null Suonpää: Kun muut ovat hiljaa, Päivi Räsänen saa olla kirkon ääni

Puheenvuorot

Suonpää: Kun muut ovat hiljaa, Päivi Räsänen saa olla kirkon ääni

Se on kirkossa aina paniikin paikka, kun joku alkaa ammentaa Raamatusta.

Maanantaina kirkossa iski taas päivipaniikki, kun television ohjelmatiedoissa näkyi illan A-Studion kattaus. Taas nähtäisiin televisiossa Päivi Räsänen. Tällä kertaa Räsänen puhuisi abortista ja mikä pahinta, perustelisi jälleen näkemystään kristinuskolla ja Raamatulla. Se on aina kirkossa paniikin paikka, kun joku ammentaa etiikkaansa uskosta ja Raamatusta. Erityisen paha paniikki tulee, kun näin tekee kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen. Kun Päivi puhuu, ihmiset eroavat kirkosta.

Paniikkia alettiin padota heti aamulla. Kymmenet papit ja nuorisotyöntekijät sekä yksi poikkeuksellisen valveutunut kanttorikin ryntäsivät kilvan sosiaaliseen mediaan julistamaan pesäeroa Räsäsestä. Myös aktiivisimpien luottamushenkilöiden viesti oli yksinkertainen: Päivi Räsänen ei edusta kirkkoa! Näin meillä sanotaan seurakuntalaisesta, joka löytää Raamatusta vastauksia kysymyksiin oikeasta ja väärästä, elämästä ja kuolemasta. Paitsi, että tietenkin hän edustaa. Päivi Räsänen on kirkon jäsen ja edustaa tätä uskonyhteisöä ihan siinä kuin minäkin. Ongelma on se, että kukaan muu ei näytä edustavan.

Tosiasiassa Päivi Räsänen ei todellisuudessa ole koskaan esiintynyt kirkon edustajana. Hän ei ole koskaan perustellut näkemyksiään kirkolla, vaan päinvastoin vetoaa yleensä Raamattuun ja kristinuskoon, täysin riippumatta siitä, mitä kirkko opettaa. Kirkon väellä on silti jatkuva tarve irtisanoutua Räsäsestä, jotta Räsäseen kohdistuva viha vaan ei koskettaisi meitä, kirkkoa ja kirkollista enemmistöä.

Myös aborttikeskustelussa kuka tahansa piispa pääsisi keskustelun ytimeen ja saisi kutsun A-Studioon, kun vain sanoisi jotakin.Päivipaniikki on vaivannut jo kohta kymmenen vuotta. Kirkon historian suurin eropiikki oli vuonna 2010, kun nelisenkymmentätuhatta ihmistä erosi kirkosta muutamassa päivässä Ajankohtaisen kakkosen Homoillan jälkeen kirkosta. Suurin osa erosi, koska ei halunnut olla jäsen homoja syrjivässä, homoseksuaalisuuden tuomitsevassa kirkossa. Me kirkossa tapaamme syyttää tästä ja kovin monesta muustakin eropiikistä Päivi Räsästä. Homoillasta alkaen on siksi korostettu, ettei Päivi Räsänen edusta kirkkoa eikä hänen homonäkemyksensä ole kirkon näkemys.

Päivi Räsäsen mukaan homoseksuaaliset suhteet eivät ole Jumalan tahdon mukaisia. Se on aika selvää puhetta ja lopulta hyvin yksinkertaisesti perusteltavissa Raamatulla. Kirkon homonäkemys sen sijaan on tavallaan puolesta, mutta jokseenkin vastaan ja että vihkiä ei voi ja jos voisikin, ei saisi. Mitään muuta ymmärrettävää homoista ei kirkossa osata sanoa, kuin että Päivi Räsäsen homonäkemys ei ole kirkon näkemys. Se ei riitä.

Keskustelu abortista on mennyt saman kaavan mukaan. Moni aborttioikeuden vastustaja vetoaa uskoonsa ja Raamattuun. Kirkon johdossa on ollut hiljaista. On aivan turha syyttää Päivi Räsästä kristillisen keskustelun kaappaamisesta niin kauan kun hän on ainoa, joka sanoo yhtään mitään. Kirkossa kuvitellaan ihmisten eroavan kirkosta, koska he ovat pettyneitä Päivi Räsäseen, joka puhuu. Todellisuudessa he eroavat pettymyksestään kirkkoon, joka on hiljaa.

Kyse ei ole siitä, etteikö kirkkoa enää kuunneltaisi. Kuunnellaan varmasti, kun kirkossa sanotaan jotakin. Ajankohtaisen kakkosen homoillassakin Päivi Räsäsen vieressä istui Tampereen piispa, joten vaikea ajatella, ettei kirkko halutessaan olisi saanut ääntään kuuluviin.

Myös aborttikeskustelussa kuka tahansa piispa pääsisi keskustelun ytimeen ja saisi kutsun A-Studioon, kun vain sanoisi jotakin. Yksikin twiitti riittäisi siihen. Pitäisi vain sanoa jotakin, vaikkapa se, mitä piispakunta jo kymmenen vuotta sitten linjasi kirkon kannaksi: “Oikeus päättää omaan ruumiiseen kohdistuvista toimenpiteistä kuuluu viime kädessä naiselle itselleen.” Se on itse asiassa aika hyvä linjaus piispakunnalta, jolla tuotakin kirjoitettaessa kuitenkin oli useita erilaisia näkemyksiä, mutta ei ainoatakaan kohtua.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Päivi Räsänen: ”Ateistit ovat lähettäneet minulle viestejä, joissa he puolustavat sananvapauttani”

Ajankohtaista

Kansanedustaja Päivi Räsäsen mielestä laaja sananvapaus toteutuu vain, jos tuota oikeutta uskalletaan oikeasti käyttää. Siksi myös kristittyjen täytyy kestää ankaraakin arvostelua.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.