null Superteho vai niukat palvelut?

Superteho vai niukat palvelut?

Vantaan kaupunginhallitus päätyi äänin 9–8 esittämään valtuustolle, että Helsingin ja Vantaan yhdistymisestä tehdään selvitys. Tosin se ei suoraan johda mihinkään, ja lisäksi ensisijaisesti tutkitaan laajemman 4–14 kunnan seutukuntamallin edut ja haitat.

Helsingillä on kova into saada aikaiseksi yksi yhtenäinen suurkaupunki, jos ei muuten niin pala kerrallaan. Vantaalla ollaan asiasta kahta mieltä. Espoo ei halua maksumiehen rooliin, joka sille liitoksessa lankeaisi. Se kuitenkin on selvää, että yhteistyötä on pakko lisätä ja palveluita on saatava entistä enemmän yli kuntarajojen. Onnistuuko tämä kaupunkeja yhdistämättä, on miettimisen arvoinen kysymys.

Kaupunkien yhdistämisen on ajateltu tuovan parempia palveluja halvemmilla kustannuksilla. Vantaan Sanomien ja Helsingin Sanomien uutisoinnin perusteella näin ei välttämättä kävisi. Yhdistämisestä voisi koitua jopa 300 miljoonan euron lisälasku, jos Vantaalla alettaisiin järjestää palveluja Helsingin malliin. Tai jos mallia otettaisiinkin Vantaalta, tuhannet kaupungin työntekijät menettäisivät työnsä.

Näyttäisi siltä, että Vantaalla ollaan joko hyvin tehokkaita palvelujen tuottamisessa tai sitten täällä on selvästi Helsinkiä huonommat palvelut. Kaupungin työntekijöitä on Vantaalla asukasta kohti kaksi vähemmän kuin Helsingissä. He ovat myös huonommin palkattuja, sillä heidän palkkamenonsa ovat lähes neljänneksen pienemmät kuin Helsingissä. Helsingin kaupungin työntekijöistä peräti 9,5 prosenttia on hallinnollisissa tehtävissä, Vantaalla vain 5,8 prosenttia — eli Helsingissä maksaa ainakin byrokratia. Olisi kiinnostavaa tietää, saadaanko vastineeksi parempia palveluja. Joka tapauksessa yhdistymisen hintalappu tuntuu yllättävän suurelta. Ilman Espoota kustannukset näyttävät näillä tiedoilla nousevan suuremmiksi kuin hyödyt.

Seurakuntien näkökulmasta kaupunkien mahdollisella yhdistymisellä on iso merkitys. Jos kaupungit yhdistyvät, seurakunnat seuraavat perässä. Jos Helsinki, Vantaa ja Espoo liittyvät joskus yhteen, putoaa pohja myös itsenäiseltä Espoon hiippakunnalta. Kahta piispaa ja kahta tuomiokapitulia ei tarvita samassa kaupungissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.