null Sotilas tottelee

Sotilas tottelee

Sadanpäällikkö tuli Jeesuksen luo ja pyysi apua. Hänen palvelijansa oli sairaana kotonaan. Jeesus lupasi lähteä palvelijan luo. Sadanpäällikkö vastasi, ettei tarvitse. Sotilaalle riittää pelkkä Jeesuksen sana, sillä armeijassakin toimitaan käskystä. (Matteuksen evankeliumi 7:5–13)

Kapteeni Pekka Siikala Kaartin jääkärirykmentistä, olisiko käytännöllistä, jos varusmiesten sairaslistaa voisi lyhentää parantumiskäskyllä?

— No, mukavaahan se olisi, mutta ainakin organisaatio menisi uusiksi. Ei tarvittaisi terveydenhuoltoa, eikä sitten varmastikaan kaatuneiden huoltoa. Onhan tässä myös tuo toimivaltakysymys: miten alhaalla parantumiskäskyn antaja voisi olla organisaatiossa. Ja jos armeijassa pystytään antamaan parantamiskäskyjä, olisi varmasti siviiliterveydenhuoltokin kiinnostunut siitä. Varusmiespalvelus olisi kyllä tehokasta, kun kaikki olisivat jatkuvasti rivissä.

Miksi armeijassa toiminta perustuu käskyihin eikä neuvotteluihin?

— Onneksi ei neuvotella kovin paljon. Saattaisi käydä aika hassusti, jos esimerkiksi kesken taistelukentän neuvottelujen vihollinen hyökkää ja on äänestys kesken siitä, ketkä menevät seuraavaksi vartioon.

Pitääkö sotilaan toimia käskyn mukaan, vaikka käsky olisi tyhmä tai väärä?

— Kyllä sotilaan tulee toimia käskyn mukaan. Joskus tietysti sotilaasta käskyt saattavat tuntua tyhmiltä tai vääriltä, mutta useimmiten käskyn antajalla on laajemmat tiedot asiasta tai tapahtumasta, johon käsky liittyy. En kyllä usko, että armeijassa annetaan kovinkaan paljon tyhmiä tai vääriä käskyjä. Varusmieskoulutus on varsin asiallista tänä päivänä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.