma: ”Kaikelle pitää voida nauraa” on lausahdus, jota käytetään toistuvasti ja räikeästi väärin

Koomikot ja käsikirjoittajat miettivät nykyään paljon mitä saa ja ei saa sanoa. Voisimme ajatella enemmän sitä, miten luoda riittävän turvallisia tiloja.

15.08.2023

19. Luoma: Barbie-elokuva kertoo siitä, kuinka tyttöjen jutut eivät ole koskaan pinnallisia

Naiset miettivät paljon sitä, mitä viestittävät ulkonäöllään. Sen perusteella on kuitenkin mahdotonta päätellä ihmisestä yhtään mitään.

01.08.2023

20. Luoma: Vähemmistöjen pilkkaamisesta ei seuraa kuin syrjintää ja turvattomuutta

Vähemmistöistä käytetyt pilkalliset vertaukset uivat luontevasti osaksi rasistista ja toiseuttavaa kuvastoa, oli niiden motiivi mikä hyvänsä.

18.07.2023