null Suomessa uusi juttu, muualla jo tuttu: seikkailupuistot!

Oiva kesäduuni. Mira Korpinen on yksi Huipun seikkailuohjaajista. Hän opiskelee liikuntatieteellisessä, kuten monet hänen työkavereistaan.

Oiva kesäduuni. Mira Korpinen on yksi Huipun seikkailuohjaajista. Hän opiskelee liikuntatieteellisessä, kuten monet hänen työkavereistaan.

Hyvä elämä

Suomessa uusi juttu, muualla jo tuttu: seikkailupuistot!

Länsi- ja Keski-Euroopassa tutut seikkailupuistot ovat rantautuneet nyt kohinalla metsäkansan keskuuteen. Seikkailupuisto yhdistää liikunnan ja huvin.

Tästä ei paljon työ parane: Kuvittele, että työtehtäviisi kuuluisi kiertää ympäri Tellusta testaamassa mitä vinkeimpiä kiipeilyratoja, jotka on rakennettu puiden varaan.

Radan läpäistyäsi saat antaa sille arvosanan ja jatkaa seuraavaan seikkailuun.

Tällainen indianajonesien ammattikunta on olemassa, ja nykyään sen edustajat vipeltävät hyväksymässä ratoja myös Suomessa.

Viimeisimpiin vastikään hyväksyttyihin seikkailupuustoihin lukeutuu Espooseen kohonnut Huippu.

Leppävaaran stadionin kupeeseen tehty puisto avasi ovensa toukokuun alussa, ja se on auki ainakin syyskuun loppuun. Tavoite on saada 14 000 kävijää kauden loppuun mennessä.

Suomessa on 15 seikkailupuistoa ja lisää on tulossa. Villitys on ollut jo vuosikymmenen valloillaan Keski- ja Länsi-Euroopassa. Tämä selittää, miksi seikkailupuistoratojen toimittajat tulevat yleensä Ranskasta tai Saksasta.

Huipun omistajat innostuivat puiston pystyttämisestä Espooseen, koska täällä on metsää ja potentiaalisia kävijöitä.

Mäntyjä ja seikkailijoita suojellen

Puiston perustamiseen kuluu kuitenkin kaksi vuotta. Aluksi sille kaavailtua aluetta läheltä Isoa Omenaa ei saatu. Vastaisku oli kuitenkin siunaus. Nimittäin nykyinen vuokratontti sijaitsee luonnon keskellä urheilukeskuksen, skeittiparkin ja paloaseman lähellä. Tontti on Espoon liikuntatoimen.
 

Selvitimme, että puiden laatu oli hyvä, jotta männyt kestävät radan kannattimina."

Toimitusjohtaja Jari Saarhelo


"Ja liikuntatoimi on tukenut hankettamme vahvasti", toteaa Huippu Oy:n toimitusjohtaja Jari Saarhelo.

Ennen rakennuslupaa rakennuttajat ja Espoon kaupungin puisto-osasto tarvitsivat tarkat selvitykset mitä seikkailu tekee 150-vuotiaille männyille.

"Selvitimme, että puiden laatu oli hyvä, jotta männyt kestävät radan kannattimina", Saarhelo sanoo.

Arboristi on tarkistanut mikrokairauksin, että puut ovat terveitä ja kestävät rasituksen. Jari Saarhelon mukaan mäntyjen kunto tarkistetaan vuosittain.

Seikkailupuisto muistuttaa laskettelurinteen toimintaa. Huipun kuuden radan väritunnisteet kuvaavat niiden vaativuustasoja. Lisäksi osa noin 10 työntekijästä toimii seikkailuohjaajina. He seuraavat tarkkaan, että seikkailu etenee sujuvasti jatkuvavarmisteisilla turvavälineillä. Seikkailija on valjailla kiinni vaijerissa, josta ei irrottauduta kuin vasta maan kamaralla.

"Radat eivät vaadi hirvittävän hyvää kuntoa, jotta pääsee läpi, mutta korkealla ne ovat, kuvailee Huipun hallituksen puheenjohtaja Teemu Puskala.

Ratojen huippukorkeus kulkee noin 18 metrissä, ja niitä pääsevät testaamaan yli 6-vuotiaat.
 

Suomeen rakennetut seikkailupuistot kartalla.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.