null Suomalaiseksi muutoin kuin syntymällä

Suomalaiseksi muutoin kuin syntymällä

Marja Airola – Anne Tarsalainen: Suomalaisia. LK-kirjat 2008.

Keskellä pimeää ja kylmää on vaikea kuvitella, miksi kukaan haluaa muuttaa Suomeen. Maassamme asuu pysyvästi Oulun kaupungin verran eli noin 130 000 uussuomalaista, ja suurin osa omasta tahdostaan. Otsikoihin he yleensä nousevat, kun eteen tulee ongelmia.

Suomalaisia-kirja tekee näkyväksi 14 eri-ikäistä uussuomalaista. Heidän juurensa löytyvät Aasiasta, Afrikasta, Etelä-Amerikasta ja myöskin Euroopasta. Minitarinat avaavat toivontäyteisiä kurkistusluukkuja selviytymiseen, yritteliäisyyteen, periksiantamattomuuteen, kielivaikeuksiin ja ennakkoluuloihin. Usein ensimmäinen työpaikka puuttuu ja sen myötä paljon muuta.

Yksi on tullut avioliiton kautta, toinen työn, kolmas perheen mukana, neljäs on paennut sotaa ja viides ihastunut maahan risteilymatkalla Tukholmasta Helsinkiin. Yhtä kaikki, tapoja tulla suomalaiseksi on monia.

Kirjassa esiintyvät haastateltavat avaavat ovensa ja sydämensä lukijalle. Hehkuvat valokuvat esittelevät heitä "ennen" ja "nyt". Vain tausta on muutettu — ja vaatetus. Muodonmuutos kuvaa aikaa "siellä" ja "täällä". Valokuvat on ottanut Uzi Varon. Kirjan taitto on Igor Polyakovin.

Kirja haastaa pohtimaan, mitä uusi suomalaisuus voi olla ja mitä se antaa. Kirja sopii hyvin monikulttuurisuusaiheen käsittelyyn, ja sitä tukemaan on ilmestynyt myös kirjaan liittyvä opettajan aineisto.

Lyhyt englanninkielinen avainsanaluettelo kustakin artikkelista tekee Suomalaisia-kirjasta luettavan myös maahanmuuttajalle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.